Η Αρχαιότητα Ψηφιακά

Έναν κρυμμένο θησαυρό ανακάλυψε

το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

 

Έναν κρυμμένο θησαυρό ανακάλυψαν οι εκπαιδευόμενες κι οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, την περασμένη Τετάρτη 16 Ιουνίου κατά τις 6:00 το απόγευμα. Ο θησαυρός, καλά κρυμμένος σε ένα ανυποψίαστο σημείο - σε ένα λόφο της Αρχαίας Ολυμπίας- βρισκόταν στο υπόγειο του Μουσείου Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας. Συνεργός στην ανακάλυψη του θησαυρού ήταν ο αρχαιολόγος και στέλεχος του Μουσείου, κ. Κώστας Αντωνόπουλος.

 

Ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Αντωνόπουλος, κάνει μια μικρή εισαγωγή στου επισκέπτες του ΣΔΕ Πύργου, για τα κτίρια που φιλοξενούνται στην περιοχή και την ιστορία τους.

 

Η ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, ψηφιοποιημένη, παρουσιαζόταν σε πέντε μεγάλες οθόνες, στο σημείο που οδηγούσε στην είσοδο του θησαυρού. Η πόρτα του θησαυρού θα άνοιγε προς χάριν του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας! Τρείς «σκοτεινές» αίθουσες και αλληλεπιδραστικές απεικονίσεις και εφαρμογές περίμεναν τους ενήλικους μαθητές. Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονταν στοιχεία από τα αθλήματα (προπονήσεις κτλ) αλλά και από την πομπή που ξεκινούσε από την Αρχαία Ήλιδα για να φτάσει στην Ολυμπία.

 

Ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Αντωνόπουλος, μπροστά από το άγαλμα του Δία, μιλάει στους εκπαιδευόμενους για τους Ολυμπιακούς αγώνες

Στη δεύτερη αίθουσα υπήρχε ένα τεράστιο «τάμπλετ» (30” ιντσών ίσως), που περιδιάβαζε στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από το 776 πΧ. μέχρι την παύση τους το 394 μΧ. από το Μέγα Θεοδόσιο. Υπήρχε αναλυτική αναφορά για κάθε Ολυμπιάδα, σχετικά με τα νέα αθλήματα, τους ναούς που κτίστηκαν και τα σύγχρονα ιστορικά στοιχεία στον υπόλοιπο κόσμο. Δύο τεράστια τάμπλετ «έκαναν ξενάγηση» στον  αρχαιολογικό χώρο, αλλά το πιο σημαντικό, παιχνιδομηχανές! Παιχνοδομηχανές που σου μάθαιναν την ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας και των Ολυμπιακών αγώνων με αλληλεπιδραστικό τρόπο (με οθόνες αφής).

 

Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν το διαδραστικό animation.

 

Στην επόμενη αίθουσα, μπήκε η πρώτη ομάδα του σχολείου, ενώ η δεύτερη «έπαιζε» με τις ψηφιακές συσκευές και την αρχαία ιστορία!  Στην αίθουσα προβολής προσομοιαζόταν μέσα από διαδραστικό animation, ο περίπατος του παππού με τον εγγονό του, ανάμεσα στα κτίρια και κτίσματα του χώρου όπου γίνονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου φόρεσαν τα γυαλιά τους και το απόλαυσαν, καθώς ήταν 3D (τρισδιάστατης απεικόνισης) με ευφυείς διαλόγους και δυνατότητα επιλογής διαφορετικών διαδρομών μέσα από άμεση ψηφιακή ψηφοφορία αυτών που το παρακολουθούσαν. Όλοι άφησαν την αίθουσα προβολής κατενθουσιασμένοι, γεμάτοι γνώσεις και περηφάνια για τους προγόνους μας

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, σε αναμνηστική φωτογραφία «μετά την ανακάλυψη του θησαυρού», περιστοιχίζουν τον αρχαιολόγο κ. Κ. Αντωνόπουλο.

 Η συνέχεια της ξενάγησης έγινε στον ισόγειο χώρο του Μουσείου με τα εκθέματα που αφορούσαν τα αθλήματα διαφόρων περιόδων, αντικείμενα από αθλήματα (δίσκοι, βέλη, «βαράκια», κλπ.), αγάλματα προς τιμήν θεών και βασιλιάδων, το αντίγραφο της Νίκης του Παιωνίου, αρχαϊκά νομίσματα και πλήθος άλλα αρχαία ευρήματα. Ο θησαυρός που ανακάλυψαν εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου ήταν ανυπολόγιστος.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ,

Στον Πύργο: στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Στην Αμαλιάδα:Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητό: 698.259.69.52.
Στη Ζαχάρω:Τηλ: 2625-360.307, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

"Ο Ψύλλος" του Δημ. Σπύρου

Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, συναντήθηκαν τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα στο Θέατρο Απόλλων, στην πρώτη τους κινηματογραφική εμπειρία. Σκοπός της επίσκεψης τους στο θέατρο, ήταν η παρακολούθηση μιας ταινίας, και συγκεκριμένα του πολυβραβευμένου έργου του Δημήτρη Σπύρου "Ο Ψύλλος". Την ταινία προλόγισε ο κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, συνεργάτης του σκηνοθέτη και πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (για νέους και παιδιά) που διοργανώνεται εδώ και είκοσι χρόνια στον Πύργο και την Ηλεία.

Η ταινία, διάρκειας 90 λεπτών περίπου, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών και σε αρκετά σημεία τους συγκίνησε, καθώς παρουσίαζε τις προσπάθειες του μικρού Ηλία να πετύχει το όνειρό του, μέσα από τις αντίξοες συνθήκες της ζωής στο χωριό και την προκατάληψη των μεγαλύτερων και της κοινωνίας.

 

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι, εκπαιδεύτριες κι εκπαιδευτές με το Χρήστο Κωνσταντόπουλο, στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, μετά την παρακολούθηση του έργου «Ο Ψύλλος»

Την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους και τον κ. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ταινίας, στους πρωταγωνιστές της, στην έμπνευση των διαφόρων ρόλων, στις περιοχές που έγιναν τα γυρίσματα, το κόστος και τις δυσκολίες της παραγωγής, καθώς και την προσπάθεια των συντελεστών της για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Επίσης, ο κ. Ηλιόπουλος και η κ. Διαμαντοπούλου, υπεύθυνοι του Κινηματογραφικού Project που υλοποιούν με τους εκπαιδευόμενους στο Σ.Δ.Ε. Πύργου, άντλησαν αρκετές πληροφορίες για τα τεχνικά και άλλα μέρη της ταινίας.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ,

Στον Πύργο: στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Στην Αμαλιάδα:Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητό: 698.259.69.52.
Στη Ζαχάρω:Τηλ: 2625-360.307 , Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

 

Άρωμα Erasmus+ στην Αμαλιάδα

Ενημέρωση του ΣΔΕ Αμαλιάδος για το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας Erasmus +

            Στις 24/05/2018 οι οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Αμαλιάδος είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. LoicLeGlanec, εκπρόσωπο του οργανισμού MFR στη Γαλλία για το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας Erasmus+.

            Τον κ. L. Le Glanec υποδέχθηκαν στο ΣΔΕ Αμαλιάδος οι εκπαιδευτές (Γρηγορία Γκάτση - Ελληνικός Γραμματισμός, Γεωργία Βασιλοπούλου - Πληροφορικός Γραμματισμός, Σπυριδούλα Αλεξίου - Αγγλικός Γραμματισμός, Δημήτρης Λαϊνάς- Αριθμητικός Γραμματισμός, Ολυμπία Ράλλη-Αισθητική & Πολιτισμική Αγωγή και Ελένη Ροΐδη- Ψυχολόγος), οι οποίοι τον ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου παρουσιάζοντάς του και τα σχέδια δράσης που προετοιμάζουν οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Αμαλιάδος.

ΕΕκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι, περιστοιχίζουν το Γάλλο φιλοξενούμενου του ΣΔΕ στην Αμαλιάδα, Loïc Le Glanec.

            Η ενημέρωση των εκπαιδευομένων έγινε στα Αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία από την εκπαιδεύτρια του Αγγλικού Γραμματισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. L. LeGlanec ενημέρωσε τους εκπαιδευόμενους για τον τρόπο λειτουργίας αντίστοιχων σχολείων και οργανισμών στη Γαλλία, την υλοποίηση των σχεδίων  ευρωπαϊκής κινητικότητας, καθώς και τα οφέλη που θα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν μέσα από τη συμμετοχή τους σε τέτοια σχέδια δράσης.

            Ο κ. L. LeGlanec απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των εκπαιδευομένων, οι οποίοι συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, ανανεώνοντας το ραντεβού του με το ΣΔΕ Αμαλιάδος και Πύργου, προκειμένου να συζητηθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο ευρωπαϊκής κινητικότητας σε συνεργασία με τον αντίστοιχο οργανισμό MFR στη Γαλλία, μέσω του οποίου θα ενισχυθεί η ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειρίας εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων ΣΔΕ Πύργου και Αμαλιάδος.

Εκπαιδεύτριες του ΣΔΕ Στην Αμαλιάδα με το Loic, εκπρόσωπο του οργανισμού MFRForce (Γαλλία). Στα δεξιά, ο Μαθηματικός του σχολείου, Δημήτριος Λαϊνάς.

 

Η ενημέρωση των εκπαιδευομένων από τον Loïc Le Glanec έγινε στα Αγγλικά, με διερμηνεία από την εκπαιδεύτρια του Αγγλικού Γραμματισμού, Σπυριδούλα Αλεξίου (δεξιά).

Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΚΕΣΥΠ)

Ξεκινώντας ένα κύκλο ενημέρωσης σε θέματα εκπαίδευσης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, οι Υπεύθυνοι ΣΕΠ του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Ηλείας κ. Ευφροσύνη Ζαχαροπούλου και Αντώνιος Μαρίτσας, επισκέφθηκαν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Οι δράσεις ενημέρωσης ξεκίνησαν από το σχολείο του Πύργου την Τετάρτη 23 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη-ενημέρωση στο σχολείο της Αμαλιάδας την Τρίτη 29 Ιουνίου.

 

Οι υπεύθυνοι του ΚΕΣΥΠ Ηλείας με εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. Πύργου

 

 

Οι Υπεύθυνοι ενημέρωσαν τους εκπαιδευόμενους για τις εκπαιδευτικές διεξόδους μετά το Γυμνάσιο. Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασαν το Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.), το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) του ΟΑΕΔ. Για τα ΕΠΑΛ παρουσίασαν τους τομείς και τις ειδικότητες δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις ειδικότητες που υπάρχουν στα ΕΠΑΛ της πόλης τους.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οφέλη που αποκομίζουν από τη φοίτησή τους στο συγκεκριμένο σχολείο και στους δρόμους που ανοίγονται μετά από αυτό και που μπορεί να τους οδηγήσουν από την αγορά εργασίας έως τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

 

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν την ενημέρωση για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε συζήτηση ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους του σχολείου και τους ειδικούς του ΚΕΣΥΠ, όπου απαντήθηκαν ερωτήσεις των εκπαιδευομένων και δόθηκαν χρήσιμες οδηγίες για τη συνέχεια. Τέλος, οι Υπεύθυνοι ΣΕΠ ευχαρίστησαν για την πρόσκληση το Διευθυντή του σχολείου κ. Αγγελόπουλο και τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας κ. Γιαννακοπούλου.

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ στην Αμαλιάδα παρακολουθούν την ενημέρωση για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ,

Στον Πύργο: στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Στην Αμαλιάδα: Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητό: 698.259.69.52.

