@Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

 

Σε τρείς ομάδες έγιναν φέτος οι επισκέψεις των εκπαιδευόμενων του Σ.Δ.Ε. Πύργου στο ΕΚΦΕ Ηλείας. Η πρώτη ομάδα επισκέφθηκε το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ηλείας την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, η δεύτερη στις 20 και η τρίτη ομάδα την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020. Οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, συνοδευόμενοι από το μαθηματικό κ. Λουμιώτη Ευστάθιο, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη  στο ΕΚΦΕ, προκειμένου να παρακολουθήσουν «πειράματα … για μεγάλους». Στο χώρο, τους υποδέχτηκαν ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ κ. Καλογήρου Ηλίας (Φυσικός) και ο συνεργάτης του κ. Χαραλαμπάκης Νικόλαος (Χημικός).

Το ταξίδι στον μαγικό χώρο τον Φυσικών επιστημών ξεκίνησε ο κ. Καλογήρου με την παρουσίαση πειραμάτων από την ηλεκτροστατική και την ηλεκτρόλυση του νερού.

 

Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου παρακολουθούν επίδειξη πειραμάτων στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Ηλείας

 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καλογήρου αφού αναφέρθηκε εισαγωγικά για στην έννοια του πεδίου και των ηλεκτρικών φορτίων έκανε αναπαράσταση του φυσικού φαινομένου της αστραπής με την βοήθεια μιας ηλεκτροστατικής γεννήτριας Wimshurst. Στην συνέχεια, κ. Καλογήρου αφού αναφέρθηκε στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, με τη βοήθεια του συνεργάτη του κ. Χαραλαμπάκη, ενός προβολέα και φωτοβολταϊκών, πέτυχε τη μετατροπή της φωτεινής δέσμης του προβολέα σε ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα την ηλεκτροδότηση ενός ηλιακού-ηλεκτρικού πειραματικού αμαξιδίου (μινιατούρα).

Έπειτα ο κ. Καλογήρου  συνέχισε την παρουσίασή του στην ηλεκτρόλυση του νερού με την βοήθεια μιας συσκευής ηλεκτρόλυσης Hoffman (για παραγωγή υδρογόνου) καθώς και με την ανίχνευση υδρογόνου και οξυγόνου (ανοίγοντας την αντίστοιχη στρόφιγγα της συσκευής  Hoffman). Ακόμα οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την εφαρμογή του φαινομένου σε πειραματικό αμαξίδιο που κινήθηκε με καύσιμο το υδρογόνο.

 

Ο υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε Ηλείας κ. Ηλίας Καλογήρου (αριστερά), έχει ξεκινήσει τη διαδικασία  ηλεκτρόλυσης του νερού και παραγωγής οξυγόνου και υδρογόνου. Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου παρακολουθούν με ενδιαφέρον!

 

Αφού ακολούθησαν εύστοχες ερωτήσεις - παρατηρήσεις από τους παρευρισκόμενους ο κ. Καλογήρου παρέδωσε την σκυτάλη στον κ.  Χαραλαμπάκη Νικόλαο. Ο κ. Χαραλαμπάκης άρχισε την παρουσίασή του κάνοντας ιστορική αναδρομή στην Χημεία κάνοντας αναφορά στην Αλχημεία, τον πρώτο λίθο της Χημείας, και στον ρόλο των Αλχημιστών που έπαιξαν στην εξέλιξή της. Στην συνέχεις οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρων, ένα πείραμα που σχετιζόταν με ανησυχίες των πρώτων αλχημιστών για   την «Μετατροπή» ενός χάλκινου νομίσματος σε «ασημένιο» και σε «χρυσό». Πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την επιμετάλλωση χάλκινων νομισμάτων με ψευδάργυρο, δίνοντας την ψευδαίσθηση δημιουργίας ασημένιου και χρυσού νομίσματος.

 

Αναμνηστική φωτογραφία των εκπαιδευόμενων του Σ.Δ.Ε Πύργου με τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ κ. Ηλία Καλογήρου στο κέντρο και τον επιστημονικό του συνεργάτη κ. Νίκο Χαραλαμπάκη (δεξιά)

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την όλη παρουσίαση και  έθεσαν πολλές απορίες που απαντήθηκαν με χαρά από τους κ. Καλογήρου Ηλίας και κ. Χαραλαμπάκης Νικόλαος . Με το τέλος της επίσκεψης ευχαρίστησαν τους κ. Καλογήρου Ηλίας και κ. Χαραλαμπάκης Νικόλαος για το ευχάριστο ταξίδι στο χώρο των φυσικών επιστημών.

Με Erasmus+ στη Γαλλία

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου, συμμετέχοντας στη δράση «Κινητικότητα Προσωπικού Εκπαίδευσης Ενηλίκων» του προγράμματος Erasmus+ υλοποιεί σχέδιο με τίτλο «Mfr la Force - "A rural chance for change"». Το πρόγραμμα διαρκεί 18 μήνες και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον γαλλικό εκπαιδευτικό οργανισμό MFR du Bergeracois.

Στο πλαίσιο αυτό από 7 έως 14 Δεκεμβρίου ο Διευθυντής του σχολείου κ. Αγγελόπουλος Δημ. και οι εκπαιδεύτριες κ. Βασιλοπούλου Γεωργ., Διαμαντοπούλου Βασ., Νικολούτσου Πελ., Παντή Λαμπρ., Ράλλη Ολ. και Κοκοτσή Κων/να συμμετείχαν σε επιτόπια παρακολούθηση εργασίας και δραστηριότητες σχετικές με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης στην αγροτική οικονομία κι επιχειρηματικότητα και εκπαίδευσης ενηλίκων στην περιοχή του Μπερζεράκ της Γαλλίας.

 

Μια ευκαιρία για αλλαγή, μέσω του Erasmus+

        Τη βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας, τον εμπλουτισμό των σχεδίων δράσης με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και την εξωστρέφεια του σχολείου επιδιώκει να επιτύχει το Σ.Δ.Ε. Πύργου μέσα από Σχέδιο Κινητικότητας που υλοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε..

Το Σχέδιο Κινητικότητας αφορά τη μετάβαση στις αρχές Δεκεμβρίου επτά εκπαιδευτών,-τριών του ΣΔΕ Πύργου για πέντε ημέρες στον Οργανισμό MFR στο Μπερζεράκ (La Force) της Γαλλίας. Ο Οργανισμός αυτός βρίσκεται σε αγροτική περιοχή και προσφέρει εκπαίδευση η οποία συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική σε τομείς που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία. 

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου σε Εθελοντική Αιμοδοσία

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου σε Εθελοντική Αιμοδοσία

 

Με σύνθημα το «Δίνω Ζωή, Αγάπη και Αισιοδοξία» εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, έδωσαν το παρόν στο τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου σε μια προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία το απόγευμα της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου 2020.

Οι εκπαιδευόμενες/-οι του Σ.Δ.Ε. Πύργου γνωρίζουν ότι το αίμα είναι αγαθό σε έλλειψη, αγαθό που δεν πωλείται ούτε παράγεται πουθενά, αλλά δημιουργείται από τον ανθρώπινο οργανισμό και προσφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε μια κορυφαία πράξη αγάπης και αλληλεγγύης. Έτσι η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

Γι’ αυτό το λόγο, η εθελοντική αιμοδοσία θα επαναληφτεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές και εύχεται αυτή η παροχή  αγάπης να γίνει συνήθεια φιλανθρωπίας και προσφοράς από όλους μας.

«Να είσαι εκεί για τον άλλον… - Δώσε αίμα-μοιράσου τη ζωή»

 

Ασφαλές Διαδίκτυο

Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου και ο Στρατηγός Μανώλης Σφακιανάκης, συμμετείχαν εκπαιδευόμενες, εκπαιδευόμενοι και  εκπαιδευτές από  το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου. Η εκδήλωση αφορούσε την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και έλαβε χώρα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου μετά τις 7.00 μμ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Εκπαιδεύτριες, εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρακολουθούν την ημερίδα του Δήμου Πύργου και το Στρατηγό Μανώλη Σφακιανάκη σε θέματα που αφορούν την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

 Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πύργου, αναφερόμενος στο σημαντικό έργο του Στρατηγού Μανώλη Σφακιανάκη στην περιοχή του ασφαλούς διαδικτύου, καθώς και στην προοπτική πιο γρήγορου διαδικτύου μέσα από έργα μικρής όχλησης για την πόλη του Πύργου, αλλά και ελεύθερου διαδικτύου μέσω Wi-Fi για τους δημότες του Πύργου.  

Στη συνέχεια παίρνοντας  το λόγο ο κ. Μιχ. Δικαιάκος, προϊστάμενος τεχνικού τμήματος διαδικτύου της Cosmote, είπε ότι στηρίζουν την οικογένεια και τα παιδιά σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου, μίλησε για τους νέους δρόμους γνώσεις και δημιουργίας που ανοίγει η πρόοδος της τεχνολογίας, αναφέρθηκε στην επέκταση σε  δίκτυα νέας τεχνολογίας που θα απογειώσουν τις ταχύτητες μετάδοσης της πληροφορίας και ευχήθηκε την επιτυχία της ημερίδας.


Ο Στρατηγός Μανώλης Σφακιανάκης, μιλά για θέματα που αφορούν την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

 Ο Στρατηγός Μανώλης Σφακιανάκης, ως επικεφαλής του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας CSI, που δίνει γνώσεις και λύσεις στο διαδίκτυο σε οικογένειες και παιδιά, μίλησε για τη μεγαλύτερη κοινωνία στον κόσμο, το διαδίκτυο με 4,89 δις υπολογιστές. Το διαδίκτυο έχει 98% θετικά και 2% αρνητικά. Η διείσδυση είναι περί το 70%. Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ανωνυμία, όλοι είμαστε εκτεθειμένοι, έχουμε ταυτότητα  κι ότι κάνουμε καταγράφεται. Ότι γράφεται, δεν διαγράφεται και μας ακολουθεί στην επόμενη ζωή και δουλειά μας. Δεν μιλάμε ποτέ με αγνώστους στο ίντερνετ.

 Ότι αποθηκεύεται στο διαδίκτυο μπορεί να βρεθεί, αν το ζητήσουν οι αρχές. Προσοχή στα fakenews - στο διαδίκτυο δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Μίλησε για το groomingκαι το sexting. Παρουσίασε βίντεο με αληθινά αλλά και στημένα περιστατικά κακοποίησης παιδιών, έδωσε οδηγίες για το πώς μπορούν να αποφευχθούν , μίλησε για την αξία της οικογένειας που είναι δίπλα στο παιδί.

 Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Κέλλη Ιωάννου, κλινική εγκληματολόγος του CSII,  μίλησε για το μεγαλύτερο κίνδυνο, τον άνθρωπο που είναι διεστραμμένος και έχει στοχεύσει να προκαλέσει το κακό  . Μίλησε για τον κυβερνο-εκφοβισμό (Cyberbulling) και τα κοινωνικά δίκτυα, πως μπορούμε να εκτεθούμε σε αυτά αλλά και πως μπορούμε να προστατευθούμε.


