Πολιτισμός & Ανθρωπιά

Δράσεις Πολιτισμού και Ανθρωπιάς από το Σ.Δ.Ε. Πύργου

Η Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 ήταν μια μέρα διαφορετική για το Σ.Δ.Ε. Πύργου. Η διαφορετικότητά της βρίσκεται στην απόφαση εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευτές να συμμετάσχουν σε δρώμενα (events) που σχετίζονται με πράξεις ανθρωπιάς και δράσεις πολιτισμού.

Ενισχύοντας Parea την Αφροδίτη

Εκπαιδευτές/-τριες κι εκπαιδευόμενοι/-ες του Σ.Δ.Ε. Πύργου στο καφέ Parea, για την ενίσχυση της 8χρονης Αφροδίτης.

Από τις 5:00 το απόγευμα, νωρίς-νωρίς, άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στην καφετέρια Parea. Η συγκεκριμένη καφετέρια  θα διέθετε τις εισπράξεις όλης της ημέρας για τη μικρή Αφροδίτη που πάσχει από καρκίνο. Οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, από την πρώτη στιγμή που έμαθαν το πρόβλημα της Αφροδίτης, εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας. Ενισχυτικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι η μητέρα της Αφροδίτης φοιτά στο Σ.Δ.Ε. στη Ζαχάρω. Η συμμετοχή των ενήλικων «μαθητών» ήταν γενικευμένη. Μερικοί έφεραν και τα παιδιά τους για το πάρτυ με τον κλόουν που θα ακολουθούσε. Μετά τις 6:00 μμ. κατέφθασαν στο Pareaκαι εκπαιδευόμενοι από το τμήμα της Ζαχάρως.

Ομάδα από εκπαιδευόμενους/-ες του Σ.Δ.Ε. Πύργου στο καφέ για την ενίσχυση της Αφροδίτης.

 

Στην Έκθεση Ζωγραφικής Τσολάκου

Κατά τις 7:00μμ η ομάδα του Σ.Δ.Ε. Πύργου άφησε το καφέ Pareaκαι κατευθύνθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρακολούθηση της έκθεσης ζωγραφικής των Ιωάννη (πατέρας) και Διονύση (γιός) Τσολάκου. Συνεπής στο ραντεβού ο έμπειρος ζωγράφος κ. Ιωάννης Τσολάκος είχε όλη την καλή διάθεση για ξενάγηση, όμως μια φαρυγγίτιδα (και μικρή αφωνία) τον δυσκόλευε. 

Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρακολουθούν την ξενάγηση του Ιωάννη Τσολάκου (δεξιά) στην έκθεση με έργα δικά του και του γιού του, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.

        Ωστόσο η ξενάγηση έγινε! Η παράθεση των έργων ήταν τέτοια ώστε να δημιουργείται μια εννοιολογική ακολουθία ή/και σύνδεση μεταξύ των έργων. Κόκκινα βελάκια και βούλες με αποχρώσεις  από κίτρινες μέχρι κόκκινες ήταν αρκετά από τα στοιχεία που συναντούσες στα έργα των Τσολάκων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν «βαλμένα» μέσα σε ένα πλαίσιο τηλεόρασης. Μηνύματα που έρχονται από το χώρο της εργασίας, το σύγχρονο περιβάλλον, τη ρύπανση, τη μόλυνση, τη φτώχεια, τον πόλεμο, τους στρατούς, την ελευθερία και την ειρήνη, ήταν μερικά από αυτά που αναγνώρισαν οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, στα έργα των πατέρα και υιού Τσολάκου. 

 

Αναμνηστική φωτογραφία των εκπαιδευτών κι εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου με το ζωγράφο κ. Ιωάννη Τσολάκο

 

Στην εκδήλωση για το Γιώργη Παυλόπουλο

Οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου είχαν όμως μια ακόμα υποχρέωση. Έτσι, κατά τις 8:00 μμ. κατευθύνθηκαν στο θέατρο Απόλλων, με σκοπό να παρακολουθήσουν την εκδήλωση «Αφήσαμε αδειανή μια θέση στο τραπέζι». Η εκδήλωση τιμής και μνήμης στα 10 χρόνια απουσίας του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου ήταν η δεύτερη επαφή των εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. με τη λογοτεχνία και την ποίηση. Οι απαγγελίες των Γιάννη Μανώλη και Μαριάνας Μαρτέλη στα ποιήματα "Το κατώγι", "Το σακί", "Τα αντικλείδια", ''Τριάντατρία χαϊκού", "Λίγη άμμος'', "Πού είναι τα πουλιά;'', "Να μην τους ξεχάσω”, κτλ., του Γιώργη Παυλόπουλου διαπέρασαν τη νόηση και τον ψυχισμό των ενήλικων «μαθητών». Οι κριτικές και τα σχόλια των παρουσιαστών και συμμετεχόντων της εκδήλωσης έδωσαν ισχυρά εναύσματα σκέψης και οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας σφαιρικής εικόνας για τον ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο.

 

Στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2018, εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου επισκέφθηκαν το θέατρο Απόλλων, με σκοπό να συμμετάσχουν με τον τρόπο τους στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Οι ταινίες που παρακολούθησαν ήταν οι εξής:

Animation μικρούμήκους / Short animation films

Διαστημικόςπερίπατος / Solar walk, Réka Bucsi, Denmark, 2018, 21΄

Πεταλούδα / Butterfly, Maryam Khalilzadeh, Iran, 2017, 12΄

Μυθοπλασίαςμικρούμήκους / Short fiction films

Ηαντικαταστάτρια / Shadow boxer, Andreas Bøggild Monies, Denmark, 2017, 22΄

Νουρ / Nur, Gal Lin, Israel, 2018, 14΄

Μυθοπλασίαςμεγάλουμήκους / Feature fiction films

ΚλεόκαιΠολ / Cleo and Paul, Stéphane Demoustier, France, 2018, 60’

Η παρακολούθηση μιας κινηματογραφικής ταινίας, η επίσκεψη στο θέατρο Απόλλων και η συμμετοχή σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, ήταν για τους περισσότερους από τους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. μια πρωτόγνωρη εμπειρία!

 

 

 

 

Hits: 412