 

Συμβουλευτικό Γυναικών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17/5/2018 στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Πύργου, ημερίδα ενημέρωσης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου. Η εκδήλωση ήταν μία πρωτοβουλία της Μιμίκας Παναγιώταρου, Συμβούλου Σταδιοδρομίας του ΣΔΕ Πύργου, προκειμένου εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του σχολείου να ενημερωθούν γύρω από τις υπηρεσίες του Κέντρου, που στόχο έχει την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Από το Κέντρο παραβρέθηκαν τα στελέχη του: Τάκης Γεωργακόπουλος ψυχολόγος, Χρήστος Τουμπέκης κοινωνικός λειτουργός και Θοδωρής Γιαννακόπουλος κοινωνιολόγος.  Αναφέρθηκαν στη νομοθεσία που διέπει την οικογενειακή ζωή, καθώς και στις ποινές που επιβάλλονται κατά περίπτωση. Δόθηκαν παραδείγματα από τις συνηθέστερες μορφές κακοποίησης μέσα στην οικογένεια και στο πως το Συμβουλευτικό Κέντρο μπορεί να βοηθήσει, να προλάβει και να συμβουλεύσει, πριν και μετά από κάποιο γεγονός την κάθε οικογένεια. Αναλύθηκαν οι διάφορες μορφές βίας και η τρομοκρατία, τόσο στη συμβατική ζωή όσο και μέσα από το διαδίκτυο (internet) και τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης.

Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, στελεχών του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Πύργου

Οι ειδικοί του Συμβουλευτικού Κέντρου  μίλησαν για τη σχέση θύματος και θύτη, για τη συχνή μετατόπιση της ευθύνης από το θύτη στο θύμα, για το θυμό και τα προβλήματα διαχείρισής του, για την ύπαρξη βίας ανεξαρτήτως κοινωνικού στρώματος και οικονομικής άνεσης της οικογένειας. Παρουσιάστηκαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι πιθανοί θύτες, όπως, η ζήλεια, ο αυστηρός έλεγχος, ο οικονομικός αποκλεισμός κτλ., καθώς και οι συνέπειες για τα παιδί, αγόρια και κορίτσια, όταν συμβαίνουν κακοποιητικές συμπεριφορές μέσα στην οικογένεια. Από τους ειδικούς δόθηκαν οδηγίες για μια καλύτερη οικογενειακή διαβίωση.

 

 

Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτενώς για θέματα που αφορούν στις πολλαπλές διακρίσεις ενώ συμμετείχαν στην διαδικασία ενεργά θέτοντας ερωτήματα και συζητώντας με τα εξειδικευμένα στελέχη του Κέντρου. Πολλές ήταν οι ερωτήσεις από τους άνδρες, οι οποίοι προέβαλαν τις αντιρρήσεις τους σε αρκετά θέματα αλλά και ενημερώθηκαν για την ύπαρξη κέντρου προστασίας-συμβουλευτικής για άνδρες, αλλά σε επίπεδο Περιφέρειας (Πάτρα).

Εκπαιδεύτριες, εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου παρακολουθούν τους ομιλητές από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους παρέχει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στον Πύργο, στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

Στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΤΕΙ Αμαλιάδας

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αμαλιάδας πάει … Τ.Ε.Ι.

Τη Δευτέρα 14/5/2018 το τμήμα Αμαλιάδας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Πύργου επισκέφθηκε το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΙ Αμαλιάδας), στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων. Αρχικά, οι εκπαιδευόμενοι/ες, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδεύτριές τους, Γρηγορία Γκάτση, Βασιλική Γιαννακοπούλου, Πελαγία Νικολούτσου και Ελένη Ροΐδη ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Τμήματος, κ. Γιώργο Ζερβουδάκη γύρω από τη λειτουργία του Τμήματος, το πρόγραμμα σπουδών και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Ζερβουδάκης, με τους εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Ακολούθως, περιηγήθηκαν τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος, με πρώτο σταθμό το Εργαστήριο Φυσιολογίας και Βιοχημείας, στο οποίο μελετώνται οι βιοχημικές λειτουργίες των φυτών (φωτοσύνθεση, αναπνοή κ.ά.). Ο κ. Ζερβουδάκης αναφέρθηκε στον ρόλο των εργαστηρίων, τα οποία καλύπτουν τόσο εκπαιδευτικές όσο και ερευνητικές ανάγκες, και οι εκπαιδευόμενοι/ες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με διάφορες συσκευές και όργανα, όπως ζυγαριές ακριβείας, θαλάμους αποξήρανσης υλικών, φασματοφωτόμετρα, όργανα μέτρησης P.h. κ.ά.

Εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι. Αμαλιάδας

Επόμενο σταθμό αποτέλεσε το Εργαστήριο Φυτοπροστασίας, για το οποίο η κ. Καραναστάση τόνισε ότι έχει διττό ρόλο, αφενός την καταπολέμηση εντόμων ενοχλητικών προς τους ανθρώπους, αφετέρου την αντιμετώπιση των παθογόνων των φυτών, όπως είναι οι διάφοροι μύκητες και τα βακτήρια. Οι εκπαιδευόμενοι/ες έλυσαν τις απορίες τους και πήραν πρακτικές συμβουλές και λύσεις για τον κήπο και τα μπαλκόνια τους από την κ. Καραναστάση.

Τρίτος και τελευταίος σταθμός ήταν η περιήγηση στο θερμοκήπιο αεροπονικής φάρμας από τον κ. Πανταζόπουλο, ο οποίος εξήγησε ότι τα φυτά αναπτύσσονται χωρίς χώμα και οι ρίζες παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά με ψεκασμό, η δε απόδοσή τους είναι σχεδόν τετραπλάσια έναντι της συμβατικής καλλιέργειας και η γεύση προσομοιάζει με εκείνη των βιολογικών.Αναμνηστική φωτογραφία, από την επίσκεψη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στο Τ.Ε.Ι. Αμαλιάδας

Οι εκπαιδευόμενοι/ες βίωσαν μία πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία από την επίσκεψή τους στο ΤΕΙ και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την εξέλιξη της επιστήμης και την ασύλληπτη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους, όπου μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, από 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στην Αμαλιάδα, στο Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Αμαλιάδας. Τηλ. επικοινωνίας: 698.259.69.52, 693.65.25.428, Τηλ. & FAX: 26210-20.350.

Στο θέατρο ερασιΤΕΧΝΕΣ

Την Παρασκευή 11/5/2018 πραγματοποιήθηκε μία ακόμη δράση του τμήματος Αμαλιάδας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Πύργου και οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι μαζί με τους εκπαιδευτές τους παρακολούθησαν την επιτυχημένη παράσταση «Τρέμε – Τρέμε (Οι ηλίθιοι)» του Αμερικανού συγγραφέα NeilSimon από τη θεατρική ομάδα «ερασιΤΕΧΝΕΣ» στην κατάμεστη αίθουσα του Λαζαράκειου Δημοτικού Θεάτρου. Ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών που το Σχολείο παρακολουθούσε παράσταση στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Το έργο, σύμφωνα με το σημείωμα του σκηνοθέτη, έθιγε σύγχρονα ζητήματα που αφορούσαν σε όλες τις ηλικίες και επικεντρωνόταν κατά κύριο λόγο στη διαφορετικότητα. Τόνιζε ότι οι άνθρωποι δεν αποκτούν κύρος και σπουδαιότητα μέσω της επιβολής, της περιφρόνησης, του εκφοβισμού και των κοινωνικών διακρίσεων, αλλά μέσω χαρακτηριστικών που τους προβάλλουν και τους φωτίζουν και τέτοιου είδους είναι η καλοσύνη, η ισχυρή βούληση, ο σεβασμός και η αγάπη.

Οι εκπαιδευόμενοι απόλαυσαν την εξαίσια παράσταση, ψυχαγωγήθηκαν, γέλασαν μέχρι δακρύων με τις εξαιρετικές ερμηνείες των ταλαντούχων ηθοποιών και μ’ αυτό τον τρόπο κατάφεραν να ξεχαστούν για λίγο από τα προβλήματά τους και να ‘φορτίσουν τις μπαταρίες τους’, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις δυσμένειες της καθημερινότητάς τους.

 

Στον Πολυχώρο για τον Καραθεοδωρή

Για δεύτερη φορά οι πύλες του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας άνοιξαν, προκειμένου να υποδεχθούν τους εκπαιδευόμενους του τμήματος Αμαλιάδας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου και τις εκπαιδεύτριές τους, Σπυριδούλα Αλεξίου, Γρηγορία Γκάτση και Πελαγία Νικολούτσου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/5/2018 και αφορμή υπήρξε η αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η Ήλιδα υποδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή», μία έκθεση αφιερωμένη στον διεθνούς φήμης Έλληνα μαθηματικό, που επιμελήθηκε ο Σύνδεσμος Φίλων & Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή Δήμου Κομοτηνής.

Η έκθεση περιελάμβανε πλούσιο αρχειακό υλικό και παρουσίαζε ενδελεχώς τους κυριότερους σταθμούς της ζωής και της καριέρας ενός από τους διαπρεπέστερους Έλληνες επιστήμονες, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο οποίος επηρέασε την επιστήμη του 20ού αι. και συνέβαλε καταλυτικά στην εξέλιξη της Θεωρίας της Σχετικότητας που διατύπωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Μέσω της εξαιρετικής περιήγησης της μουσειολόγου – μουσειοπαιδαγωγού, Χαράς Μαρκουλάκη, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της ζωής, της δράσης και της επιστημονικής πορείας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο οποίος δόξασε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου και αγωνίστηκε για την ανόρθωση του πνευματικού επιπέδου των Ελλήνων. Η συνείδησή του ήταν πάντοτε ελληνική και δήλωνε παρών κάθε φορά που τον καλούσε η πατρίδα.

 

Τέλος, οι εκπαιδευόμενοι ενεπλάκησαν δημιουργικά, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν, αποκτώντας γνώσεις και αξέχαστες εμπειρίες, ενώ το σίγουρο είναι ότι ‘συναντήθηκαν’ με έναν σπουδαίο μαθηματικό, ο οποίος συνδιαλεγόταν με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες της εποχής του, όπως διαπίστωσαν από τα αντίγραφα φωτογραφιών και επιστολών του με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Άρθουρ Ρόζενταλ κ.ά.

 

Ο ρόλος των Δ.Ι.Ε.Κ. και της Δια Βίου Μάθησης

Τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 ο Διευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ. Αμαλιάδας, κ. Δημήτρης Βουδούρης ανταποκρίθηκε – για δεύτερη φορά – στο κάλεσμα του τμήματος Αμαλιάδας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου και ενημέρωσε τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους σχετικά με τον ρόλο των Δ.Ι.Ε.Κ. και γενικότερα με τον ρόλο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην κοινωνία.