Εκπαιδεύτριες, εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρακολουθούν την ημερίδα του Δήμου Πύργου και το Στρατηγό Μανώλη Σφακιανάκη σε θέματα που αφορούν την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

 

Στο τέλος ο Στρατηγός Μανώλης Σφακιανάκης έδωσε το λόγο στο κοινό για ερωτήσεις. Ο Διευθυντής του Σ.Δ.Ε. Πύργου κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος, αφού ευχαρίστησε το Στρατηγό για τις υπηρεσίες του στους νέους ανθρώπους της πατρίδας μας, τον ερώτησε κατά πόσον μπορεί να κρυφτεί η ταυτότητα ενός «ηλεκτρονικού εγκληματία», μέσα από μια και μοναδική χρήση από ίντερνετ-καφέ. Οι εκπαιδευόμενες, οι εκπαιδευόμενοι και  οι εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. Πύργου έμειναν ικανοποιημένοι, καθώς πήραν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν το διαδίκτυο και την ασφάλεια σε αυτό.

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο με Δωρεάν φοίτηση, απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ. και εκτός από την έδρα διαθέτει τρία τμήματα:

Στον Πύργο: στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Στην Αμαλιάδα: Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, Τηλ.: 26220-28.692, Κινητό: 698.259.69.52.
Στην Ζαχάρω: Στο κτίριο του Γυμνασίου Ζαχάρως, Κινητό: 697.48.15.735.

Ημέρες Υποδοχής Νέων Εκπαιδευομένων

Η ημέρα του αγιασμού δεν είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο, αλλά η ημέρα έναρξης των μαθημάτων.

Προηγούνται κάποιες μέρες Υποδοχής των νέων εκπαιδευομένων. Στο πλαίσιο της υποδοχής των νέων εκπαιδευομένων στα Σ.Δ.Ε., διεξάγονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες που σκοπό έχουν την ομαλή σύνδεση των νέων με τους παλιούς αλλά και με το σχολείο. Αρχικά ήρθαν μόνο οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου, με τους οποίους έγινε η επανασύνδεση με το σχολείο, και η σχεδίαση του τρόπου υποδοχής των νέων εκπαιδευομένων.

Την πρώτη ημέρα υποδοχής, οι «μαθητές» του Β’ κύκλου υποδέχθηκαν στην είσοδο του σχολείου τους «μαθητές» του Α’ κύκλου, με ένα λουλούδι κι ένα γλύκισμα για τον καθένα. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία αλληλογνωριμίας. Κατόπιν τους  ξενάγησαν τους νέους στους χώρους του σχολείου. Στη συνέχεια, στο προαύλιο του σχολείου όλοι οι εκπαιδευόμενοι μαζί, έπαιξαν παιχνίδια που βοηθούσαν τη γνωριμία ανά δύο, ανά τρεις, και ανά πέντε άτομα, στο πλαίσιο της ολομέλειας.


Εκπαιδευόμενοι και των δύο κύκλων συμμετέχουν σε ομαδική δραστηριότητα γνωριμίας και συνεργασίας. Γράφουν, ζωγραφίζουν, κόβουν φωτογραφίες και τις κολλάνε πάνω στο χαρτόνι.

 

Τη δεύτερη ημέρα υποδοχής, έγινε μια ομαδική δραστηριότητα γνωριμίας και συνεργασίας. Οι εκπαιδευόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας των 6-7 ατόμων. Εκεί συζήτησαν με θέμα «Τι σκέφτεστε για το Σχολείο - Τι περιμένετε από το σχολείο - Τι φοβάστε, τι σας ανησυχεί σε σχέση με το σχολείο;». Αφού έδωσαν όνομα στις ομάδες τους και όρισαν αρχηγό, πήραν ένα μεγάλο χαρτόνι, και άρχισαν να γράφουν, να ζωγραφίζουν, και να κολλάνε φωτογραφίες πάνω στο χαρτόνι. Στο τέλος, κάθε ομάδα παρουσίασε το έργο της και χειροκροτήθηκε από την ολομέλεια.


Την τρίτη ημέρα υποδοχής έγινε παρουσίαση του σχολείου και του τρόπου λειτουργίας του. Κατόπιν παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες που έγιναν μέσα και έξω από το σχολείο, τη σχολική χρονιά που πέρασε. Οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου, μαζί με τους εκπαιδευτές τους, παρουσίασαν  τα Σχέδια Δράσης -Projects που υλοποίησαν το 2018-19, δείχνοντας τις μακέτες, τα αγαλματίδια, διάφορες κατασκευές τους και σχετικά video.

 

Ημέρες Υποδοχής στην Αμαλιάδα

Η ημέρα του αγιασμού δεν είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο, αλλά η ημέρα έναρξης των μαθημάτων. Προηγούνται κάποιες μέρες Υποδοχής των νέων εκπαιδευομένων. Στο πλαίσιο της υποδοχής των νέων εκπαιδευομένων στα Σ.Δ.Ε., διεξάγονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες που σκοπό έχουν την ομαλή σύνδεση των νέων με τους παλιούς αλλά και με το σχολείο. Αρχικά ήρθαν μόνο οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου, με τους οποίους έγινε η επανασύνδεση με το σχολείο, και η σχεδίαση του τρόπου υποδοχής των νέων εκπαιδευομένων. 

Εκπαιδευόμενοι και των δύο κύκλων συμμετέχουν σε ομαδική δραστηριότητα γνωριμίας και συνεργασίας. Γράφουν, ζωγραφίζουν, κόβουν φωτογραφίες και τις κολλάνε πάνω στο χαρτόνι.

Την πρώτη ημέρα υποδοχής, οι «μαθητές» του Β’ κύκλου υποδέχθηκαν στην είσοδο του σχολείου τους «μαθητές» του Α’ κύκλου, με ένα λουλούδι κι ένα γλύκισμα για τον καθένα. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία αλληλογνωριμίας. Κατόπιν τους  ξενάγησαν τους νέους στους χώρους του σχολείου. Στη συνέχεια, στο προαύλιο του σχολείου όλοι οι εκπαιδευόμενοι μαζί, έπαιξαν παιχνίδια που βοηθούσαν τη γνωριμία ανά δύο, ανά τρεις, και ανά πέντε άτομα, στο πλαίσιο της ολομέλειας.

 

Τη δεύτερη ημέρα υποδοχής, έγινε μια ομαδική δραστηριότητα γνωριμίας και συνεργασίας. Οι εκπαιδευόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας των 6-7 ατόμων. Εκεί συζήτησαν με θέμα «Τι σκέφτεστε για το Σχολείο - Τι περιμένετε από το σχολείο - Τι φοβάστε, τι σας ανησυχεί σε σχέση με το σχολείο;». Αφού έδωσαν όνομα στις ομάδες τους και όρισαν αρχηγό, πήραν ένα μεγάλο χαρτόνι, και άρχισαν να γράφουν, να ζωγραφίζουν, και να κολλάνε φωτογραφίες πάνω στο χαρτόνι. Στο τέλος, κάθε ομάδα παρουσίασε το έργο της και χειροκροτήθηκε από την ολομέλεια.

Την τρίτη ημέρα υποδοχής έγινε παρουσίαση του σχολείου και του τρόπου λειτουργίας του. Κατόπιν παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες που έγιναν μέσα και έξω από το σχολείο, τη σχολική χρονιά που πέρασε. Οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου, μαζί με τους εκπαιδευτές τους, παρουσίασαν  τα Σχέδια Δράσης -Projectsπου υλοποίησαν το 2018-19, δείχνοντας τις μακέτες, τα αγαλματίδια, διάφορες κατασκευές τους και σχετικά video.

 

στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Την Πέμπτη 30/5/2019  εκπαιδευμένοι κι εκπαιδευτές από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική  επίσκεψη  στο μουσείο Αρχαίας Ελληνικής  Τεχνολογίας, του κ. Κωνσταντίνου Κοτσανά,  το οποίο στεγάζεται στο Κατάκολο.

MPROSTA APO TIS SYSKEYES.jpg

Εκπαιδευόμενες/-οι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μπροστά από συσκευές αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας

Τους εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές του σχολείου υποδέχθηκε στον χώρο του Μουσείου η Φιλόλογος και ξεναγός του μουσείου κ. Ευθαλία Διαμαντοπούλου.  Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από την έκθεση του μουσείου και από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό μπόρεσαν να δουν την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας , των Καλών Τεχνών και στο χώρο των αρχαίων Επιστημών, πράγματα τα οποία προβλημάτισαν του παρευρισκόμενους καθώς  η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων και η προσφορά της στον σύγχρονο κόσμο είναι  άγνωστη . Μέσα από την έκθεση δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους  να γνωρίσουν τα απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων και την ευφυΐα που κατείχαν.

 

PARAKOLOTHOUN & ALEXIA.jpg

Εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. Πύργου παρακολουθούν την ξενάγηση της κ. Ευθαλίας Διαμαντοπούλου

Η κ. Ευθαλία Διαμαντοπούλου αφού έκανε μια σύντομη εισαγωγή σχετικά με το μουσείο, ξεκίνησε την ξενάγησή της στον χώρο δίνοντας παράλληλα πληροφορίες και επεξηγήσεις για τα εκθέματα του μουσείου. Έτσι οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να δουν ένα λειτουργικό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο οποίος είναι ο πρώτος (μη ηλεκτρικός) υπολογιστής που είναι γνωστός στην ανθρωπότητα, το ηλιακό και υδραυλικό ρολόι των Ελλήνων που ήταν οι πρώτες προσπάθειες των ανθρώπων για την μέτρηση του χρόνου μετά την κλεψύδρα, τα αυτόματα του Ήρωνος όπως το αυτόματο άνοιγμα θυρών ναού μετά από θυσία στο βωμό του (ο πρώτος κτηριακός αυτοματισμός της ιστορίας), την αιολόσφαιρα του Ήρωνος (η πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας), ηχητικός συναγερμός, κ.τ.λ. . Ακόμα, μεταξύ των εκθεμάτων αυτά που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον των εκπαιδευόμενων ήταν τόσο το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος (ο «κινηματογράφος» των αρχαίων Ελλήνων) και το κινητό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος (το αυτοκινούμενο κουκλοθέατρο των αρχαίων Ελλήνων) όσο και η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος (ένα από τα πρώτα λειτουργικά ρομπότ της ιστορίας) το οποίο είχε την δυνατότητα να σερβίρει νερό και κρασί, διαδικασία την οποία μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος με την χρήση της ευφυής οινοχόης του Φίλωνος.

PUZZLE 1.jpg

Εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. Πύργου «παίζουν» το αρχαίο ελληνικό παιχνίδι οστομάχιον (η μάχη των οστών) το πρώτο παζλ, μαθηματικό πρόβλημα του Αρχιμήδη.

Όμως το ταξίδι στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία για τους εκπαιδευόμενους του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας δεν σταμάτησε εδώ, συνεχίστηκε μέσα και από άλλα εκθέματα του μουσείου που εστίαζαν σε θέματα μηχανικής, υδροδυναμικής, γεωμετρίας, αυτοματισμών και ιατρικής τεχνολογίας. Οι εκπαιδευόμενοι με το τέλος της ξενάγησης είχαν την χαρά να πειραματιστούν με παιγνίδια που έπαιζαν στην αρχαιότητα. Έτσι τα παιγνίδια με τα οποία ασχολήθηκαν ήταν  το οστομάχιον (η μάχη των οστών) το πρώτο παζλ (πρόκειται για ένα πνευματικό παιχνίδι πρόγονο των παζλ, μαθηματικό πρόβλημα του Αρχιμήδη) , την κούπα του Πυθαγόρα που έδινε το παράδειγμα τήρησης του μέτρου στις απολαύσεις της οινοποσίας και τέλος την πυροσβεστική αντλία του Ήρωνος (η πρώτη εμβολοφόρα καταθλιπτική αντλία της ανθρωπότητας) η οποία και εξέπληξε τους εκπαιδευόμενους καθώς η αρχή λειτουργίας είναι ακριβώς η ίδια με τις αντλίες που έχουμε σήμερα.

ANAMNHSTIKH.jpg

Αναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων από το Σ.Δ.Ε. Πύργου στην εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση θέτοντας πολλές απορίες για πράγματα τα οποία τους προβλημάτισαν. Με το τέλος της επίσκεψης ευχαρίστησαν την  κ. Ευθαλία Διαμαντοπούλου για το ευχάριστο ταξίδι στο χώρο της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και σκέψης.

 

στην Αρχαία Ολυμπία

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

στην Αρχαία Ολυμπία

Την Παρασκευή 17 Μαίου, εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, υλοποίησαν την προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη τους στην Αρχαία Ολυμπία. Τους εκπαιδευόμενους συνόδευαν σε αυτή τους την εκπαιδευτική επίσκεψη οι εκπαιδευτές κκ. Λαμπρινή Παντή – δικηγόρος, Στάθης Λουμιώτης – μαθηματικός, Βασιλική Διαμαντοπούλου - φιλόλογος, ο υποδιευθυντής του Σ.Δ.Ε Πύργου κ. Βασίλης Καρβουνιάρης κι ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος.

 

Εκπαιδευόμενοι και φίλοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, στο γεφυράκι από την Αμβροσία προς το Αρχαιολογικό Μουσείο

Το ραντεβού ήταν στο νέο πάρκιν και αφού συγκεντρώθηκε η μικρή ομήγυρις, κατευθύνθηκε μέσα από το φυσικό περιβάλλον της Αρχαίας Ολυμπίας, προς το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην είσοδο του Μουσείου οι διψώντες για μάθηση ενήλικοι μαθητές περιεργάστηκαν τη μακέτα του Αρχαιολογικού χώρου με την αναπαράσταση της «Ιεράς Άλτεως», στον πρώτο χώρο περιήγησής τους.

 

 

Εκπαιδεύτριες και εκπαιδευτές μαζί με εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου σε αναμνηστική φωτογραφία στο Μουσείο.

  

Η περιήγηση στο Μουσείο ξεκίνησε από την αριστερή αίθουσα όπου εκτίθενται προιστορικα και μηκυναικα ευρήματα, αναθήματα, τριποδικοί λέβητες της γεωμετρικής και αρχαικης εποχής και όπλα όπως: δόρατα, λόγχες, ασπίδες περικνημίδες, θώρακες κτλ. Στην επόμενη αίθουσα οι εκπαιδευόμενοι θαύμασαν την Νίκη του Παιωνίου και στη συνέχεια, το κράνος του Μιλτιάδη και διάφορα εκθέματα που βρέθηκαν στο χώρο.

Στη συνέχεια πέρασαν στην αίθουσα με το Άγαλμα του Ερμή (του Πραξιτέλη), όπου οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν για την ιστορία του, την αναστήλωσή του και τον τρόπο προστασίας του από ενδεχόμενο σεισμό. Ακολούθησε επίσκεψη στην αίθουσα των Ρωμαϊκών εκθεμάτων. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την αίθουσα με τα (δύο) μεγάλα Αετώματα του Ναού του Δία και τις Μετώπες από το ναό, όπου αναπαριστώνται οι άθλοι του Ηρακλή.

 

Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μπροστά από προθήκες με αρχαία σκεύη. Η φιλόλογος του σχολείου κα. Βασιλική Διαμαντοπούλου, εξηγεί κάποια στοιχεία.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου πήραν το δρόμο για τον Αρχαιολογικό χώρο. Οι ευγενικοί φύλακες του χώρου, έφεραν ένα αμαξίδιο ώστε να γίνει καλύτερη η μετακίνηση της τρυματισμένης στο πόδι Λεμονιάς Μ. της εκπαιδευόμενης του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Το πρώτο που αντίκρισαν στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν το Γυμνάσιο, που εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα και το οποίο έχει αναστηλωθεί πρόσφατα. Είδαν την Παλαίστραπου χρησίμευε για την προπόνηση των αθλητών στην πυγμή, στην πάλη και στο άλμα, το Λεωνιδαίο - μεγάλο πολυτελή ξενώνα που βρισκόταν στη νοτιοδυτική γωνία του ιερού, το Φιλιππείο -το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα της Άλτεως, καθώς και το Ναό της Ήρας απ΄ όπου γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας κάθε τέσσερα (4) χρόνια.

 

 

Στον Αρχαιολογικό χώρο δεν ξέρει που να πρωτοκοιτάξει κανείς και τι να πρωτοθαυμάσει!

 

Στη συνέχεια οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο Ναό του Δία -όπου ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου,  στο Υδραγωγείο του Ηρώδου του Αττικού (γνωστό και ως Νυμφαίο) και μέσω της Κρύπτης οδηγήθηκαν στο Αρχαίο Στάδιο.

 

Οι επισκέπτες περνάνε κάτω από την Κρύπτη προκειμένου να οδηγηθούν στο Αρχαίο Στάδιο.

Έγινε αναφορά στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, με κυρίαρχο αγώνισμα το Στάδιο (192 μ.). Εκτός από το Στάδιο υπήρχαν και τα αγωνίσματα του Δίαυλου (δύο Στάδια, 384 μ.) και ο Δόλιχος (12 Δίαυλοι).  Έγινε σύγκριση με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρθηκαν τα ιστορικά στοιχεία για την ανασύστασή τους από τον Κουμπερτέν.

Επιστρέφοντας από το Στάδιο, οι εκπαιδευόμενοι είδαν το Βουλευτήριο, το εργαστήριο του Φειδία και την Πρωτοχριστιανική Βασιλική, από όπου άντλησαν στοιχεία για να εμπλουτίσουν το αντίστοιχο Project που υλοποιείται στο Σ.Δ.Ε. Πύργου.

 

Εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευόμενες του Σ.Δ.Ε. Πύργου, διαβάζουν αρχαία επιγραφή

Ο χρόνος επίεζε και ο αρχαιολογικός χώρος επρόκειτο να κλείσει. Η ομάδα των «επισκεπτών» του Σ.Δ.Ε. Πύργου κινήθηκε προς την έξοδο του Αρχαιολογικού όπου έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία και κατευθύνθηκε στο κοσμοπολίτικο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας για ξεκούραση και καφέ!

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο για Ενηλίκους, με δωρεάν φοίτηση. Παρέχει στους ενηλίκους τη δυνατότητα να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου σε μόνο δύο (2) χρόνια. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Τηλ./FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428, 6945.11.89.73. E-mailsdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα: sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στο Σ.Δ.Ε. Πύργου

 Την περασμένη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, κλιμάκιο συμβούλων από το ΙΝ.Ε. της ΓΣΕΕ. Το κλιμάκιο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αποτελούσαν οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας κυρίες Κυριακή Χρονοπούλου και Άννα Γαλιανίδη και σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να αναζητήσουν τρόπους ώστε να φανούν χρήσιμες στις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Αρχικά, η κ. Γαλιανίδη αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρει το Ινστιτούτο Εργασίας και μάλιστα δωρεάν, καθώς και πως αυτές μπορούν να φανούν χρήσιμες στον κάθε πολίτη. Συμπλήρωση Βιογραφικού σημειώματος, λήψη επαγγελματικής απόφασης, επαγγελματικός προσανατολισμός, επανασχεδιασμός επαγγελματική πορείας, Τεχνικές εξεύρεσης εργασίας, προώθηση εργασιακών και ασφαλιστικών αιτημάτων κλπ. είναι μερικές από τις υπηρεσίες που παρέχει το τμήμα Πατρών του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Η κ. Γαλιανίδη αναφέρθηκε στην πολυετή εμπειρία της από τη συνεργασία της με το Σ.Δ.Ε. του Κορυδαλλού, καθώς και στην τριετή διδακτική εμπειρία της σε σχολείο του νομού μας.

 

Ακολούθως η κ. Χρονοπούλου, αφού αναφέρθηκε στην αξία της μόρφωσης και της Δια Βίου Μάθησης, συνεχάρη τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου για τη συμμετοχή τους στο σχολείο. Παρουσίασε και συζήτησε με τους εκπαιδευόμενους θέματα όπως: Προκήρυξη ΑΣΕΠ, Συμπλήρωση Αίτησης, σύνταξη ΣΟΧ κτλ., ενώ οι εκπαιδευόμενοι ρώτησαν για πρόσφατες και μελλοντικές προκηρύξεις. Μίλησε για την υπηρεσία αιτημάτων-ερωτημάτων που αφορά σε θέματα εργασίας, ανεργίας, απασχόλησης και ασφάλειας, δικαιώματα και υποχρεώσεις, ένσημα και κατηγορίες ενσήμων κτλ.

Το ενδιαφέρον των ενήλικων «μαθητών» του Σ.Δ.Ε. ήταν έντονο για τα θέματα που παρουσιάστηκαν, ενώ οι σύμβουλοι του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας δεύτερης πιο εξειδικευμένης συνάντησης, μέσα στο Μάρτιο

 

 

 

 

Στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

 

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ Κύκλου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, συνοδευόμενοι από τον Υποδιευθυντή του σχολείου κ. Καρβουνιάρη Βασίλειο και το μαθηματικό κ. Λουμιώτη Ευστάθιο, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ηλείας. Στον χώρο, τους υποδέχτηκαν ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ κ. Καλογήρου Ηλίας (Φυσικός) και ο συνεργάτης του κ. Χαραλαμπάκης Νικόλαος (Χημικός).