Αναφέρθηκε τόσο στη θεσμοθέτηση της Εκπαίδευσης Ενηλίκωνκατά τη δεκαετία του 1990, και συγκεκριμένα των Δ.Ι.Ε.Κ. ως αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, όσο και στη διάρκεια φοίτησης και στις εξετάσεις πιστοποίησης, οι οποίες παρέχουν στους σπουδαστές πτυχίο αναγνωρισμένο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, τόνισε ότι τα Δ. Ι.Ε.Κ. απευθύνονται σε αποφοίτους Λυκείου, ότι η φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα και περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εξάσκηση και ότι έπεται ένα πέμπτο εξάμηνο πρακτικής άσκησης σε συναφές αντικείμενο. Με το πέρας της φοίτησης χορηγείται στους σπουδαστές βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης και στη συνέχεια συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης θεωρητικού και εργαστηριακού επιπέδου, με σκοπό τη λήψη του πτυχίου επιπέδου 5, το οποίο εξασφαλίζει στον κάτοχό του επαγγελματικά δικαιώματα και τη δυνατότητα να εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στις τρέχουσες αλλά και στις νέες ειδικότητες του τοπικού Δ.Ι.Ε.Κ και του παραρτήματος των Λεχαινών. Κλείνοντας την εισήγησή του, τόνισε τη σπουδαιότητα της επαγγελματικής εξέλιξης, δίνοντας έμφαση στη διαρκή απόκτηση της γνώσης ως κεφαλαίου και ως επένδυσης για το μέλλον του κάθε ανθρώπου και παροτρύνοντας τους εκπαιδευόμενους να συνεχίσουν τις σπουδές τους και στο Λύκειο, ώστε να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Διεπιστημονικό Συνέδριο "Σύγχρονη Βιοηθική"

Τρείς εισηγήσεις από την εναρκτήρια συνεδρία του επιστημονικού  Συνεδρίου με θέμα: «Σύγχρονη Βιοηθική» παρακολούθησαν την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι Πύργου και Αμαλιάδας, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας. Ο πρώτος εισηγητής, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής,  ο κ. Σταμάτης Αλαχιώτης, κατέθεσε τον προβληματισμό του γύρω από τις ραγδαίες εξελίξεις του σημερινού νεοτεχνολογικού πολιτισμού, προβαίνοντας σε μια αναδρομή των επαναστάσεων της ανθρωπότητας από την εμφάνιση του homo sapiens έως σήμερα και παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε εξέλιξης. Εξήρε δε, τον ουσιαστικό ρόλο των ανθρωπιστικών επιστημών στην αντιμετώπιση των πανανθρώπινων βιοηθικών διλημμάτων που προκύπτουν από την εξέλιξη των επιστημών.   

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Αμαλιάδας και Πύργου παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου «Σύγχρονη Βιοηθική»

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου, κ. κ. Ιερόθεος τόνισε τη συμβολή της Βιοηθικής και της Βιοθεολογίας στην ανθρώπινη ελευθερία και ευτυχία, επεσήμανε τη διαφορά μεταξύ του βίου και της ζωής σύμφωνα με το Ορθόδοξο δόγμα και έδωσε έμφαση στην τήρηση των κανόνων δεοντολογίας από τους επιστήμονες, αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό τους προς τον άνθρωπο. Τέλος, ο κ. Πεπές, Διδάκτωρ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο του μαθήματος της θρησκευτικής αγωγής στην ενίσχυση και την καλλιέργεια της βιοηθικής εκπαίδευσης στο σχολείο, ούτως ώστε οι αυριανοί πολίτες να είναι βαθιά ευαισθητοποιημένοι και γνώστες ζητημάτων βιοηθικής και κανόνων δεοντολογίας.

Εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευόμενες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου και αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα θέσπισης και τήρησης κανόνων δεοντολογίας και βιοηθικής, προκειμένου ο άνθρωπος να συνεχίζει να χαίρεται την ελευθερία του και να οδεύει προς ένα θαυμάσιο μέλλον. 

 

"Μια Κωμωδία" του Ιάκωβου Καμπανέλη

Μια ξεκαρδιστική κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλη παρακολούθησαν εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του  Σ.Δ.Ε. Πύργου την Παρασκευή 27 Απριλίου. Η θεατρική παράσταση δόθηκε από μαθητές του Γυμνασίου Βουνάργου στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο, στις 9:00μμ. Η υπόθεση του έργου –βγαλμένη από την Ελληνική Μυθολογία-, ο τρόπος μεταφοράς της στη σύγχρονη πραγματικότητα, το χιούμορ και η σάτυρα που ήταν διάχυτη στο έργο, η μουσική, τα κοστούμια, το λιτό σκηνικό, αλλά ιδίως η ερμηνεία των μαθητών του Γυμνασίου, δημιούργησαν μια φανταστική εμπειρία για τους εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Αναμνηστική Φωτογραφία στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου Π.Ε. Ηλείας

 

Οι πρωταγωνιστές-μαθητές του Γυμνασίου Βουνάργου, επί σκηνής.

 

Στο IQ Patras

Την έκθεση Μεταφοράς Τεχνολογίας IQPatras επισκέφθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου ο διευθυντής του ΣΔΕ Πύργου κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος, συνοδευόμενος από το διευθυντή του ΣΔΕ Πάτρας, κ. Ανδρέα Ζέρβα. Οι δύο διευθυντές επισκέφθηκαν τα περίπτερα στο χώρο του Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου «Δημήτριος Τόφαλος», όπου στεγάζονταν η έκθεση και τα θεματικά περίπτερα. Στο περίπτερο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των άλλων παρουσιάζονταν έργα του Σ.Δ.Ε. Πάτρας, τα λάβαρα του σχολείου, ενώ εκπαιδευόμενοι του σχολείου διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στους επισκέπτες.

Οι Διευθυντές των Σ.Δ.Ε. Πάτρας και Πύργου, Ανδρέας Ζέρβας (αριστερά) και Δημήτρης Αγγελόπουλος, στην έκθεση IQ Patras

 

Christian Manrique et Loïc leGlanec

Ο ChristianManrique, Διευθυντής του MFR Force (Bergerac) της Γαλλίας, συνοδευόμενος από το Γάλλο εκπαιδευτικό Loïc leGlanecκαι την εκπρόσωπο της COPAEILIS, Νίκη Κλάδη,  επισκέφθηκαν την Παρασκευή 13 Απριλίου το Σ.Δ.Ε. Πύργου. Τους Γάλλους εκπαιδευτικούς και τη μεταφράστριά τους υποδέχθηκαν ο Δ/ντής του ΣΔΕ και οι εκπαιδευτικοί Βασίλης Ηλιόπουλος - Φυσικός και Γωγώ Βασιλοπούλου – Πληροφορικός. Μετά την ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη εκπαιδευόμενων κι εκπαιδευτών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις εγκαταστάσεις του MFRForce.

Σε θεατρική παράσταση

Το τμήμα Αμαλιάδας σε Θεατρική Παράσταση!

Την Παρασκευή 9/3/2018 πραγματοποιήθηκε η έκτη δράση του τμήματος  Αμαλιάδας. Οι εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ, μαζί με τις εκπαιδεύτριές τους, Γρηγορία Γκάτση, Σπυριδούλα Μπράβου,Πελαγία Νικολούτσου και Ελένη Ροΐδη παρακολούθησαν την κωμωδία συναισθημάτων «Ο κύριος Αμιλκάρ» του Γάλλου συγγραφέα Υβ Ζαμιάκ στην κατάμεστη αίθουσα του Λαζαράκειου Δημοτικού Θεάτρου. Όλοι οι συμμετέχοντες του Σ.Δ.Ε., αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκφράσουν τις θερμότερες ευχαριστίες τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Θεατρικής Ομάδας Εθελοντών Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας για τη φιλοξενία.

Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ στην Αμαλιάδα, παρακολουθούν τη Θεατρική Παράσταση 

Οι εκπαιδευόμενοι απόλαυσαν την εξαιρετική παράσταση και το όφελος ήταν διπλό: Αφενός ήρθαν σε επαφή με ένα σπουδαίο έργο, το οποίο αγγίζει τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης και τονίζει τη δίψα της για ευτυχία, αφετέρου τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαζί με τα παιδιά τους ένα θεατρικό δρώμενο που τους βοήθησε να ψυχαγωγηθούν, να προβληματιστούν αλλά και να γελάσουν, καθώς το έργο είναι αποκάλυψη της ανθρώπινης συναισθηματικής τραγωδίας, που έχει όμως το σθένος να την αντιμετωπίζει ταυτόχρονα ως κωμωδία.

Οι συντελεστές της παράστασης «Ο κύριος Αμιλκάρ», στη σκηνή του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου, χειροκροτούμενοι χειροκροτούν!

 

 

 

Ημέρα της Γυναίκας

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου τιμά τη Μέρα της Γυναίκας

Το 1977 ο Ο.Η.Ε. καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για να τιμήσει τους πολύχρονους αγώνες των γυναικών ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση και για να προβάλλει την ανάγκη κατάργησης κάθε διάκρισης σε βάρος τους. Όσο κι αν, ύστερα από τους σκληρούς αγώνες των γυναικών για δύο περίπου αιώνες, στις περισσότερες χώρες (όχι σε όλες δυστυχώς ακόμα) έχει θεσπιστεί νομικά η ισότητα των δύο φύλων, στην πράξη δεν έχουν αλλάξει όσα θα έπρεπε. Η προσφορά της γυναίκας εξακολουθεί να μην έχει την αναγνώριση που θα έπρεπε τόσο στο χώρο της οικογένειας όσο και σε αυτόν της οικονομίας και της επιστήμης. Η ανεργία, η μερική απασχόληση πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες, η εξίσωση των μισθών και η ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα ενώ η βία αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα των γυναικών και στη χώρα μας, πρόβλημα που συνήθως μένει στο σκοτάδι.

Αυτά διαπίστωσαν οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου σε εκδήλωση που έγινε στο σχολείο την Πέμπτη 8 Μαρτίου για τη Μέρα της Γυναίκας. Με αφορμή κείμενα, τραγούδια και ποιήματα αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για τη θέση της γυναίκας σήμερα στον κόσμο και στην Ελλάδα και για τα προβλήματά της.  Την εκδήλωση επιμελήθηκε η φιλόλογος του ΣΔΕ Πύργου κ. Βασιλική Διαμαντοπούλου και από τη συζήτηση προέκυψε ότι η γυναίκα θα πρέπει να δώσει κι αγώνα εσωτερικό ενάντια στο «τριπλό ξόανο που τους δούλους κάνει, Συνήθεια, Κέρδος, Πρόληψη», όπως λέει κι ο ποιητής Κ. Παλαμάς. Γι’ αυτό, όπως ήταν και το σύνθημα του Ο.Η.Ε. για το φετινό εορτασμό, «Η ώρα είναι τώρα».

Πεζοπορία & Ορειβασία

Ο πρόεδρος και μέλη του  Ορειβατικού Συλλόγου Πύργου, επισκέφθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να μοιραστούν με εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενους του σχολείου, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την Πεζοπορία και την Ορειβασία. Τον πρόεδρο κ. Κώστα Θεοδωρόπουλο, συνόδευαν τα μέλη του συλλόγου Αθανάσιος Μπράμος, Αθανασία Κατελάνου και Έφη Μακρυκώστα.

Η Πεζοπορία είναι μια σωματική δραστηριότητα που μπορεί να κάνει  ο καθένας από μόνος του ή με παρέα και αφορά σε περπάτημα άνω τον 5 χιλιομέτρων, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες . Αντιθέτως η Ορεινή Πεζοπορία απαιτεί εξοικείωση με την πεζοπορία, είναι πάνω από 10 χλμ., σε χαμηλά υψόμετρα, έχει μεγαλύτερη δυσκολία και απαιτεί κάποιο εξοπλισμό.


Ο πρόεδρος του Ορειβατικού κ. Θεοδωρόπουλος, παρουσιάζει στους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου στοιχεία και εμπειρίες από την Πεζοπορία και την Ορειβασία.