Το ταξίδι στον μαγικό χώρο τον Φυσικών επιστημών ξεκίνησε ο κ. Καλογήρου με την παρουσίαση πειραμάτων από την ηλεκτροστατική και την ηλεκτρόλυση του νερού.

 

Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου παρακολουθούν επίδειξη πειραμάτων στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Ηλείας

 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καλογήρου αφού αναφέρθηκε εισαγωγικά για στην έννοια του πεδίου και των ηλεκτρικών φορτίων έκανε αναπαράσταση του φυσικού φαινομένου της αστραπής με την βοήθεια μιας ηλεκτροστατικής γεννήτριας Wimshurst. Στην συνέχεια, κ. Καλογήρου αφού αναφέρθηκε στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, με τη βοήθεια του συνεργάτη του κ. Χαραλαμπάκη, ενός προβολέα και φωτοβολταϊκών, πέτυχε τη μετατροπή της φωτεινής δέσμης του προβολέα σε ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα την ηλεκτροδότηση ενός ηλιακού-ηλεκτρικού πειραματικού αμαξιδίου (μινιατούρα).

Έπειτα ο κ. Καλογήρου  συνέχισε την παρουσίασή του στην ηλεκτρόλυση του νερού με την βοήθεια μιας συσκευής ηλεκτρόλυσης Hoffman (για παραγωγή υδρογόνου) καθώς και με την ανίχνευση υδρογόνου και οξυγόνου (ανοίγοντας την αντίστοιχη στρόφιγγα της συσκευής  Hoffman). Ακόμα οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την εφαρμογή του φαινομένου σε πειραματικό αμαξίδιο που κινήθηκε με καύσιμο το υδρογόνο.

 

Ο Μπάμπης (δεξιά) παίζει με τα φορτία με μια μηχανή Wimshurst, ενώ  ο  υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε Ηλείας κ. Ηλίας Καλογήρου (αριστερά) παρακολουθεί

 

Αφού ακολούθησαν εύστοχες ερωτήσεις - παρατηρήσεις από τους παρευρισκόμενους ο κ. Καλογήρου παρέδωσε την σκυτάλη στον κ.  Χαραλαμπάκη Νικόλαο. Ο κ. Χαραλαμπάκης άρχισε την παρουσίασή του κάνοντας ιστορική αναδρομή στην Χημεία κάνοντας αναφορά στην Αλχημεία, τον πρώτο λίθο της Χημείας, και στον ρόλο των Αλχημιστών που έπαιξαν στην εξέλιξή της. Στην συνέχεις οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρων, ένα πείραμα που σχετιζόταν με ανησυχίες των πρώτων αλχημιστών για   την «Μετατροπή» ενός χάλκινου νομίσματος σε «ασημένιο» και σε «χρυσό». Πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την επιμετάλλωση χάλκινων νομισμάτων με ψευδάργυρο, δίνοντας την ψευδαίσθηση δημιουργίας ασημένιου και χρυσού νομίσματος.

 

Ο Ηλίας Καλογήρου (δεξιά), ετοιμάζεται για επίδειξη πειράματος μαζί με το συνεργάτη του κ. Νίκο Χαραλαμπάκη (αριστερά)

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την όλη παρουσίαση και  έθεσαν πολλές απορίες που απαντήθηκαν με χαρά από τους κ. Καλογήρου Ηλίας και κ. Χαραλαμπάκης Νικόλαος . Με το τέλος της επίσκεψης ευχαρίστησαν τους κ. Καλογήρου Ηλίας και κ. Χαραλαμπάκης Νικόλαος για το ευχάριστο ταξίδι στο χώρο των φυσικών επιστημών.

Μαθητές κι Εκπαιδευτικοί από MFR Force Bergerac

στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

Την Τρίτη 7 Μάιου 2019 επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, μια ομάδα είκοσι περίπου μαθητών και εκπαιδευομένων από τη Γαλλία. Οι γάλλοι μαθητές του MFR ForceBergerac, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς και στελέχη της γαλλικής εκπαίδευσης, κατέφθασαν στις 6:00 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Σ.Δ.Ε Πύργου. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί από τους γάλλους προ καιρού και ήταν στο πλαίσιο 15ήμερης παραμονής τους και ξενάγησης σε χώρους εκπαίδευσης, αγροτικής παραγωγής και σε σημεία πώλησης.

 

 

Επικεφαλής της γαλλικής αποστολής ήταν η κ. Nathalie P., σύμβουλος σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης ενηλίκων και συνοδευόταν από τον κ. Eric G., προϊστάμενο της αποστολής Europe Internationale, καθώς και από πέντε (5) εκπαιδευτικούς.

Ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. Πύργου υποδέχθηκαν τους γάλλους φιλοξενούμενούς τους, τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου, παρουσίασαν τα έργα των ελλήνων εκπαιδευομένων καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου.

Σε πρώτη φάση, οι φιλοξενούμενοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Β’ κύκλου όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διεργασίας, τις άλλες δραστηριότητες των εκπαιδευομένων, τα Σχέδια Δράσης (Projects), ενώ απηύθυναν διάφορες ερωτήσεις.

 

Ακολούθως, συγκεντρώθηκαν όλοι στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Εκεί, οι εκπαιδεύτριες κκ. Γεωργία Βασιλοπούλου (τμήματος Αμαλιάδας) και Ολυμπία Ράλλη, παρουσίασαν ένα σύντομο οδοιπορικό από την επταήμερη παραμονή τους στη Γαλλία, στις εγκαταστάσεις του οικείου σχολείου των γάλλων επισκεπτών MFR ForceBergerac.

Αναφέρθηκαν στην υποδοχή των γάλλων, στην καθημερινή ρουτίνα τους στο σχολείο, τις εγκαταστάσεις του σχολείου και τη λειτουργία του, τις επισκέψεις τους στην αγορά και στην πόλη, στα αγροκτήματα που επισκέφθηκαν και στις καλλιέργειες της περιοχής, στα προϊόντα της περιοχής και στην τρούφα -κάτι σαν μανιτάρι, που παράγει το πανάκριβο ποτό, καθώς και στον τρόπο εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων.

 

Άγαλμα του Συρανό ντε Μπερζεράκ (Cyrano de Bergerac) στην ομώνυμη πόλη, την οποία επισκέφθηκαν οι εκπαιδεύτριες του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Οι εκπαιδεύτριες του Σ.Δ.Ε. Πύργου ευχαρίστησαν τον κ. LoicleGlanec, καθώς και τα στελέχη του γαλλικού σχολείου για τη φιλοξενία. Στο τέλος της παρουσίασης, η γαλλίδα σύμβουλος κ. NathalieP., επεφύλασσε μια έκπληξη για τις ελληνίδες εκπαιδεύτριες: είχε φέρει ένα φυτό γαλλικής τρούφας, ηλικίας τεσσάρων ετών!

 

 

Ακολούθησαν οι συστάσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων και η κατανομή των γάλλων φιλοξενούμενων στα τέσσερα Σχέδια Δράσης (Projects) που υλοποιούνται στο Σ.Δ.Ε. Πύργου. Πέντε έως επτά γάλλοι μαθητές μαζί με έναν ή δύο καθηγητές τους πήγαν σε κάθε Project. Στο Project«Παραδοσιακοί Χοροί» που συντονίζουν οι εκπαιδεύτριες του Σ.Δ.Ε. Πύργου κκ. Παρασκευή Παρασκευοπούλου και Λαμπρινή Παντή, οι γάλλοι επισκέπτες παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν σε ελληνικούς χορούς, ενώ παρουσίασαν στου έλληνες εκπαιδευόμενους σύγχρονους γαλλικούς χορούς.

σε Εργαστήριο Αρτοποιίας

Γαστρονομικό ταξίδι από το Σ.Δ.Ε. Πύργου  

 

Παραγωγή και Ποιότητα Λαδιού

   από το "Λιοστάσι στο Λιοτρίβι" του Σ.Δ.Ε. Πύργου

Την Παρασκευή 12/4/2019 έγινε μια ακόμη δράση-διάλεξη στο Σ.Δ.Ε Πύργου με θέμα την παραγωγή και τη ποιότητα του λαδιού ,στα πλαίσια του project«Από το λιοστάσι στο λιοτρίβι» που γίνεται στο σχολείο μας.

Ομιλητής ήταν ο καθηγητής χημείας του ΤΕΙ Καλαμάτας Κος Σπηλιόπουλος Ιωακείμ.

Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρακολουθούν την εισήγηση του κ. Σπηλιόπουλου

Αρχικά ο Κος Σπηλιόπουλος μας παρουσίασε στατιστικούς πίνακες , σχετικά με την παραγωγή, κατανάλωση και εξαγωγή του λαδιού. Τόνισε ότι η παραγωγή λαδιού αποτελεί ακρογωνιαίο παράγοντα της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας .Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και την διατροφική αξία της κατανάλωσης λαδιού και την αναγκαιότητα να αποτελεί το λάδι μέρος της καθημερινής διατροφής μας.

Τέλος αφού περιέγραψε με κατατοπιστικές διαφάνειες το τι είναι και τι ονομάζουμε οξύτητα λαδιού, μας έκανε πειραματική ανίχνευση της οξύτητας, σε διάφορα δείγματα λαδιού που έφεραν οι εκπαιδευόμενοι από την φετινή τους παραγωγή.

 

 

Η όλη παρουσίαση αποτελούσε μέρος της πρώτης διδακτορικής διατριβής σχετικά με την σύσταση και την ποιότητα λαδιού που γίνεται στην Ελλάδα. Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου τον ευχαρίστησαν θερμά!

 

Πρώτες Βοήθειες

 Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, ο Εκπαιδευτής Διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να παρουσιάσει στις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου, τις βασικές αρχές των Πρώτων Βοηθειών και με ποιο τρόπο αυτές εφαρμόζονται.

 

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν ενημερωτική εκδήλωση, αφιερωμένη στις Πρώτες Βοήθειες.

Αρχικά, η κ. Γεωργόπουλος αφιέρωσε κάποιο χρόνο στο να προσδιορίσει κάποιες βασικές έννοιες όπως: Κίνδυνος, Ατύχημα, Δυστύχημα, Οικιακό Ατύχημα και Καταστροφή. Μίλησε για τις πηγές που παράγουν τα παραπάνω, καθώς και για τον τρόπο που συμμετέχει ο άνθρωπος σε αυτά. Αναφέρθηκε στους βασικούς παρόχους προστασίας όπως η Πυροσβεστική,
Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών κτλ.

 

Ο εκπαιδευτής διασώστης κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος επιδεικνύει τα σωστά βήματα αντίδρασης, στην περίπτωση που έχουμε έναν άνθρωπο λιπόθυμο. Πρωταγωνιστής ο Βαλάντης, εκπαιδευόμενος του Σ.Δ.Ε. Πύργου. 

Η ενημέρωση από τον εκπαιδευτή διασώστη κ. Γεωργόπουλο έγινε με τη βοήθεια διαφανειών παρουσίασης. Σε μια από αυτές αναφέρονταν και οι αριθμοί κλήσης Πρώτων Βοηθειών με πρώτο τον Πανευρωπαϊκό αριθμό 112. Μίλησε για την προετοιμασία της κοινωνίας πριν την καταστροφή, και τη δύναμη της φύσης που ενώ μας είναι γνωστή, εμείς προσπαθούμε να εκβιάσουμε ή να παρακάμψουμε. Έδωσε τον ορισμό της Κρίσης και αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να παρθούν Γρήγορα Σωστές Αποφάσεις. Έδωσε οδηγίες για το σωστό τρόπο αντίδρασης σε διάφορα συμβάντα όπως: επιβάτης αυτοκινήτου σε πλημμύρα, λιπόθυμος άνθρωπος, άνθρωπος που αιμορραγεί, άνθρωπος που πνίγεται, κτλ. Αναφέρθηκε στη βίαιη εγρήγορση και στην απώλεια συνείδησης

 

Αναμνηστική φωτογραφία εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών του Σ.Δ.Ε. Πύργου με τον εκπαιδευτή διασώστη του Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) κ. Παναγιώτη Γεωργόπουλο.

Έδωσε πρακτικά παραδείγματα αποκατάστασης: ανθρώπου που κάτι έχει καταπιεί και πνίγεται, ή ανθρώπου που έχει κοπεί στο χέρι και αιμορραγεί, με πρωταγωνιστή τον εκπαιδευόμενο Στέφανο. Ακολούθως έδωσε ένα πρακτικό παράδειγμα αντίδρασης, σε περίπτωση που έχουμε έναν άνθρωπο λιπόθυμο. Πρωταγωνιστής από το σχολείο ήταν ο Βαλάντης, ενώ όλοι οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σωστά βήματα για την τοποθέτησή του σε θέση ασφαλείας.

Το γενικότερο ενδιαφέρον των ενήλικων «μαθητών» του Σ.Δ.Ε. ήταν έντονο και συμμετείχαν στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση με πλήθος από απορίες και ερωτήσεις.

Επίσκεψη ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Άριστες εντυπώσεις άφησε σε εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενους το εργαστήριο ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε για 2η φορά, χθες 18 Μαρτίου 2019, στις εγκαταστάσεις του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου. Οι κ. Γαλιανίδη Άννα και Χρονοπούλου Κυριακή, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ύστερα από συνεννόηση με την Σύμβουλο Σταδιοδρομίας του ΣΔΕ Πύργου, κ. Γκοτσοπούλου Γεωργία, επέλεξαν να παρουσιάσουν στους εκπαιδευόμενους του σχολείου εισήγηση με θέμα την «συναισθηματική νοημοσύνη» και την ανάγκη ενίσχυσης της στη ζωή μας. Η εισήγηση επικεντρώθηκε στην έννοια της «ενσυναίσθησης», που είναι ιδιαίτερα υψηλή στους συναισθηματικά νοήμονες ανθρώπους.  Ευχάριστη  αίσθηση προκάλεσε στους εκπαιδευόμενους η ενασχόληση με ένα ολιγόλεπτο τεστ, στο οποίο αποτυπώνονταν σε βαθμολογική κλίμακα από το 1- 100 ο βαθμός της συναισθηματικής νοημοσύνης τους.

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου είναι πάντοτε ένα σχολείο με «ανοιχτή αγκαλιά» στην ενημέρωση, στην επιμόρφωση, στη συνεργασία με κάθε φορέα παιδείας και πολιτισμού, με απώτερο σκοπό την πνευματική και ψυχική ενίσχυση των εκπαιδευόμενων. Αναμένονται, λοιπόν, κι άλλες δράσεις και ανάλογες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.

στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου

ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΜΑΣ

Αυτό ένιωσαν ως χρέος τους οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες του Α΄ κύκλου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου ύστερα από την επίσκεψή τους στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πύργου την Τρίτη 19 Μαρτίου.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης, κ. Νίκη Κατσιάπη παρουσίασε, με μεγάλη γλαφυρότητα και ζωντάνια, την ιστορία της Βιβλιοθήκης και τη μεγάλη προσφορά του Κωνσταντίνου Χριστόπουλου – Χριστιά, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ηλειακής Βιβλιοθήκης, την οποία συντηρούσε με δικά του έξοδα για πάνω από 25 χρόνια μέχρι που φρόντισε να γίνει κρατική παραχωρώντας το πατρικό του για να χτιστεί το σημερινό κτίριο της Βιβλιοθήκης. Την προσφορά στη Βιβλιοθήκη συνέχισε και η οικογένειά του Κωνσταντίνου Χριστόπουλου – Χριστιά και συγκεκριμένα ο εγγονός του, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης, ο οποίος της δώρισε σπάνια και πολύτιμα βιβλία. Επίσης η κ. Κατσιάπη ενημέρωσε τους εκπαιδευόμενους για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Βιβλιοθήκη στους πολίτες και για τις ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις της, για τις οποίες έχει επανειλημμένα βραβευτεί από το Υπουργείο Παιδείας κι άλλους αρμόδιους φορείς. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες ξεναγήθηκαν στο κτίριο κι επισκέφθηκαν την Αίθουσα Τάκη Δόξα και την Αίθουσα Στέφανου Στεφανόπουλου, μεγάλων επίσης δωρητών της Βιβλιοθήκης. Τέλος, μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ανακάλυψαν, κάποιοι μάλιστα με έκπληξη, ότι η Βιβλιοθήκη, εκτός από λογοτεχνικά κι επιστημονικά, έχει και βιβλία ευκολοδιάβαστα που καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα: από βιβλία συνταγών κι εκπαίδευσης σκύλων μέχρι σχολικά βοηθήματα, βιβλία για καλλιέργειες και κόμικ.

 

 

Έτσι, στο τέλος μαζί με τις ευχαριστίες τους στη Διεύθυνση και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, και ιδιαίτερα στην κ. Κατσιάπη, για τη ζεστή φιλοξενία πολλοί εκπαιδευόμενοι δεσμεύτηκαν να την επισκεφτούν και πάλι, για να δανειστούν βιβλία αυτή τη φορά.

Σύγχρονες πρακτικές στην παραγωγή ελαιόλαδου

στο τμήμα Ζαχάρως του Σ.Δ.Ε. Πύργου 

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Ζαχάρω, ο κ. Τάγαρης Χρήστος εκπρόσωπος του πρότυπου ελαιοτριβείου OlympianGreenΑ.Ε. στο Νεοχώρι Ζαχάρως. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να ενημερωθούν οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου πάνω σε νέες μεθόδους και καλές πρακτικές παραγωγής ελαιολάδου.

 

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Ζαχάρω, παρακολουθούν την ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους και τις καλές πρακτικές στην παραγωγή ελαιολάδου.

Η εισήγηση του κ. Τάγαρη ξεκίνησε με αναφορές στη σημασία του Μεσογειακού Κλίματος για την ανάπτυξη της ελιάς, καθώς επίσης και στις δυνατότητες του τόπου μας για παραγωγή ποιοτικότερου ελαιολάδου. Αναφέρθηκε στις ουσίες που καθορίζουν τη γεύση του λαδιού, και κυρίως σε διάφορα λάθη που γίνονται στη καλλιέργεια της ελιάς, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Παρουσιάστηκε με παραδείγματα, κυρίως από ξένες αγορές, η στροφή της ζήτησης προς ποιοτικότερο ελαιόλαδο, η σημασία της βιολογικής καλλιέργειας  και το αντίστοιχο αντίκτυπο του ποιοτικού λαδιού στη τιμή. Επίσης μίλησε για τα αρωματικά έλαια και τη σημασία τους για τις ξένες αγορές κυρίως της Ασίας.

Ο κ. Τάγαρης εξήγησε τη σχέση ποιότητας-οξύτητας-γεύσης με την εμπορική τιμή και στη συνέχεια εξήγησε αναλυτικά τη σωστή χρήση των γεωργικών μηχανημάτων (ραβδιστικών κλπ) κατά τη συγκομιδή.

 

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας OlympianGreen κ. Χρήστος Τάγαρης, παρουσιάζει σε εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. στη Ζαχάρω, τις σύγχρονες μεθόδους και τις καλές πρακτικές στην παραγωγή ελαιολάδου.

 

Τέλος, ο κ. Τάγαρης ανέλυσε τις κατηγορίες ελαιόλαδου και εξήγησε τις διαφορές μεταξύ έξτρα παρθένου, παρθένου, ελαιόλαδου, πυρηνέλαιου και βιολογικού λαδιού. Αναφέρθηκε επίσης σε νέες μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής ελαιόδεντρων, με την υποστήριξη μηχανοκίνητων ραβδιστικών.

 

Αναμνηστική φωτογραφία εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε στη Ζαχάρω με τον  εκπρόσωπο της εταιρίας OlympianGreen κ. Χρήστο Τάγαρη και τον υπεύθυνο του τμήματος Σ.Δ.Ε. κ. Σπυρίδωνα Πουλή.

 

Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου επισκέφτηκαν επίσης το ελαιοτριβείο στο Νεοχώρι Ζαχάρως και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις. Ο κ. Τάγαρης παρουσίασε τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου στις εγκαταστάσεις της OlympianGreen, από την παραλαβή του ελαιοκάρπου μέχρι τη συσκευασία. Ανέλυσε τις προδιαγραφές ποιότητας που πρέπει να πληρεί η επιχείρηση για την τυποποίηση και εξαγωγή του ελαιολάδου που παράγει. Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν σε λειτουργία το αυτόματο υπερσύχρονο σύστημα εμφιάλωσης και συσκευασίας.

 

 

Ο κ. Χρήστος Τάγαρης παρουσιάζει διάφορες φιάλες αρωματικού ελαιόλαδου, οι οποίες εξάγονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο με Δωρεάν φοίτηση, απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ. και εκτός από την έδρα διαθέτει τρία τμήματα:

Στον Πύργο: στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Στην Αμαλιάδα: Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, Τηλ.: 26220-28.692, Κινητό: 698.259.69.52.
Στην Ζαχάρω: Στο κτίριο του Γυμνασίου Ζαχάρως, Κινητό: 697.48.15.735.

Στην Ζάκυνθο: Στο κτίριο του Δ.ΙΕΚ. Ζακύνθου, Κινητό: 6977.98.43.05.

Πυρασφάλεια & πυροπροστασία

Πυρασφάλεια και πυροπροστασία

στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

στη Ζαχάρω

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Ζαχάρω, ο Δασάρχης Ολυμπίας κ. Βασίλειος Γιακουμής. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να ενημερωθούν οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου σε θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.

 

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Ζαχάρω, παρακολουθούν την ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία.