Για την Ορειβασία, παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε6, τα εθνικά και περιφερειακά μονοπάτια (Ε31, 32, 33), ενώ αναφέρθηκε και η «χαρτογράφηση»-σήμανση μονοπατιών που κάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Πύργου. Αναλύθηκαν παράμετροι που επηρεάζουν την ορειβασία, όπως η εποχή, το υψόμετρο, η κορυφή, το καταφύγιο, η διανυκτέρευση, ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος, οι απαιτούμενες ώρες, η μορφή της πορείας, κτλ.

Παρουσιάστηκε  ο απαιτούμενος ρουχισμός: Τα παπούτσια και μποτάκια, οι κάλτσες, το παντελόνι, η φανέλα-ισοθερμικό, το κολάν, το φλις,  το μπουφάν, το τζάκετ, το καγκούλ, τα γάντια, το μαντήλι, ο σκούφος, η μπαλακλάβα, τα γυαλιά κτλ. Παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός: το σακίδιο,  οι γκέτες,  το μπαστούνι, η σκαπάνη, τα κραμπόν , ο φακός, το πολυεργαλείο-σουγιάς, το φαρμακείο, ο χάρτης, το GPS κτλ.

 


Η κ. Κατελάνου εξηγεί στην Αριστέα τη χρήση των διαφόρων αντικειμένων του εξοπλισμού.

     Παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της ορειβασίας καθώς και η απαιτούμενη προετοιμασία.  Στο τέλος έγινε ενημέρωση για το Σύλλογο, τις δραστηριότητές του και τις κατακτήσεις του (πχ. ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου)  και τις μελλοντικές «εξορμήσεις» του.  Καθ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν ενεργά με τον τρόπο τους, μέσω ερωτήσεων και επισημάνσεων.


Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη του Ορειβατικού Συλλόγου, στο ΣΔΕ Πύργου.

 

 

 

 

 

Στη μόνιμη έκθεση Νίκος Μπελογιάννης

Μάθημα πολιτικής ιστορίας για το τμήμα της Αμαλιάδας

     Την Παρασκευή 19/01/2018 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη δράση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα και, αυτή τη φορά, σειρά είχε η Μόνιμη Έκθεση ‘Νίκος Μπελογιάννης’ στη γωνία Ερμού και Καλαβρύτων στην Αμαλιάδα. Οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι μαζί με τις καθηγήτριές τους, Γρηγορία Γκάτση και Σπυριδούλα Μπράβου ξεναγήθηκαν από την κ. Φανή Μαρτζάκλη και την κ. Νατάσα Χατζηγιάννη στις αίθουσες της Έκθεσης. 

Εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα στην είσοδο του Μουσείου Νίκος Μπελογιάννης

     Αρχικά, κατατοπίστηκαν για το καθεστώς λειτουργίας της συγκεκριμένης συλλογής και στη συνέχεια, παρακολούθησαν από αίθουσα σε αίθουσα τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, που «αναδείχτηκε σε εμβληματική μορφή του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, αντιμετωπίζοντας με αξιοπρέπεια και ηρωισμό την καταδίκη του σε θάνατο από δύο διαδοχικά στρατοδικεία και την εκτέλεσή του στου Γουδή στις 30 Μαρτίου 1952». 


Αναμνηστική φωτογραφία μέσα από το χώρο της μόνιμης έκθεσης ‘Νίκος Μπελογιάννης’

Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πολύ αναλυτικές πληροφορίες, καθώς επίσης και από διάφορα κειμήλια και εναπομείναντα προσωπικά αντικείμενα του Μπελογιάννη, αποτυπώνονται τα παιδικά και γυμνασιακά του χρόνια, η εισαγωγή του στη Νομική, η εμπλοκή του στο σταφιδικό ζήτημα της περιοχής, η εξορία, οι φυλακίσεις, η στράτευσή του στο ΕΑΜ, ο Εμφύλιος Πόλεμος 1946-’49, οι δύο δίκες του και, τέλος, η διεθνής κατακραυγή και οι αντιδράσεις για την εκτέλεσή του. 
          Έτσι, λοιπόν, μέσα από αυτήν την περιήγηση οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν σε επαφή τόσο με ένα κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας όσο και με ένα κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, το οποίο είναι αρκούντως διδακτικό για τις συνέπειες του Εθνικού Διχασμού και της μισαλλοδοξίας.
           Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στην Αμαλιάδα, στοΤέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Αμαλιάδας.Κινητό: 698.259.69.52, Τηλ. & FAX: 26210-20.350.

 Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο "Νίκος Μπελογιάννης"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στον Πολυχώρο της Αμαλιάδας

ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΠΟΙΚΙΛΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

 (Το τμήμα Αμαλιάδας του Σ.Δ.Ε. Πύργου, κοιτάζει κατάματα την Ιστορία…) 

Τον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας επισκέφθηκε το τμήμα Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας στις 13/12/2017, με αφορμή τις δύο περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται εκεί. Ο λόγος για την έκθεση «LandArtCinemaProject», την έκθεση τεκμηρίων με Έργα Γης, η οποία λαμβάνει χώρα στο ισόγειο του Πολυχώρου και για την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942», με 40 φωτογραφικά τεκμήρια από τη γερμανική κατοχή, τα εκθέματα της οποίας συναντά ο επισκέπτης στον Α΄ όροφο.

 Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα, με την ξεναγό του δήμου, κ. Νατάσα Χατζηγιάννη

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα, με την ξεναγό του δήμου, κ. Νατάσα Χατζηγιάννη

 

Το Σ.Δ.Ε. υποδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ήλιδας, κ. Λυκούργος Πολυχρονόπουλος και η ξεναγός του δήμου, κ. Νατάσα Χατζηγιάννη. Ο κ. Πολυχρονόπουλος ενημέρωσε τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους για την ιστορία του κτηρίου (πρώην φυλακές) και τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του, όπου είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να θαυμάσουν την υπέροχη θεατρική αίθουσα, χωρητικότητας 300 θέσεων.

 

 Ξύλινο έργο τέχνης @ΠολυχώροςΉλιδας – Εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας

 

Η ξεναγός, κ. Νατάσα Χατζηγιάννη βοήθησε τους εκπαιδευόμενους να ξεκλειδώσουν τα μυστικά των έργων της LandArt και να αντιληφθούν την πηγή της καλλιτεχνικής ανησυχίας και ευαισθησίας. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα και έντονα, με τη συναισθηματική δόνηση να κλιμακώνεται διαρκώς και να κορυφώνεται στη θέα των σκελετωμένων παιδιών και των νεκρών του 1941-1942, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευόμενοι να συγκινηθούν βαθύτατα από τις θηριωδίες και τη φρίκη του πολέμου, από την πλήρη απαξίωση του ανθρώπου και από την καταστρατήγηση κάθε έννοιας ανθρωπισμού και αξιοπρέπειας.

 

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι σε αναμνηστική φωτογραφία @ΠολυχώροςΉλιδας

 

Ο Πολυχώρος πολλά υποσχόμενος και οι επισκέπτες του αποχώρησαν με την ευχή να επανέλθουν γρήγορα με αφορμή μία υπέροχη παράσταση ή και άλλα εξαιρετικά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι στη σκηνή του θεάτρου @ΠολυχώροςΉλιδας

  

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ

 

 (Οι εντυπώσεις των εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) στην Αμαλιάδα, όπως αποτυπώθηκαν στο χαρτί την επομένη της επίσκεψης στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας (14/12/2017). Τα κείμενα επιμελήθηκε η καθηγήτρια του Σ.Δ.Ε., Γρηγορία Γκάτση, Διδάκτωρ Φιλολογίας.)

 

«Χθες πήγαμε ομαδικά, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, μαζί με την καθηγήτριά μας Γρηγορία Γκάτση στον Πολυχώρο, για να δούμε διάφορα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι από αντικείμενα που έβρισκαν στη φύση, δημιουργούσαν υπέροχα έργα, όπως μία γυναίκα που τα μαλλιά της ήταν από ξύλο, ένα ανεμόπτερο που συμβολίζει την ελπίδα για τη ζωή, μια εικόνα με τους θησαυρούς του υγρού στοιχείου. Περισσότερο απ’ όλα, μου έκανε εντύπωση η έκθεση με τα υποσιτισμένα παιδιά και τους θανάτους από τον πόλεμο του 1941, δεν μου άρεσαν αυτές οι εικόνες…

 Το κτήριο αρκετά καλό, έχει σχεδόν όλα τα προβλεπόμενα, αλλά εγώ θα πω αυτό που νιώθω πραγματικά: θα μπορούσε να μείνει το κτήριο όπως ήταν παλιά (με τις φυλακές) και να γίνει μουσείο, για να θυμούνται οι νέες γενιές. Τώρα, αν είναι σωστό ή λάθος αυτό, αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη. Ευχαριστώ!»

 (Α. Μαρία, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Ένιωσα μεγάλο τρόμο για το πώς ζούσανε τότε (1941-1942), στην Κατοχή και στον Πόλεμο στις μεγάλες πόλεις… Συναρπαστικές φωτογραφίες… Ο χώρος ήταν πολύ ωραίος, όπως και το θέατρο».

 (Γ. Γεώργιος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Ήταν ένα πολύ ωραίο κτήριο… Οι φωτογραφίες του ισογείου ήταν συναρπαστικές, ενώ οι φωτογραφίες του 1941 ήταν πραγματικά συγκλονιστικές…»

 (Γ. Παναγιώτης, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Ο χώρος ήταν ωραία διαμορφωμένος και το θέατρο ήταν φανταστικό! Οι εικόνες του πρώτου ορόφου πολύ ανατριχιαστικές…»

 (Γ. Παναγιώτης, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

  

            «Μου άρεσε πάρα πολύ ο χώρος. Η κάθε εικόνα που είδαμε στο ισόγειο είχε το δικό της νόημα. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν οι τραγικές εικόνες από τον Πόλεμο με τα μικρά παιδάκια. Τέλος, εντυπωσιάστηκα με τον χώρο του θεάτρου, είναι τέλειος

Δεν περίμενα ποτέ ότι αυτό το παλιό κτήριο θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο έργο. Μπράβο και συγχαρητήρια σ’ αυτούς που συμμετείχαν να γίνει όλο αυτό το έργο!»

 (Δ. Μαρίνα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Φρίκη, μίσος, απέχθεια για τους δοσίλογους, για αυτούς που πρόδωσαν τα ιδανικά τους, πόνο για τους νεκρούς από την πείνα…»

 (Κ. Χαραλαμπία, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Στις 13/12/2017 πήγαμε στον καινούργιο Πολυχώρο (παλιές φυλακές). Είδαμε έναν ωραίο χώρο που διαθέτει θέατρο. Επίσης, είδαμε φωτογραφίες από διάφορους καλλιτέχνες στο ισόγειο, ενώ στον πρώτο όροφο είδαμε φωτογραφίες από την εποχή του Πολέμου με τους Γερμανούς, που με στενοχώρησαν πολύ…»

 (Κ. Λάμπρος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Η έκθεση φωτογραφίας ήταν μία φανταστική δουλειά, καθώς και τα έργα τέχνης. Επίσης, το φωτογραφικό ντοκουμέντο με τα δεινά του Πολέμου του ’40 ήταν πολύ διαφωτιστικό ως προς τα τρομερά και ολέθρια αποτελέσματά του. Φυσικά, προκαλούσε μεγάλο δέος και ρίγη…

 Το κτηριακό συγκρότημα ήταν τέλειο και φυσικά το τελειότερο ήταν το θέατρο!»