Η εισήγηση του κ. Γιακουμή ξεκίνησε με αναφορές στο πως αναπτύσσονται τα δέντρα και πως δημιουργείται το δάσος. Αναφέρθηκε στην αξία του δάσους και τον κίνδυνο που διατρέχουν τα δάση μας από απροσεξίες και από φωτιές για το κάψιμο χόρτων. Παρουσιάστηκε ο τρόπος που ξαναγεννιέται ένα δάσος από πεύκο και τη διαφορά του με την αναγέννηση ενός δάσους από πουρνάρια, βελανιδιές  και άλλα δένδρα. Παρουσιάστηκαν μέθοδοι πυρασφάλειας, πχ. προστασία από φωτιά σε ένα λιοστάσι και με ποιο τρόπο δεν θα εξαπλωθεί η φωτιά, αλλά και πυρασφάλεια για το σπίτι μας αν έχει κήπο.

Ο κ. Γιακουμής έκανε αναδρομή στη μεγάλη φωτιά του 2007 και στις συνθήκες αέρα και κλίματος που ευνόησαν τη μετάδοσή της. Έγινε αναφορά στη σημασία του καιρού για τις πυρκαγιές και πως αυτός επηρεάζει την εξέλιξή της.

 

Ο Δασάρχης Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής, παρουσιάζει σε εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. στη Ζαχάρω, θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας

Τέλος, ο κ. Γιακουμής ανέλυσε τη διαδικασία φυσικής και τεχνητής αναδάσωσης. Οι εκπαιδευόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πολλοί από αυτούς είχαν υποστεί ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2007 και απεύθυναν αρκετές ερωτήσεις στο Δασάρχη Ολυμπίας.

 

Αναμνηστική φωτογραφία εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε στη Ζαχάρω με το  Δασάρχη Ολυμπίας κ. Βασίλη Γιακουμή και τον υπεύθυνο του τμήματος Σ.Δ.Ε. κ. Σπυρίδωνα Πουλή.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο με Δωρεάν φοίτηση, απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ. και εκτός από την έδρα διαθέτει τρία τμήματα:

Στον Πύργο: στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Στην Αμαλιάδα: Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, Τηλ.: 26220-28.692, Κινητό: 698.259.69.52.
Στην Ζαχάρω: Στο κτίριο του Γυμνασίου Ζαχάρως, Κινητό: 697.48.15.735.

Στην Ζάκυνθο: Στο κτίριο του Δ.ΙΕΚ. Ζακύνθου, Κινητό: 6977.98.43.05.

 

 

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "Πολιτισμός & Ευημερία"

 

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. 'Πολιτισμός και Ευημερία' και

 Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Σ.Δ.Ε. Πύργου ενημερωτική-εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα: «ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου και την επιμέλειά της είχε ο κ. Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο κ. Ταξιάρχης-Ιωάννης Σαραντόπουλος.

 

Ο κ. Σαραντόπουλος, με μια ομάδα συγγενών και φίλων, έχει ιδρύσει την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Ευημερία και Πολιτισμός», στα Κρέστενα του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Παρουσίασε στους εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενους την ιστορία των ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά και αυτής που έχει ο ίδιος ιδρύσει και παρουσίασε το πλαίσιο λειτουργίας αυτού του είδους των επιχειρήσεων. Παρουσίασε το σκοπό της ΚΟΙΝΣΕΠ του και ανέπτυξε τις δράσεις-υπηρεσίες που προσφέρει αυτή στα Κρέστενα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Αναφέρθηκε σε στοιχεία της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, αρκετά από τα οποία τα ανέπτυξε, καθώς και στα οφέλη που προκύπτουν στα πλαίσια του συνεταιρίζεσθαι και των συνεργείων των ΚΟΙΝΣΕΠ με τους Φορείς. Επίσης, μίλησε για την Ένωση Νέων Αγροτών, για Ομάδες Παραγωγών, για τα Σχέδια Βελτίωσης, για τον ΚΕΒΑ, για τα συσσίτια και ένα σωρό άλλες νέες δυνατότητες.

 

 

 

 

Η παρουσίαση και ανάπτυξη αυτών των θεμάτων κέντρισε το ενδιαφέρον μιας ομάδας εκπαιδευομένων, που τον ρωτούσαν διαρκώς για θέματα υλοποίησης κάποιων δράσεων, αλλά και ζητούσαν διευκρινίσεις σε αρκετά από αυτά τα θέματα.

Με νέα τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα. Ο αριθμός κλήσης είναι 26220-28.692 και είναι διαθέσιμος στο κοινό από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου είναι ένα Δημόσιο σχολείο με Δωρεάν φοίτηση, απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ,

Στον Πύργο: στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Στην Αμαλιάδα: Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, Τηλ.: 26220-28.692, Κινητό: 698.259.69.52.
Στην Ζαχάρω: Στο κτίριο του Γυμνασίου Ζαχάρως, Κινητό: 697.48.15.735.

Στην Ζάκυνθο: Στο κτίριο του Δ.ΙΕΚ. Ζακύνθου, Κινητό: 6977.98.43.05.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

του Πανεπιστημίου Πατρών

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΜΕΤΠΠ). Αντικείμενο της επίσκεψης στο ΜΕΤΠΠ ήταν τα ασύρματα δίκτυα επικοινωνιών καθώς και οι βασικές αρχές των ραδιοκυμάτων και της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων. Στο ΜΕΤΠΠ υποδέχτηκαν το Σ.Δ.Ε. Πύργου, η υπεύθυνη του Μουσείου κα Θεολόγη - Γκούτη Πένυ, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Εθνολόγος, με την κα Πυλαρινού Αθηνά, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό.

 

 

 

            Η επίσκεψη ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή στα πρώτα ασύρματα δίκτυα, από την κα Γκούτη, η οποία επισήμανε ότι τα πρώτα δίκτυα έκαναν την εμφάνισή τους στην Αρχαία Ελλάδα. Μίλησε για τις φρυκτωρίες που ήταν πύργοι επικοινωνίας (φωτεινοί αναμεταδότες στην κορυφή των βουνών), τον υδραυλικό τηλέγραφο ή τηλέγραφο του Αινεία, τον τηλέγραφο του Πολύβιου και τον ακουστικό τηλέγραφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έκανε επίδειξη του τρόπου που μεταδόθηκε η πληροφορία ότι η «Τροία έπεσε», από την Τροία μέχρι την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα εξήγησε τα μειονεκτήματα αυτών των τρόπων επικοινωνίας που οδήγησαν τους Αρχαίους Έλληνες στην ανάπτυξη τρόπων κρυπτογραφίας όπως τα αναστραμμένα μηνύματα με χρήση κατόπτρου, τη Λακεδαιμονική σκυτάλη (η σκυτάλη με τη ζώνη), το κωδικό μοιρογνωμόνιο (δίσκος με οπές) και τα κερωμένα δίπτυχα πινακίδια.

 

 

Στη συνέχεια η κα Γκούτη μίλησε για την επίδραση του ηλεκτρισμού στο χώρο των επικοινωνιών, καθώς και για το ρόλο που έπαιξαν γνωστές προσωπικότητες των θετικών και τεχνολογικών επιστημών όπως ο Αμερικανός SamuelF. B. Morse με τον τηλέγραφο, ο Άγγλος JamesClerkMaxwell με τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, ο ThomasA. Edison με την εφεύρεση των ηλεκτρικών λυχνιών και του μικρόφωνου, o Ιταλός GuglielmoMarconi με την εφεύρεση του ασύρματου τηλέγραφου που εξελίχτηκε στο γνωστό μας ραδιόφωνο, ο NicolaTesla με την επιρροή του στο χώρο των επικοινωνιών, καθώς και πολλοί άλλοι γνωστοί και άγνωστοι επιστήμονες που αφιέρωσαν την ζωή τους για την εξέλιξη των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε σήμερα.

            Τέλος η κα Γκούτη μίλησε για το πρώτο κινητό τηλέφωνο που κατασκευάστηκε το 1973 από τον MartinCooper της Motorola. Ήταν μία μεγάλη συσκευή, περίπου 40 εκατοστών, ζύγιζε περίπου ένα κιλό και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη δημιουργία των τρανζίστορς το κινητό έφτασε στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

 Η Νικόλ, απόφοιτος Φυσικού τμήματος, εκτελεί πειράματα σε απλή διάταξη ηλεκτρομαγνητισμού, ενώ οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

 

            Μετά την ομιλία της κα Γκούτη οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου παρακολούθησαν μια σειρά πειραμάτων από τη Νικόλ. Η Νικόλ, παρουσίασε μια προσομοίωση σχετικά με τα ραδιοκύματα που αναπτύσσονται γύρω από το κινητό τηλέφωνο, πώς περιορίζονται όταν το κινητό τηλέφωνο είναι σε κλειστούς χώρους καθώς και την ενίσχυση των ραδιοκυμάτων όταν το κινητό βρίσκεται μέσα σε μεταλλικούς θαλάμους (πχ στο αυτοκίνητο). Έπειτα συνέχισε με πειραματικές επιδείξεις της αλληλοσυσχέτισης του ηλεκτρισμού με τον μαγνητισμό. Επίσης επέδειξε το πείραμα των φορτίων και της ηλεκτρικής εκκένωσης με τη μηχανή Wimshurst.

 

            Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η κα Πυλαρινού η οποία, αφού βοήθησε τους εκπαιδευόμενους σε μια δραστηριότητα – παιχνίδι σε οθόνη αφής, έκανε την ξενάγηση στο ΜΕΤΠΠ όπου οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα όπως διάφορες τηλεφωνικές συσκευές, τον εξοπλισμό ενός παλαιού ραδιοφωνικού σταθμού, συσκευές τηλεόρασης και ραδιοφώνου παλαιού τύπου, ένα παλαιό αλλά λειτουργικό τηλεφωνικό - τηλεπικοινωνιακό κέντρο και πολλά άλλα εκθέματα.

 

            Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την όλη παρουσίαση και  έθεσαν πολλές απορίες που απαντήθηκαν με χαρά από το προσωπικό του ΜΕΤΤΠ. Με το τέλος της επίσκεψης ευχαρίστησαν την κα Γκούτη και τους συνεργάτες της για το ευχάριστο ταξίδι στο χώρο των ασύρματων τηλεπικοινωνιών.

 

Το ΣΔΕ Πύργου είναι ένα σχολείο ανοικτό στην τοπική αγορά, και τις επιχειρήσεις και καλεί όσους φορείς και επαγγελματίες το επιθυμούν, να έρθουν σε επικοινωνία με τα στελέχη του σχολείου για μια εκπαιδευτική συνεργασία.

 

 

 

 

 

Θεία Οικοδομή

Οι εκπαιδευόμενοι/ες του Τμήματος Σ.Δ.Ε.

στην Αμαλιάδα συζητούν με τον κ. Γκρίλλα

Διπλή ευκαιρία είχαν οι εκπαιδεύτριες και οι εκπαιδευόμενοι/ες του τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας να παρακολουθήσουν και να συνομιλήσουν με τον κ. Β. Γκρίλλα, Θεολόγο – Δογματολόγο, καθώς τη Δευτέρα 21/1/2019 επισκέφθηκαν τη «Θεία Οικοδομή» στην Αμαλιάδα και παρακολούθησαν τη διάλεξή του, ενώ την Τετάρτη 23/1/2019 ο κ. Γκρίλλας ανταπέδωσε την επίσκεψη, προσερχόμενος στο Σ.Δ.Ε., συζητώντας με τους/τις εκπαιδευόμενους/ες και επιλύοντας τις απορίες τους με εύληπτο τρόπο.

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας παρακολουθούν τον κ. Β. Γκρίλλα, στη Θεία Οικοδομή στην Αμαλιάδα

 

Στην πρώτη συνάντηση, ο κύριος άξονας της διάλεξης περιεστράφη γύρω από την Κυριακή Προσευχή και ειδικότερα το εδάφιο «Ελθέτω η Βασιλεία σου…». Ο ομιλητής έκανε αναδρομή στην προσέγγιση του θέματος τόσο από την Π.Δ. όσο και από την Κ.Δ. και τόνισε ότι η Βασιλεία του Θεού ενυπάρχει στο πρόσωπο του Χριστού, ενώ επεσήμανε ότι αποτελεί τραγικό λάθος η πεποίθηση ότι η Βασιλεία του Θεού αφορά στα μετά θάνατον, αντιθέτως αφορά στον άνθρωπο από την ώρα της σύλληψής του και εις το διηνεκές. Επιπλέον, ο κ. Γκρίλλας εξήρε τον ρόλο της προαίρεσης του ανθρώπου και κατέστησε σαφές ότι η Βασιλεία του Θεού δεν συνιστά εξωτερική τακτοποίηση του κόσμου αλλά ενοίκηση του Αγίου Πνεύματος στις καρδιές των ανθρώπων, όπου θα πρέπει να φωλιάζουν αρετές, όπως είναι η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η αγάπη, η σοφία και η απλότητα σε πείσμα της έπαρσης, του ναρκισσισμού και της πνευματικής συσκότισης.

Ο κ. Β. Γκρίλλα, Θεολόγος – Δογματολόγος, απευθυνόμενος σε «ενήλικους μαθητές» στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα.

 

Στη δεύτερη συνάντηση, ο κ. Γκρίλλας συνομίλησε με τους/τις εκπαιδευόμενους/ες και απάντησε με μεγάλη προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις – απορίες τους απλά και κατανοητά. Στο τέλος, τόσο το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και οι εκπαιδευόμενοι/ες ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Γκρίλλα για την παρουσία του στον χώρο του Σ.Δ.Ε. και εξέφρασαν την επιθυμία να υπάρξει νέα συνάντηση στο μέλλον.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα

στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας  για Παιδιά και νέους

 

            Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου- Τμήματος Αμαλιάδος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και νέους στην Αμαλιάδα. Οι εκπαιδευόμενοι επισκέφτηκαν τη Παρασκευή 7/12/2018 το CineCinemaστην Αμαλιάδα συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτές: Αυγεροπούλου Κ. του Κοινωνικού Γραμματισμού, Βασιλοπούλου Γ. του Πληροροφορικού Γραμματισμού, Νικολούτσου Π. του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού, Κόφα Γ. του Αριθμητικού Γραμματισμού, Τζάννου Χ. του Αγγλικού Γραμματισμού καθώς και από τη Σύμβουλο Ψυχολόγο Ροίδη Ελένη. Στο CineCinemaτους υποδέχθηκε η κα Λίνα Γιαννόπουλου υπεύθυνη στη διοικητική υποστήριξη και στη Γραμματεία Κριτικών Επιτροπών του Φεστιβάλ, η οποία τους ενημέρωσε για τη διεξαγωγή  και τη σημασία του Διεθνούς Φεστιβάλ εδώ και 21 χρόνια στην Ηλεία καθώς και για την ευκαιρία που τους δίδεται να παρακολουθήσουν μοναδικές ταινίες από όλο το κόσμο σε πρώτη προβολή.

Η υπεύθυνη του τμήματος Αμαλιάδας, φιλόλογος κ. Γρηγορία Γκάτση (στο κέντρο), δίπλα στην πληροφορικό κ. Γεωργία Βασιλοπούλου, ανάμεσα σε εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας

           

Πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον 3 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Ισπανικής, Περουβιανής και Ινδονησιακής προέλευσης. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς μέσα από τη μεγάλη οθόνη όπως: το ποτάμι των Κουκάμα στο Περού, να προβληματιστούν για την εκπαίδευση μελωδικών πουλιών στα βάθη της ζούγκλας της Ινδονησίας και να αναστοχαστούν για τις αξίες της ζωής μέσα από την ομάδα ρυθμικής της Ισπανίας που ταξίδευε στην Ινδία.

            Με την επιστροφή τους στο σχολείο οι εκπαιδευόμενοι συζήτησαν με τους εκπαιδευτές τους για τα  ντοκιμαντέρ που παρακολούθησαν εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και έγραψαν τις εντυπώσεις τους.

Δημοτικό Συμβούλιο

παρακολουθεί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

Στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου βρέθηκαν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου. Οι ενήλικοι «μαθητές» που παρακολουθούν το Β΄ κύκλο σπουδών του Σ.Δ.Ε. Πύργου έφθασαν στο Δημοτικό μέγαρο κατά τις 6:30 το απόγευμα. Συνοδευόμενοι από το Διευθυντή του σχολείου κ. Αγγελόπουλο και την πληροφορικό κ. Παρασκευοπούλου επισκέφθηκαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύργου. Σκοπός της επίσκεψής  τους ήταν να γνωρίσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και να δουν από κοντά-δια ζώσης, μια συνεδρίασή του.

Την ομάδα του Σ.Δ.Ε. Πύργου υποδέχθηκαν οι κυρίες της Γραμματείας του Δημοτικού Συμβουλίου και σχετικά σύντομα συγκεντρώθηκαν και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι αρχηγοί των παρατάξεων και ο Δήμαρχος Πύργου, ενημερώθηκαν για την ύπαρξη των εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, ήρθαν να τους καλοσωρίσουν και τους χαιρέτησαν έναν προς ένα. 

Πρόεδρος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο κ. Δημήτρης Μεσσαλάς. Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος κ. Γαβρίλης Λιατσής, αναφέρθηκε στην αξία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και της ενήλικης μάθησης και κάλεσε το διευθυντή του σχολείου να πεί δυο λόγια. Ο Δ/ντής του Σ.Δ.Ε. χαιρέτησε τους Δημοτικούς Συμβούλους, αναφέρθηκε στη συνδρομή του Δήμου Πύργου στην καλή λειτουργία του σχολείου και ευχήθηκε καλή συνεδρίαση.

Η συζήτηση που είχε θέμα τον Προϋπολογισμό του 2018 άρχισε με εισηγήσεις από το Δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο κ. Ανδρέα Σκαρτσιάρη (που παρουσίασε τον Προϋπολογισμό) και τους αρχηγούς των παρατάξεων που αντιπαρέθεσαν τις ενστάσεις τους για όσα ειπώθηκαν. Θέματα που αφορούν τη λειτουργία (και μη λειτουργία) των απορριμματοφόρων αναδύθηκαν στη συζήτηση. Ακολούθησαν εισηγήσεις και δευτερολογίες από αρχηγούς παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Πύργου κ. Ανδριάννα Αγγελακοπούλου αναφέρθηκε στη σχέση του Σ.Δ.Ε. Πύργου με την υπηρεσία του Δήμου, καθώς και στο πως οι δυο πλευρές έχουν συμβάλει στη βελτίωση του επιπέδου (μορφωτικού κλπ.) συμπολιτών μας, ιδίως αυτών που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η παρακολούθηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου απετέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τους συμμετέχοντες του Σ.Δ.Ε. Πύργου. Στοιχεία που συνθέτουν τη δημοκρατία μας στο τοπικό επίπεδό της, αλλά και πως αυτή υλοποιείται μέσα από τη συνεδρίαση του συλλογικότερου οργάνου της, ήρθαν να ξεδιαλύνουν και να εμπλουτίσουν την άποψη των συμμετεχόντων.

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο με Δωρεάν φοίτηση, απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ. και εκτός από την έδρα διαθέτει τρία τμήματα:

Στον Πύργο: στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Στην Αμαλιάδα: Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, Τηλ.: 26220-28.692, Κινητό: 698.259.69.52.
Στην Ζαχάρω: Στο κτίριο του Γυμνασίου Ζαχάρως, Κινητό: 697.48.15.735.

Στην Ζάκυνθο: Στο κτίριο του Δ.ΙΕΚ. Ζακύνθου, Κινητό: 6977.98.43.05.

 

 

σεφ Νίκος Παπαδόπουλος

Ο  σεφ Νίκος Παπαδόπουλος

στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

 

Ο Νίκος Παπαδόπουλος βρέθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Πύργου την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη έγινε μετά από κάλεσμα που του απηύθυναν ο Υποδιευθυντής του σχολείου Βασίλης Καρβουνιάρης και οι εκπαιδευτές  Σταμάτης Τσικόγιας και Σπυριδούλα Αλεξίου. Η όλη δράση έγινε στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης (project) με τίτλο “Γαστρονομικό Ταξίδι στον Νομό Ηλείας”.

Ο Σεφ Νίκος Παπαδόπουλος με εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης “Γαστρονομικό Ταξίδι στον Νομό Ηλείας”

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον καταξιωμένο σεφ, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για την αξία της Μεσογειακής Διατροφής και συμβουλές γενικότερα για μια υγιεινή διατροφή. Επίσης ο κύριος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε αλήθειες και μύθους σχετικά με τη διατροφή και δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις συνθήκες υγιεινής οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται κατά την παρασκευή γευμάτων.

Ο κ. Σταμάτης Τσικόγιας (αριστερά), εκπαιδευτής Περιβαλλοντικού Γραμματισμού στο Σ.Δ.Ε. Πύργου, μαζί με τον Υποδιευθυντή κ. Βασίλη Καρβουνιάρη (κέντρο), συζητούν με το σεφ Νίκο Παπαδόπουλο, στην αίθουσα του Α3, για θέματα σχετικά με το Project των εκπαιδευομένων.

 

Ο κύριος Παπαδόπουλος απάντησε πρόθυμα στα ερωτήματα των εκπαιδευομένων οι οποίοι παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Λίγο πριν το τέλος της επίσκεψης  του, κύριος Παπαδόπουλος μοιράστηκε με τους εκπαιδευόμενους μυστικά παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων συνταγών ενόψει των εορτών.