 (Κ. Διονύσιος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Η χθεσινή έκθεση που επισκεφθήκαμε ήταν ωραία, γιατί μέσα από τις φωτογραφίες είδαμε πράγματα που μας ενδιαφέρουν αλλά και μας στενοχωρούν. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Υπήρχαν φωτογραφίες που μας έκαναν να σκεφτούμε τι κακό κάνουμε, όταν εμείς οι ίδιοι ρυπαίνουμε το περιβάλλον και τη θάλασσα, ή όταν βάζουμε φωτιές και καίμε τα πάντα γύρω μας. Υπήρχαν φωτογραφίες που μας έκαναν να σκεφτούμε τους πρόσφυγες που πνίγονται στη θάλασσα αλλά προπάντων, εκείνο που με στενοχώρησε πολύ ήταν οι φωτογραφίες του Πολέμου με τα σκελετωμένα παιδιά και τους ομαδικούς τάφους. Αυτές ήταν τελείως σκληρές εικόνες… Αυτά νομίζουμε ότι δεν συμβαίνουν στ’ αλήθεια, γιατί δεν έχει ζήσει τέτοια πράγματα η γενιά μας…

Ο Πολυχώρος ήταν τεράστιος, ενώ φαίνεται πολύ πιο μικρός απέξω, είχε μεγάλες αίθουσες και το πιο ωραίο ήταν το θέατρο».

 (Κ. Θεοδώρα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Μπαίνοντας στον χώρο, ένιωθα πολύ ωραία και χαρούμενη που είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα τέτοιο κτήριο. Ήταν πραγματικά υπέροχο να βλέπω τόσο όμορφες δημιουργίες! Αυτά για το ισόγειο. Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο και ξέροντας τι θα αντικρίσω, βρέθηκα μπροστά σε ένα θέαμα σκληρό, μα τόσο σκληρό που έβαλα τα κλάματα και αποχώρησα. 

Καθώς περνούσε, όμως, η ώρα, σκεφτόμουν πόσο δύσκολα πέρασαν κάποιοι άνθρωποι, για να είμαι σήμερα εγώ ελεύθερη… Ήταν μία εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ!

 Όσον αφορά στο κτήριο, δίνω τα συγχαρητήριά μου για την τόσο προσεγμένη και καλή δουλειά που έχει κάνει ο Δήμος Ήλιδας».

 (Κ. Αναστασία, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Ένιωσα πολύ ωραία και τα συναισθήματά μου ήταν πολύ έντονα. Στις πρώτες φωτογραφίες είδαμε τι κακό κάνουμε στη θάλασσα που τη μολύνουμε και πολλά άλλα. Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου ένιωσα πολύ άσχημα, γιατί έβλεπα πεινασμένα παιδάκια, γυμνά, με τα κόκαλα να προεξέχουν, ανθρώπους νεκρούς… 

Στη θεατρική αίθουσα ήταν ωραία και μας είπαν ότι εκεί μπορούν να γίνονται παραστάσεις και συναυλίες. Αυτή η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη…»

 (Λ. Μαρία, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Στις 13/12/2017 πήγαμε στον καινούργιο Πολυχώρο του Δήμου Ήλιδας (παλιές φυλακές Αμαλιάδας). Είναι ένας πολύ ωραίος χώρος αλλά με πολύ βαριά ιστορία. Είδα την έκθεση ζωγραφικής, η οποία μου άρεσε πάρα πολύ και ο λόγος είναι ότι τα έργα ήταν εικόνες βγαλμένες από τη ζωή και από κάποια άσχημα γεγονότα που έχουν συμβεί. Αυτά συνέβαιναν στο ισόγειο, για τον πρώτο όροφο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, γιατί δεν μπόρεσα να δω αυτές τις φωτογραφίες εξαιτίας της μεγάλης λύπης μου…

 Μετά μας ξενάγησαν σε ένα πάρα πολύ ωραίο θέατρο, χωρητικότητας 300 θέσεων, το οποίο έχει και τρία υπόγεια πατώματα, που είναι παρασκήνια και γκαράζ. Μου άρεσε, όπως είπα και στην αρχή, ως χώρος και ως έκθεση και θεωρώ ότι είναι πολύ καλό για τον τόπο μας να γίνονται τέτοια πράγματα».

 (Μ. Φωτεινή, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Μακάρι να ’μασταν οι άνθρωποι αγαπημένοι και να είχαμε αποφύγει τον πόλεμο και τώρα να έβλεπα φωτογραφίες με χαρούμενα πρόσωπα…»

 (Μ. Νεκτάριος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Μου άρεσαν πολύ τα έργα τέχνης και το θέατρο».

 (Μ. Σταύρος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Για πρώτη φορά πήγα στον Πολυχώρο, στο κτήριο που θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Περιττό να πω πόσο μου άρεσε! Είδα έργα που μας προέτρεπαν να προστατεύουμε το περιβάλλον. Αυτό που με συγκίνησε πάρα πολύ και ένιωσα μεγάλο θυμό ήταν οι σκληρές εικόνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

 (Ν. Παναγιώτα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Μπαίνοντας στο κτήριο και βλέποντας το τι μπορεί να κάνει η φύση με την παρέμβαση του ανθρώπινου χεριού, ανακάλυψα έναν άλλον κόσμο της τέχνης που δεν φανταζόμουν. Στην περιήγησή μου μέσα σ’ αυτό, ένιωσα δέος, λύπη για όλα όσα είδα στον επάνω όροφο με τις φωτογραφίες του λιμού, τα σκελετωμένα σώματα από την πείνα. Ενθουσιάστηκα με το θέατρο που ήταν μια νότα χαράς μετά από όσα είχα αντικρίσει προηγουμένως.

 Το κτήριο είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας και μέσα σ’ αυτό και με την άψογη ξενάγηση μπορέσαμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας σε κάτι πρωτόγνωρο για εμένα και για τους άλλους».

 (Π. Δήμητρα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

  

«Μπαίνοντας στο κτήριο, ένιωσα ωραία και χάρηκα που μου δόθηκε η δυνατότητα να το επισκεφθώ. Στο ισόγειο είδα φωτογραφίες και διάφορα αντικείμενα φτιαγμένα από πέτρες, ξύλο και πολλά άλλα υλικά. Στον επάνω όροφο με τις φωτογραφίες από τον λιμό της Κατοχής είδα μόνο λίγο στην αρχή, γιατί δεν μπορούσα να βλέπω τα παιδιά -και όχι μόνο αυτά- στην κατάσταση που ήταν, ένιωσα να θέλω να βάλω τα κλάματα…

 Το κτήριο ήταν πολύ ωραίο, μου άρεσε πάρα πολύ, το θέατρο ήταν όμορφο. Θα ήθελα, κάποια στιγμή, αν μπορούσα, να παίξω!»

 (Π. Νίκη, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Ήταν πολύ ωραία εμπειρία για μένα, στις πρώτες φωτογραφίες έμεινα έκπληκτη και ένιωσα μεγάλο θαυμασμό για τους καλλιτέχνες που το σχεδιάσανε αυτό, με το μήνυμα να προστατεύουμε το περιβάλλον και να μην θεωρούμε τίποτε άχρηστο.

 Πολύ λυπήθηκα που υπήρχαν εκείνες οι εποχές (βλέποντας τις φωτογραφίες από το 1941), τόσο πολύ που αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα παρακαλούσα να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά.

 Ο χώρος υπέροχος!»

 (Σ. Νικολέτα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Μπαίνοντας μέσα στο κτήριο, είδα εικόνες τραγικές, οι οποίες με άγγιξαν, πολύ τραγικές, με παιδιά αδυνατισμένα, πεινασμένα, είδα ομαδικούς τάφους και ένιωσα την ταλαιπωρία εκείνης της εποχής. Ένιωσα πολύ πόνο για τους ανθρώπους εκείνους που θα μπορούσαν να είναι ο μπαμπάς, η μαμά, ο παππούς ή η γιαγιά μου και έζησαν αυτή τη φρίκη …»

 (Τ. Ανθούλα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

 «Ο χώρος και το θέατρο ήταν πολύ ωραία… Ένα μεγάλο σοκ ήταν οι φωτογραφίες του 1941-1942…»

 (Φ. Μαρίνος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

  «Μου άρεσαν όλοι οι πίνακες, ξεχωριστή εντύπωση μου έκαναν το κορίτσι που ήταν ζωγραφισμένο σε διαφανές νάιλον και ο ξύλινος στύλος που έμοιαζε με άνθρωπο. Το κτήριο ήταν ωραίο, μεγάλο, είχε πολλούς χώρους και το θέατρο ήταν μεγάλο».

 (Φ. Θεόδωρος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

 

"Το χάδι"

Τον Αλέξανδρο Στεφανίδη, συγγραφέα του βιβλίου "Το χάδι" είχαν ανάμεσά τους οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017. Ο συγγραφέας, έφθασε στο σχολείο μετά από πρόσκληση της φιλολόγου κ. Βασιλικής Διαμαντοπούλου. "Το χάδι" ήταν η πρώτη επαφή των "μαθητών" με τη λογοτεχνία. Το βιβλίο διαβάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η ανάγνωση του τους γέμισε με έντονα συναισθήματα και αρκετή σκέψη. Η κ. Διαμαντοπούλου προλόγισε το συγγραφέα και καλωσόρισε το συγγραφέα στο Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Ο συγγραφέας μίλησε για το βιβλίο, για τα βιώματα που τροφοδότησαν την έμπνευσή του και διάβασε το πρώτο διήγημα. Τα γεγονότα που μεταφέρει, αρκετά δυνατά, φέρνει τους πρωταγωνιστές του να συνθλίβονται τόσο, που μόλις ζουν μετά από αυτά. Η συγκίνηση του συγγραφέα-πρωταγωνιστή αλλά και αυτών που τον παρακολουθούν είναι έκδηλη και μόλις συγκρατούνται ώστε να μιλήσουν μόνο για τη λογοτεχνική πλευρά του βιβλίου. Οι ερωτήσεις των εκπαιδευομένων ανοίγουν ένα γόνιμο διάλογο που απαντώνται από το συγγραφέα σαν αναπόφευκτες καταστάσεις που περιέχουν μαθήματα ζωής, εσωτερικής πάλης, ισορροπίας και δύναμης. Αρκετές ερωτήσεις απαντώνται με αποσπάσματα από το βιβλίο. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη δεύτερη ευκαιρία που παρουσιάζεται συνήθως σε όλους τους ανθρώπους και στην αξία που έχει να την αδράξει κανείς αλλά και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει σχετικά μ'αυτή. Τα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο και ο τρόπος που τα παρουσιάζει ο συγγραφέας, βάζουν σε μια εσωτερική διεργασία αυτούς που συμμετέχουν στην παρουσίαση του βιβλίου "Το χάδι", από τον Αλέξανδρο Στεφανίδη.

Το "Χάδι", ως διαρκής έλλειψη και αναζήτηση, διατρέχει το βιβλίο, το οποίο συντίθεται από δώδεκα διηγήματα, σπαράγματα ζωής της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του αφηγητή, σε κάποιο ορφανοτροφείο της Αθήνας. Ο αφηγητής, ώριμος και νηφάλιος πια, αποτολμά το συγκερασμό του παρόντος και του παρελθόντος χρόνου, αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη αποστασιοποιημένη μνημοτεχνική, που του επιτρέπει, μέσω της κινηματογραφικής εικονοποιίας και της ελλειπτικής καταγραφής, να ψαύσει -ως παιδί και ως ενήλικος- το αληθινό πρόσωπό του. 

Το βιβλίο τιμήθηκε με το "Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα" στο πλαίσιο των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2014.

 Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου, ευχαρίστησαν θερμά το συγγραφέα κ. Αλέξανδρο Στεφανίδη για τη συμμετοχή του σε αυτή την εκδήλωση-συζήτηση, και του πρόσφεραν έναν Τουριστικό Οδηγό της Ηλείας, παραγωγή των εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Ασφαλιστικά θέματα

«Εντός των τειχών» και η δεύτερη δράση – ενημέρωση των εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Αμαλιάδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017. Ο λόγος για τη διάλεξη με θέμα το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι από τον κ. Δημήτρη Βουδούρη, Οικονομολόγο και Διευθυντή του Δ.ΙΕΚ. Αμαλιάδας.

Ο διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας Δημήτρης Βουδούρης, μίλησε σε εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα, για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

 

Οι άξονες της παρουσίασης επικεντρώθηκαν στα προβλήματα και τις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος κατά το παρελθόν, όπως ήταν η πολυνομία και ο κατακερματισμός των ασφαλιστικών ταμείων (από 78 ταμεία στο παρελθόν σε 7 σήμερα), στις φαυλότητες και στα ζητήματα που το καθιστούν μη βιώσιμο, καθώς, επί παραδείγματι, αντιστοιχεί 1 συνταξιούχος προς 1,3 εργαζόμενο, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1συνταξιούχος προς 2 εργαζόμενους. Επιπλέον, οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν για τις επικείμενες αλλαγές και τις μειώσεις των συντάξεων από 1/1/2019, καθώς και για τα νέα συνταξιοδοτικά όρια αλλά και για την εξαγορά των πλασματικών χρόνων.

Εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα … σε δράση!

Τέλος, οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους και να επιλύσουν τις απορίες τους αναφορικά με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα τόσο των ιδίων όσο και των οικείων τους, καθώς ο κ. Βουδούρης απαντούσε με τρόπο εύληπτο και κατανοητό, εξηγώντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στην Αμαλιάδα, στοΤέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Αμαλιάδας.Κινητό: 698.259.69.52, Τηλ. & FAX: 26210-20.350.

Η Αμαλιάδα ...ζωγραφίζει!

 με τον Kristo Defrim Hasa

Οι εκπαιδευόμενοι παρουσιάζουν τα έργα τους!

         Η πρώτη δράση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στην Αμαλιάδα λειτούργησε συνάμα ως μία αναπάντεχη έκπληξη και πρόκληση για τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους, καθώς κλήθηκαν να «ανακαλύψουν» και να φέρουν στην επιφάνεια το κρυμμένο ταλέντο και την καλλιτεχνική φλέβα που διαθέτουν.

          Την Τρίτη 21/11/2017, προσκεκλημένος του ΣΔΕ ήταν ο ζωγράφος, κ. KristoDefrimHasa, ο οποίος δημιούργησε ένα ευφρόσυνο κλίμα, παροτρύνοντας και καθοδηγώντας τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους να ζωγραφίσουν -με την ψυχή τους και όχι με το μυαλό- και σε λιγότερο από δύο ώρες αναδείχθηκαν σπάνια ταλέντα και μοναδικοί δημιουργοί.

          «Όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να ζωγραφίζουμε», τόνισε ο κ. Hasaκαι αυτό που προέχει είναι «να ζωγραφίζουμε με την ψυχή μας και να βγάζουμε συναίσθημα». Και πράγματι, με την καθοδήγησή του όλες και όλοι οι εκπαιδευόμενοι δημιούργησαν εκπληκτικά έργα, με απαράμιλλη τεχνική και τέτοιο αισθητικό αποτέλεσμα, που επιτρέπει να μιλάμε για αληθινούς καλλιτέχνες με συναίσθημα, ψυχή και πάθος.

          Η μία δημιουργία υπήρξε ομορφότερη από την άλλη και οι συμμετέχοντες απόλαυσαν αυτό το υπέροχο «ταξίδι», έπιασαν τα πινέλα τους με ιδιαίτερη μαεστρία και αγάπη και ένιωσαν και πάλι παιδιά. Δημιουργική πνοή διακατείχε τους πάντες και άνθρωποι που δεν είχαν ζωγραφίσει ποτέ, φιλοτέχνησαν αληθινά αριστουργήματα. Ήταν δε, τέτοια η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση των συμμετεχόντων που κάλεσαν τον κ. Hasa να επισκεφθεί εκ νέου το ΣΔΕ, για να βιώσουν υπέροχα συναισθήματα και να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στοΤέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Αμαλιάδας. Κινητό: 698.259.69.52, Τηλ. & FAX: 26210-20.350.

 Η Νικολέτα και η Φωτεινή φωτογραφίζονται με το έργο τους!

                  

 Ο Λάμπρος ζωγραφίζει με τη Μαρία, ενώ ο Νίκος παρακολουθεί!

  

Η ομάδα ζωγραφίζει, ενώ ο Kristo δίνει οδηγίες

  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

στη Σκακιστική Ακαδημία

Τη Δευτέρα 20/11/2017 εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, μετά την επίσκεψή τους στην επιχείρηση Παναγιωτόπουλος, (στο δεύτερο τμήμα της ημέρας, 7:00 με 9:00μμ.) επισκέφθηκαν τη Σκακιστική Ακαδημία Πύργου. Σκοπός αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η γνωριμία με το άθλημα του ζατρικίου και τους κανόνες του (καθώς οι περισσότεροι δεν το γνώριζαν) αλλά και το παίξιμο της πρώτης παρτίδας σκάκι.

Τα κομμάτια είναι στημένα. Ενώ ο δάσκαλος διδάσκει, οι μαθητές ανυπομονούν να παίξουν! 

Οι εκπαιδευόμενοι κάθισαν μπροστά από τις στρωμένες σκακιέρες και ο οικοδεσπότης της Ακαδημίας κ. Μιχάλης Σιγούρος τους καλωσόρισε και έκανε τις απαραίτητες συστάσεις: “Από ΄δω τα πιόνια κι από ΄δω η Βασίλισσα!” Ο πύργος κινείται οριζόντια και κάθετα, ο αξιωματικός μόνο διαγώνια και στο χρώμα του, η βασίλισσα έτσι, κτλ κτλ. Εξηγήθηκε ο σκοπός του παιχνιδιού και η βαρύτητα του βασιλιά. Αξιολογήθηκαν τα κομμάτια που συμμετέχουν. Τελευταίο παρουσιάστηκε το πιόνι και οι κινήσεις που κάνει.


Ο Μιχάλης Σιγούρος παρουσιάζει την κίνηση του πιονιού, ενώ οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν

Μετά απ΄αυτό οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. “έπαιξαν” την πρώτη παρτίδα τους. Η εμπειρία λίγο παράξενη αλλά γόνιμη. Μέχρι να μάθεις τις κινήσεις των κομματιών, χρειάζεσαι λίγο χρόνο! Η επόμενη παρτίδα δεν περιείχε όλα τα κομμάτια: ήταν πιονο-μαχία, συμμετείχαν μόνο τα πιόνια. Εκεί οι συμμετέχοντες το ‘φχαριστήθηκαν. Ο κ. Σιγούρος έδωσε στους εκπαιδευόμενους μερικούς σκακιστικούς σελιδοδείκτες και άφησε ανοιχτό ραντεβού για τις επόμενες παρτίδες σκάκι. Από την επίσκεψη αυτή επιτεύχθηκε η γνωριμία με τα κομμάτια του σκακιού, τις κινήσεις και του κανόνες του παιχνιδιού και η αρχική απομυθοποίηση του παιχνιδιού.

Η Μαρίλντα περιμένει τον αντίπαλό της!

Κεραμοτουβλοποιία ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Video :   Πλάκες πηλού οδηγούνται προς επεξεργασία. Μορφοποιημένα κεραμίδια οδηγούνται στο ξηραντήριο (0:08 - 0:12). Σε προηγούμενο στάδιο η πρέσα, τους έχει δώσει την επιθυμητή μορφή. Πιο πριν (0:16-0:22), ένα μηχάνημα τα έχει κόψει σε πλάκες, ενώ το αρχικό μηχάνημα (0:24-0:26) δέχεται άργιλο (χώμα) το καταβρέχει και εξάγει λωρίδες πηλού. Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου παρακολουθούν τον κ. Κώστα Παναγιωτόπουλο.

Video : τα κεραμίδια που μόλις έχουν κοπεί, μορφοποιηθεί και αφυγρανθεί, οδηγούνται στο χώρο ταξινόμησης, προκειμένου να ψηθούν 

Τη Δευτέρα 20/11/2017 εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις  της  κεραμοτουβλοποιίας Παναγιωτόπουλος ΑΕΒΒΕ  στο 12ο Km Πύργου – Πατρών στα Δουναίικα Ηλείας. Στην υποδοχή ήταν ο εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης, κ. Κων. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έκανε και την ξενάγηση στους χώρους της επιχείρησης, αναλύοντας κάθε στάδιο της γραμμής παραγωγής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανάφερε ότι η κεραμοτουβλοποιία κατασκευάζει Γαλλικό, Ρωμαϊκό και Ολλανδικό τύπο κεραμιδιού και τόνισε  ότι η κεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλος ΑΕΒΒΕ είναι μια από τις δύο που απέμειναν στην Πελοπόννησο μετά την κρίση.


Ο άργιλος (χώμα) έχει πλυθεί, πρεσαριστεί και κοπεί σε μια ζεστή εύπλαστη ορθογώνια πλάκα. Οι εκπαιδευόμενοι ψηλαφούν την πλάκα για να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά της. 

 

Η ξενάγηση άρχισε από το σημείο που η πρώτη ύλη (χώμα – γλίνα – άργιλος) ρίχνεται στην μηχανή και γίνεται η απαιτούμενη επεξεργασία της έτσι ώστε, κατά την έξοδό της από αυτή, το κεραμίδι ή το τούβλο, έχοντας μαλακή μορφή που θυμίζει πλαστελίνη, να έχει το αρχικό ορθογώνιο – παραλληλόγραμμο σχήμα. Στην συνέχεια μέσο ταινιόδρομου οδηγείται στην πρέσα όπου παίρνει το τελικό του σχήμα, μετά οδηγείται στο ξηραντήριο και στην συνέχεια με την βοήθεια βαγονέτων στον φούρνο για ψήσιμο σε θερμοκρασία που φτάνει τους 1.000 oC. Η όλη διαδικασία που χρειάζεται 30 – 35  ώρες. Τα τελικά προϊόντα οδηγούνται στο συσκευαστήριο για να συσκευαστούν σε παλέτες και να διανεμηθούν στην αγορά.


Φούρνοι ψησίματος. Ένα πλήθος από αισθητήρες, γραμμές παροχής ενέργειας, αγωγούς και μικρομηχανισμούς τους σκεπάζουν, ενώ η μόνωση των φούρνων ξεπερνά τα 70 εκ. πάχος.

 

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης οι εκπαιδευόμενοι παρατήρησαν την γραμμή παραγωγής με τα σύγχρονα ρομποτικά συστήματα, τους ηλεκτρομηχανικούς αυτοματισμούς που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κεραμιδιών και τούβλων, τον μεγάλων διαστάσεων και ισχύος φούρνο και τις μονάδες ηλεκτρικής ισχύος που τροφοδοτούν την μονάδα παραγωγής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επίσης μας ξενάγησε στο κέντρο ελέγχου του φούρνου και των παρελκόμενων αυτοματισμών της κεραμοτουβλοποιίας.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στα γραφεία – λογιστήριο όπου ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για το πώς ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της κεραμοτουβλοποιίας και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα παιδικά του χρόνια όπου εργαζόταν στην κεραμοτουβλοποιία του πατέρα του, μαθαίνοντας τα μυστικά της δουλειάς. Επεσήμανε το ρόλο που είχε η βασική εκπαίδευση του, ως μαθητής, στην Φυσική - Ηλεκτρισμό και στα Μαθηματικά και το πώς χρησιμοποιεί αυτήν την γνώση για υπολογισμούς που απαιτούνται στον χώρο εργασίας του. Αναφέρθηκε στο πώς ήταν η κεραμοτουβλοποιία στα πρώτα χρόνια ίδρυσής της, το 1974, με την έλλειψη φούρνου που επηρέαζε την παραγωγή συγκριτικά με σήμερα.   Κλείνοντας σχολίασε ότι η συνέπεια στον πελάτη και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος  είναι πρωταρχικός σκοπός της επιχείρησης, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από τις παραγγελίες που δέχεται από περιοχές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μικρότερες ποσότητες.


Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μαζί με τον κ. Κων. Παναγιωτόπουλο, συζήτησαν στα γραφεία της επιχείρησης για τον τρόπο λειτουργίας της και για θέματα οργάνωσης, διοίκησης, παραγωγής, πωλήσεων κτλ.

 

Για μια Λειτουργία στην Αγία Σοφία!

    Σε εκδήλωση σχετική με την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χριστιανικού ναού, συμμετείχε ομάδα εκπαιδευτών κι εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017. Στόχοι της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης ήταν α) η συμμετοχή σε κοινωνική εκδήλωση β) η πρόσβαση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, γ) η γνωριμία με έναν επιφανή ΕλληνοΑμερικανό και η ανακάλυψη γ1) του τρόπου σκέψης και έκφρασης του, καθώς και γ2) της  επιχειρηματολογίας  που χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει και ενισχύσει τις απόψεις και τις δράσεις του, καθώς και τα μέσα και τους ανθρώπους που επιστρατεύει.

Σύντομη Βιογραφία του Κρίς Σπύρου

 

Δράσεις Οδικής Ασφάλειας

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου σε Ενημερωτικές Δράσεις Οδικής Ασφάλειας

Η ανάγκη άμεσης αλλαγής νοοτροπίας και οδικής συμπεριφοράς ήταν το μήνυμα που πήραν οι εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου παρακολουθώντας την Ενημερωτική Δράση Οδικής Ασφάλειας την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο χώρο του ΤΕΙ. Διοργανώτρια της δράσης ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης, τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτ. Ελλάδας, το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Ξεκινώντας την εκδήλωση η διοικητής της Τροχαίας Πύργου κ. Αικατερίνη Μπόγλου, παρουσίασε στοιχεία που αφορούσαν τους νεκρούς και τους τραυματίες από τροχαία στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι μια ολόκληρη κωμόπολη «χάνεται» κάθε χρόνο στους δρόμους. Ακόμη πρόβαλε τις διαστάσεις του προβλήματος για τη Δυτική Ελλάδα καθώς και τις σχετικές δράσεις της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

 

Εκπαιδευτές και Εκπαιδευόμενοι από το Σ.Δ.Ε. Πύργου και από το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Αμαλιάδας παρακολουθούν την παρουσίαση-επίδειξη του κ. Χατζηδοπαυλάκη

 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, συντάκτης Ειδικού Τύπου και υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Ο ομιλητής ξεκινώντας παρουσίασε την ιστορία και το σκοπό του Ινστιτούτου. Έπειτα, με λόγο γλαφυρό και άμεσο, χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία, ερευνητικά δεδομένα, βίντεο, απτά παραδείγματα και συναισθηματικά φορτισμένο λόγο ανέδειξε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις συνέπειες των τροχαίων για τις οικογένειες και την κοινωνία μας. Ακολούθως διέλυσε μύθους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, όπως ότι «ένα ποτηράκι δεν είναι επικίνδυνο», τόνισε τον κίνδυνο από τη μη χρήση ζώνης στα πίσω καθίσματα αλλά και εξαιτίας της απόσπασης προσοχής από την οδήγηση έστω και για ένα δευτερόλεπτο. Επίσης έδωσε οδηγίες για τη χρήση κράνους από τους δικυκλιστές και τη σωστή επιλογή παιδικού καθίσματος για τα αυτοκίνητα. Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους εκπαιδευόμενους, -ες να βάλουν τις σωστές προτεραιότητες και να ενεργοποιηθούν στα θέματα της οδικής ασφάλειας ώστε να μην έχουμε πια άλλα «τροχαία εγκλήματα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Έξω από το Τ.Ε.Ι. Πύργου, συμμετέχοντες από το Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρακολουθούν δράσεις του “Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς”, σχετικές με την οδική ασφάλεια

Στο δεύτερο μέρος της δράσης οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου είχαν την ευκαιρία, μέσω ενός αυτοκινήτου προσομοίωσης τροχαίου, να αντιληφθούν τη σημασία της χρήσης της ζώνης ασφαλείας. Ακόμη η χρήση των ειδικών γυαλιών προσομοίωσης μέθης τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η Μαρίλντα ετοιμάζεται να εισέλθει στο αυτοκίνητο προσομοίωσης

Η συμμετοχή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου στην εκδήλωση αυτή ήταν συνέχεια ενός σχεδίου δράσης που πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενους στο χώρο του σχολείου με αφορμή τη 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων. Χωρισμένοι σε ομάδες στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου οι εκπαιδευόμενοι, -ες μελέτησαν στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, διάβασαν άρθρα, είδαν βίντεο και αφίσες και προβληματίστηκαν για τις αιτίες και τις συνέπειες των τροχαίων. Ακόμη κατέθεσαν προσωπικές εμπειρίες από τροχαία στα οποία είχαν εμπλοκή οι ίδιοι ή αγαπημένα τους πρόσωπα και κατέληξαν ότι είναι ανάγκη απ’ τη μια να τηρείται απαρέγκλιτα ο ΚΟΚ κι από την άλλη να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία και να υπάρξει κλιμάκωση στις ποινές για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους που έχουν Απολυτήριο Δημοτικού και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στη Διεύθυνση: 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.) στον Πύργο. Τηλέφωνο & FAX: 26210-20.350, Τηλέφωνο έκτακτης επικοινωνίας: 693.65.25.428.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr 

 

Το αυτοκίνητο προσομοίωσης παίρνει κλίση και είναι έτοιμο να τουμπάρει!

 

 

Το αυτοκίνητο προσομοίωσης τουμπάρει! Μέσα του οι τέσσερεις επιβάτες, συγκρατούνται μόνο και μόνο από τη Ζώνη Ασφαλείας!

 

 

Το Σ.Δ.Ε. στη Βιβλιοθήκη Πύργου

Μέσα από τα βιβλία και την ιστορία μας, άρχισε τις εξωτερικές δράσεις του το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, για τη σχολική χρονιά 2017-18. Την περασμένη Τρίτη 24 Οκτωβρίου, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πύργου.

Αναμνηστική φωτογραφία, από την επίσκεψη εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πύργου.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πνεύμα των ημερών –εορτασμός της 28 Οκτωβρίου 1940- και σκοπό είχε την ενημέρωση των εκπαιδευομένων πάνω σε γεγονότα του πολέμου και της κατοχής. Την εκδήλωση προλόγισε η φιλόλογος κ. Βάσω Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικός του ΣΔΕ Πύργου, αναφερόμενη στην ημέρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο σκοπό και το ιστορικό ίδρυσής τους, καθώς και σε στοιχεία από τη λειτουργία του οργανισμού.

Η υπεύθυνη των εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, φυσικός κ. Νίκη Κατσιάπη, υποδέχθηκε τους εκπαιδευόμενους με χαρά λέγοντας : « Έχουμε πολλούς λόγους να σας αγαπάμε! Για το πείσμα και την επιμονή σας, προκειμένου να κατακτήσετε τους στόχους σας, αλλά και για την αγάπη και τη διάθεση προσφοράς των εκπαιδευτικών σας». Ακολούθησε η παρουσίαση της με θέμα «Η γυναίκα του πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης» με αναφορές σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες όπου πρωταγωνιστούν γυναίκες την εποχή του '40.

Ιστορίες για γυναίκες-μάνες  που στέλνουν πέντε αγόρια στο πόλεμο, για γυναίκες που κουβαλάνε ξύλινα κιβώτια με πολεμοφόδια μέσα στο χιόνι, που καθαρίζουν τα βουνά με το φτυάρι για να περάσουν τα άρματα και οι φαντάροι, για αυτές που πλέκουν ρούχα για τους φαντάρους, ιστορίες για γυναίκες που κάνουν ανθρώπινο φράγμα με το κορμί τους για να κόψουν τη φόρα του ποταμού, για εθελόντριες νοσοκόμες όπως η πυργιώτισσα Ελένη Χατζηγιάννη-Μητροπούλου, για τη Βέμπο και τη προσφορά της στους φοιτητές την εποχή του Πολυτεχνείου, για τη γυναίκα που με την αφίσα της που γέμισε όλη την Αθήνα καλούσε τις γυναίκες να πλέξουν πλεκτά για τους φαντάρους, για τη φωτογράφο που φωτογράφισε 83 αποστεωμένα παιδιά και μέσω του ΟΗΕ βοήθησε τη χώρα της, για τις γυναίκες που μαγείρευαν συσσίτια, για τις γυναίκες που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στην Αντίσταση και τόσες άλλες ιστορίες.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι κατευθύνθηκαν στις τέσσερες γωνιές της έκθεσης. Εκεί υπήρχαν δύο πάγκοι με βιβλία που αφορούσαν την κατοχή και τον πόλεμο, ένα στάντ-περίπτερο με εφημερίδες της εποχής – όπως: τον τορπιλισμό της Έλλης, από χθές εις πόλεμον με την Ιταλία, πήραμε την Κορυτσά! – και τρία σταντ με χαρτονομίσματα από το 1940 έως το 1945 αξίας έως και 200 δισεκατομμυρίων δραχμών. Οι εκπαιδευόμενοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεφύλλισαν βιβλία και εφημερίδες για τον Πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση και είδαν τη συλλογή χαρτονομισμάτων της Κατοχής.

Στο περίπτερο με τις εφημερίδες του πολέμου: Ο Υποδιευθυντής του ΣΔΕ Πύργου κ. Βασίλης Καρβουνιάρης (αριστερά) ξεφυλλίζει τις εφημερίδες, ενώ ο Πάνος παρακολουθεί.

Στο τέλος, αρκετοί μαθητές πήραν κάρτα μέλους βιβλιοθήκης και δανείστηκαν βιβλία Φεύγοντας, πήραν όλοι ως ενθύμιο ένα αντίγραφο του μεγαλύτερου σε ονομαστική αξία ελληνικού χαρτονομίσματος, των 200.000.000 δρχ., ενώ η Βιβλιοθήκη Πύργου χάρισε ένα αντίτυπο του βιβλίου του Γιάννη Νικολόπουλου "Ο Πύργος της Κατοχής" για τη βιβλιοθήκη του ΣΔΕ Πύργου.

Χαρτονομίσματα από τον πόλεμο και τιμές προϊόντων κατά τη διάρκεια του πολέμου 

 


 

Νέα από το τμήμα Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα 

·           Με μεγάλη ευχαρίστηση υποδέχθηκαν οι εκπαιδευόμενοι του τμήματος Αμαλιάδας, τη δωρεά βιβλίων επιστημονικού, γενικού αλλά και θρησκευτικού περιεχομένου, η οποία έγινε από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Αμαλιάδας. Οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου και οι εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα, θερμά ευχαριστούν τους εφημέριους ιερείς και επιτρόπους του ναού.