 

Συμβουλευτική Γυναικών

στο τμήμα Αμαλιάδας

Ενημερωτική ομιλία  πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πύργου, Γιαννόπουλος Θεόδωρος κοινωνιολόγος , Γεωργακόπουλος Παναγιώτης ψυχολόγος και Τουμπέκης Χρήστος κοινωνικός λειτουργός  στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αμαλιάδας μετά από αίτημα Εκπαιδευτών και Εκπαιδευομένων. Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Τρίτη 4 Νοεμβρίου και οι Εκπαιδευόμενοι του Σχολείου παρακολούθησαν την ομιλία με ιδιαίτερα ζωηρό ενδιαφέρον υποβάλλοντας τα ερωτήματά τους και εκφράζοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα.

Ο κ. Γεωργακόπουλος Παναγιώτης, ψυχολόγος μιλά σε εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα

Η ομιλία των εκπροσώπων του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Πύργου είχε   σκοπό την ενημέρωση και τη διάδοση πληροφοριών σε θέματα σχετικά με τη βία κατά των γυναικών. Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή . Ο όρος Βία περιλαμβάνει:

·         Τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία).

·         Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών Πύργου απευθύνεται σε γυναίκες :

  • που υφίστανται σωµατική κακοποίηση. 
  • που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηµατική ή λεκτική βία
  • που υφίστανται οικονοµική βία
  • που έχουν υποστεί βιασµό ή απόπειρα βιασµού
  • που έχουν υπάρξει θύµατα πορνείας ή trafficking
  • που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια

 

 Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα παρακολουθούν εκδήλωση με θέματα που αφορούν στην ενδο-οικογενειακή ζωή και βία.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου  Πύργου βρίσκεται στην οδό  Γυμνασιάρχου Δούκα και Ξάνθου τηλ επικοινωνίας 26210 20532, e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 08.00-16.00

Οι υπηρεσίες του Κέντρου προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ και διέπονται από τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

 

 

Πολιτισμός & Ανθρωπιά

Δράσεις Πολιτισμού και Ανθρωπιάς από το Σ.Δ.Ε. Πύργου

Η Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 ήταν μια μέρα διαφορετική για το Σ.Δ.Ε. Πύργου. Η διαφορετικότητά της βρίσκεται στην απόφαση εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευτές να συμμετάσχουν σε δρώμενα (events) που σχετίζονται με πράξεις ανθρωπιάς και δράσεις πολιτισμού.

Στην Έκθεση Ζωγραφικής Τσολάκου

Κατά τις 7:00μμ η ομάδα του Σ.Δ.Ε. Πύργου άφησε το καφέ Pareaκαι κατευθύνθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρακολούθηση της έκθεσης ζωγραφικής των Ιωάννη (πατέρας) και Διονύση (γιός) Τσολάκου. Συνεπής στο ραντεβού ο έμπειρος ζωγράφος κ. Ιωάννης Τσολάκος είχε όλη την καλή διάθεση για ξενάγηση, όμως μια φαρυγγίτιδα (και μικρή αφωνία) τον δυσκόλευε. 

 

 

        Ωστόσο η ξενάγηση έγινε! Η παράθεση των έργων ήταν τέτοια ώστε να δημιουργείται μια εννοιολογική ακολουθία ή/και σύνδεση μεταξύ των έργων. Κόκκινα βελάκια και βούλες με αποχρώσεις  από κίτρινες μέχρι κόκκινες ήταν αρκετά από τα στοιχεία που συναντούσες στα έργα των Τσολάκων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν «βαλμένα» μέσα σε ένα πλαίσιο τηλεόρασης. Μηνύματα που έρχονται από το χώρο της εργασίας, το σύγχρονο περιβάλλον, τη ρύπανση, τη μόλυνση, τη φτώχεια, τον πόλεμο, τους στρατούς, την ελευθερία και την ειρήνη, ήταν μερικά από αυτά που αναγνώρισαν οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, στα έργα των πατέρα και υιού Τσολάκου. 

 

 

Στην εκδήλωση για το Γιώργη Παυλόπουλο

Οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου είχαν όμως μια ακόμα υποχρέωση. Έτσι, κατά τις 8:00 μμ. κατευθύνθηκαν στο θέατρο Απόλλων, με σκοπό να παρακολουθήσουν την εκδήλωση «Αφήσαμε αδειανή μια θέση στο τραπέζι». Η εκδήλωση τιμής και μνήμης στα 10 χρόνια απουσίας του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου ήταν η δεύτερη επαφή των εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. με τη λογοτεχνία και την ποίηση. Οι απαγγελίες των Γιάννη Μανώλη και Μαριάνας Μαρτέλη στα ποιήματα "Το κατώγι", "Το σακί", "Τα αντικλείδια", ''Τριάντατρία χαϊκού", "Λίγη άμμος'', "Πού είναι τα πουλιά;'', "Να μην τους ξεχάσω”, κτλ., του Γιώργη Παυλόπουλου διαπέρασαν τη νόηση και τον ψυχισμό των ενήλικων «μαθητών». Οι κριτικές και τα σχόλια των παρουσιαστών και συμμετεχόντων της εκδήλωσης έδωσαν ισχυρά εναύσματα σκέψης και οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας σφαιρικής εικόνας για τον ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο.

 

Στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2018, εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου επισκέφθηκαν το θέατρο Απόλλων, με σκοπό να συμμετάσχουν με τον τρόπο τους στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Οι ταινίες που παρακολούθησαν ήταν οι εξής:

Animation μικρούμήκους / Short animation films

Διαστημικόςπερίπατος / Solar walk, Réka Bucsi, Denmark, 2018, 21΄

Πεταλούδα / Butterfly, Maryam Khalilzadeh, Iran, 2017, 12΄

Μυθοπλασίαςμικρούμήκους / Short fiction films

Ηαντικαταστάτρια / Shadow boxer, Andreas Bøggild Monies, Denmark, 2017, 22΄

Νουρ / Nur, Gal Lin, Israel, 2018, 14΄

Μυθοπλασίαςμεγάλουμήκους / Feature fiction films

ΚλεόκαιΠολ / Cleo and Paul, Stéphane Demoustier, France, 2018, 60’

Η παρακολούθηση μιας κινηματογραφικής ταινίας, η επίσκεψη στο θέατρο Απόλλων και η συμμετοχή σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, ήταν για τους περισσότερους από τους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. μια πρωτόγνωρη εμπειρία!

 

 

 

 

Ζωγραφική-Βιβλιοθήκη

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Για την «Αρχαία Ήλιδα» στη Βιβλιοθήκη και

«Για τον άνθρωπο» στον Πολυχώρο Ήλιδας

 

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 εγκαινίασε το Τμήμα Αμαλιάδας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Πύργου την πρώτη δράση του με την επίσκεψη στην Παπαχριστοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι μαζί με την υπεύθυνη του Τμήματος, Δρ. Γρηγορία Γκάτση, τις εκπαιδεύτριες, κ. Γ. Βασιλοπούλου, Στ. Τασάκου, Χρ. Τζάνου, Ν. Χριστοφή, τον εκπαιδευτή, κ. Γ. Κόφα και τις συμβούλους, κ. Β. Γιαννακοπούλου και Ε. Ροΐδη, αρχικά, κατατοπίστηκαν για την ιστορία και τις ποικίλες δράσεις της Βιβλιοθήκης από την κ. Π. Γεωργιοπούλου και στη συνέχεια, απόλαυσαν ένα ταξίδι στην ιστορία της Αρχαίας Ήλιδας με «ξεναγό» την κ. Ά. Μοσχόβου.

Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στη Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας, απολαμβάνοντας ένα … ταξίδι στην ιστορία της Αρχαίας Ήλιδας  

            Η παρουσίαση κάλυπτε τη διαδρομή της Αρχαίας Ήλιδας από τα Μυκηναϊκά έως τα Ρωμαϊκά χρόνια, με βασικούς άξονες τους μυθικούς και ιστορικούς βασιλείς της, τους πρώτους κατοίκους, τη θρησκεία, την πολιτειακή και κοινωνική οργάνωση και, φυσικά, τον ρόλο της στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο τέλος, οι εκπαιδευόμενες/οι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την κ. Μοσχόβου και να συσχετίσουν το παρελθόν με το παρόν.

 

            Η δεύτερη δράση του Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας δεν άργησε να έλθει... Έτσι, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι μαζί με τις εκπαιδεύτριές τους βίωσαν μία εμπειρία διαφορετική από τις άλλες στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Ήλιδας, όπου φιλοξενούνταν η έκθεση ζωγραφικής «Για τον άνθρωπο» και είχαν τη χαρά να ξεναγηθούν από τις ίδιες τις καλλιτέχνιδες, τις κ. Ρ. Μουζάκη και Γ. Φραγκοπανάγου.

Αναμνηστική φωτογραφία από την περιήγηση στην έκθεση «Για τον άνθρωπο» στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Ήλιδας

            Μία σειρά πινάκων που απεικόνιζαν, κυρίως, ανθρώπους κάθε ηλικίας και εθνικότητας κοσμούσε τον εκθεσιακό χώρο, προβάλλοντας τη διαφορετικότητα αλλά και τη σπουδαιότητα του κάθε ανθρώπινου όντος και προκαλώντας τους επισκέπτες να προβληματιστούν γύρω από πανανθρώπινα ζητήματα, όπως είναι τα δεινά του πολέμου, η προσφυγιά, η κακοποίηση των γυναικών, η οικολογική καταστροφή κ.ά.

DIVINA EDU

Πολλαπλασιαστική εκδήλωση του σχεδίου Erasmus+ Diversity in Adult Education

Την Τρίτη 27/11/2018 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Εκπαιδευτικής ημερίδα με θέμα: Εκπαιδευτικό υλικό για τη διαχείριση της ετερότητας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων – για εκπαιδευτές και διοικητικά στελέχη. Η ημερίδα είχε ως σκοπό την παρουσίαση ενός εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργήθηκε ειδικά για τη διαχείριση της ετερότητας στην εκπαίδευση ενηλίκων, κατόπιν έρευνας σε τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία). Το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο στο:https://www.culturalmediators.eu/divina-platform/

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ολυμπιακή Εκπαιδευτική, ως εταίρος του σχεδίου DIVINA EDU, με την υποστήριξη του ΔΙΕΚ Πύργου και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπαιδευτές ενηλίκων και διοικητικό προσωπικό των φορέων εκπαίδευσης ενηλίκων της περιοχή. Ενεργή ήταν η παρουσία εκπαιδευτών ενηλίκων που απασχολούνται στο Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία εκτός από το να ενημερωθούν και να περιηγηθούν στην εκπαιδευτική πλατφόρμα να παρακολουθήσουν μία ενδιαφέρουσα εισήγηση περί ετερότητας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων του κ. Παναγιωτόπουλου Γεώργιου, Καθηγητή Σύμβουλου Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας ενθαρρύνθηκε ιδιαίτερα η ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων σχετικά με την ετερότητα στην εκπαίδευση ενηλίκων και τις δυνατότητες αξιοποίησης του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος και αναδείχθηκαν προοπτικές για μελλοντική του χρήση.