 

·           Το Δήμο Ήλιδας και το Δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο ευχαριστούν θερμά οι εκπαιδευόμενοι και η διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα, για τη δωρεάν παραχώρηση δύο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι υπολογιστές θα χρησιμοποιηθούν σε γραφικές εργασίες του σχολείου και για την πρόσβαση των εκπαιδευομένων στο διαδίκτυο (internet) για άντληση πληροφοριών.

 

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου στην Αρχαία Ολυμπία

Την Τρίτη 27 Ιουνίου, εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, υλοποίησαν την προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη τους στην Αρχαία Ολυμπία. Ξεναγός σε αυτή τους την ενασχόληση με την Αρχαία Ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, η φιλόλογος κ. Βασιλική Καρατζά. Πρώτος χώρος ξενάγησης, για τους διψώντες για μάθηση ενηλίκους, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην είσοδο του Μουσείου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν αναλυτική παρουσίαση της μακέτας του Αρχαιολογικού χώρου με την αναπαράσταση της «Ιεράς Άλτεως» από την κ. Καρατζά.

Ακολούθως επισκέφθηκαν την αίθουσα με τα (δύο) μεγάλα Αετώματα του Ναού του Δία και τις Μετώπες από το ναό, όπου αναπαριστώνται οι άθλοι του Ηρακλή. Στην επόμενη αίθουσα οι εκπαιδευόμενοι θαύμασαν την Άπτερο Νίκη και στη συνέχεια, το κράνος του Μιλτιάδη και διάφορα εκθέματα που βρέθηκαν στο χώρο.

Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μπροστά από τη μακέτα του Αρχαιολογικού χώρου. Η κ. Καρατζά (δεξιά), παρουσιάζει τα κτίρια, τους ναούς και το στάδιο, ενώ εξηγεί πως τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Στη συνέχεια πέρασαν στην αίθουσα με το Άγαλμα του Ερμή (του Πραξιτέλη), όπου οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν για την ιστορία του, την αναστήλωσή του και τον τρόπο προστασίας του από ενδεχόμενο σεισμό. Ακολούθησε ξενάγηση στην αίθουσα των Ρωμαϊκών εκθεμάτων από την κ. Καρατζά, και στη συνέχεια οι εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου πήραν το δρόμο για τον Αρχαιολογικό χώρο.

Η φιλόλογος κ. Καρατζά, υπεύθυνη για την ξενάγηση εκπαιδευτών κι εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρουσιάζει εκθέματα του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν και αποθανατίζουν.

 Το πρώτο που αντίκρισαν στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν το Γυμνάσιο, που εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα και το οποίο έχει αναστηλωθεί πρόσφατα. Ξεναγήθηκαν στην Παλαίστρα ? που χρησίμευε για την προπόνηση των αθλητών στην πυγμή, στην πάλη και στο άλμα, στο Λεωνιδαίο - μεγάλο πολυτελή ξενώνα που βρισκόταν στη νοτιοδυτική γωνία του ιερού, στο Φιλιππείο -το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα της Άλτεως. Η κ. Καρατζά έκανε ιδιαίτερα αναλυτική ξενάγηση στο Ναό της Ήρας απ΄όπου γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας κάθε τέσσερα (4) χρόνια.

Στον Αρχαιολογικό χώρο δεν ξέρει που να πρωτοκοιτάξει κανείς και τι να πρωτοθαυμάσει!

 Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο Ναό του Δία -όπου ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου,  στο Υδραγωγείο του Ηρώδου του Αττικού (γνωστό και ως Νυμφαίο) και μέσω της Κρύπτης οδηγήθηκαν στο Αρχαίο Στάδιο.

Έγινε αναφορά στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, με κυρίαρχο αγώνισμα το Στάδιο (192 μ.). Εκτός από το Στάδιο υπήρχαν και τα αγωνίσματα του Δίαυλου (δύο Στάδια, 384 μ.) και ο Δόλιχος (12 Δίαυλοι). Ο Γιώργος και ο Ζαφείρης, εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε αγώνα Σταδίου δρόμου, με νικητή το Ζαφείρη. Έγινε σύγκριση με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρθηκαν τα ιστορικά στοιχεία για την ανασύστασή τους και τη σημαντική προσφορά του Κουμπερτέν, προς τιμήν του οποίου υπάρχει στήλη με εγκιβωτισμένη την καρδιά του. Ο χρόνος επίεζε και ο χώρος επρόκειτο να κλείσει.  

Οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτές και διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου ευχαρίστησαν θερμά την κ. Καρατζά για την πλούσια και αναλυτική ξενάγησή της. Η ομάδα των «επισκεπτών» του Σ.Δ.Ε. Πύργου έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου και κατευθύνθηκε στο κοσμοπολίτικο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας για ξεκούραση και καφέ!


Οι «εκδρομείς» περνάνε κάτω από την Κρύπτη προκειμένου να οδηγηθούν στο Αρχαίο Στάδιο.

 

 

Οι συμμετέχοντες του Σ.Δ.Ε. Πύργου μόλις έχει εισέλθει στο Αρχαίο Στάδιο και παρακολουθούν την ξεναγό τους. Σε λίγο, ο Γιώργος (δεξιά) και ο Ζαφείρης (αριστερά) θα κάνουν αγώνα Σταδίου δρόμου, με νικητή το Ζαφείρη.

 

 


Αναμνηστική φωτογραφία με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου, από την εκπαιδευτική επίσκεψη τους στην Αρχαία Ολυμπία.

  

Την ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία, ακολούθησε καφές, αναψυκτικό και ?παρέα! 

 

 Την ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία, ακολούθησε καφές, αναψυκτικό και ?.παρέα!  

Φωτογραφίες από την ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

 

 

Στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (στο Πανεπιστήμιο Πατρών)

Την Πέμπτη 06/04/2017 το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΜΕΤΠΠ). Αντικείμενο της επίσκεψης στο ΜΕΤΠΠ ήταν τα ασύρματα δίκτυα επικοινωνιών καθώς και οι βασικές αρχές των ραδιοκυμάτων και της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων.

            Στο ΜΕΤΠΠ υποδέχτηκαν το Σ.Δ.Ε. Πύργου, η υπεύθυνη του Μουσείου κα Θεολόγη - Γκούτη Πένυ, Αρχιτέκτων Μηχανικός ? Εθνολόγος, με τους συνεργάτες της κα Πυλαρινού Αθηνά, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, υπάλληλο του ΜΕΤΠΠ και τον πρακτικά ασκούμενο κ. Νάνο Θωμά, φοιτητή του Τμήματος Φυσικής.

 

Η Μαρίλντα, η Κατερίνα και η Βάσω, εκπαιδευόμενες του Σ.Δ.Ε. Πύργου, στην είσοδο του Μουσείου

            Η επίσκεψη ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή στα πρώτα ασύρματα δίκτυα, από την κα Γκούτη, η οποία επισήμανε ότι τα πρώτα δίκτυα έκαναν την εμφάνισή τους στην Αρχαία Ελλάδα. Μίλησε για τις φρυκτωρίες που ήταν πύργοι επικοινωνίας (φωτεινοί αναμεταδότες στην κορυφή των βουνών), τον υδραυλικό τηλέγραφο ή τηλέγραφο του Αινεία, τον τηλέγραφο του Πολύβιου και τον ακουστικό τηλέγραφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παράλληλα εξήγησε τα μειονεκτήματα αυτών των τρόπων επικοινωνίας που οδήγησαν τους Αρχαίους Έλληνες στην ανάπτυξη τρόπων κρυπτογραφίας όπως τα αναστραμμένα μηνύματα με χρήση κατόπτρου, τη Λακεδαιμονική σκυτάλη (η σκυτάλη με τη ζώνη), το κωδικό μοιρογνωμόνιο (δίσκος με οπές) και τα κερωμένα δίπτυχα πινακίδια.

 

 

Η κα. Γκούτη παρουσιάζει θέματα τηλεπικοινωνίας, στους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

           

Στη συνέχεια η κα Γκούτη μίλησε για την επίδραση του ηλεκτρισμού στο χώρο των επικοινωνιών, καθώς και για το ρόλο που έπαιξαν γνωστές προσωπικότητες των θετικών και τεχνολογικών επιστημών όπως ο Αμερικανός SamuelF. B. Morse με τον τηλέγραφο, ο Άγγλος JamesClerkMaxwell με τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, ο ThomasA. Edison με την εφεύρεση των ηλεκτρικών λυχνιών και του μικρόφωνου, o Ιταλός GuglielmoMarconi με την εφεύρεση του ασύρματου τηλέγραφου που εξελίχτηκε στο γνωστό μας ραδιόφωνο, ο NicolaTesla με την επιρροή του στο χώρο των επικοινωνιών, καθώς και πολλοί άλλοι γνωστοί και άγνωστοι επιστήμονες που αφιέρωσαν την ζωή τους για την εξέλιξη των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε σήμερα.

            Τέλος η κα Γκούτη μίλησε για το πρώτο κινητό τηλέφωνο που κατασκευάστηκε το 1973 από τον MartinCooper της Motorola. Ήταν μία μεγάλη συσκευή, περίπου 40 εκατοστών, ζύγιζε περίπου ένα κιλό και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη δημιουργία των τρανζίστορς το κινητό έφτασε στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Ο κ. Νάνος εκτελεί πειράματα σε απλή διάταξη προσομοίωσης κυμάτων, ενώ οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

 

            Μετά την ομιλία της κα Γκούτη οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου παρακολούθησαν μια σειρά πειραμάτων από τον κ. Νάνο. Ο κ. Νάνος παρουσίασε μια προσομοίωση σχετικά με τα ραδιοκύματα που αναπτύσσονται γύρω από το κινητό τηλέφωνο, πώς περιορίζονται όταν το κινητό τηλέφωνο είναι σε κλειστούς χώρους καθώς και την ενίσχυση των ραδιοκυμάτων όταν το κινητό βρίσκεται μέσα σε μεταλλικούς θαλάμους (πχ στο αυτοκίνητο). Έπειτα συνέχισε με πειραματικές επιδείξεις της αλληλοσυσχέτισης του ηλεκτρισμού με τον μαγνητισμό.

Αναμνηστική φωτογραφία εκπαιδευτών κι εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου στο Μουσείο (ΜΕΤΠΠ), μπροστά από ένα παλιό τηλεφωνικό κέντρο 10.000 γραμμών.

 

            Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η κα Πυλαρινού η οποία, αφού βοήθησε τους εκπαιδευόμενους σε μια δραστηριότητα ? παιχνίδι σε οθόνη αφής, έκανε την ξενάγηση στο ΜΕΤΠΠ όπου οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα όπως διάφορες τηλεφωνικές συσκευές, τον εξοπλισμό ενός παλαιού ραδιοφωνικού σταθμού, συσκευές τηλεόρασης και ραδιοφώνου παλαιού τύπου, ένα παλαιό αλλά λειτουργικό τηλεφωνικό - τηλεπικοινωνιακό κέντρο και πολλά άλλα εκθέματα.

 

            Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την όλη παρουσίαση και  έθεσαν πολλές απορίες που απαντήθηκαν με χαρά από το προσωπικό του ΜΕΤΤΠ. Με το τέλος της επίσκεψης ευχαρίστησαν την κα Γκούτη και τους συνεργάτες της για το ευχάριστο ταξίδι στο χώρο των ασύρματων τηλεπικοινωνιών. 

Τι έγραψε ο τοπικός τύπος, γι'αυτή τη δράση του Σ.Δ.Ε. Πύργου:

 

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

 Στην  κατάμεστη  από εκπαιδευόμενους, εκπαιδευτές και καλεσμένους  αίθουσα εκδηλώσεων  του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)  Πύργου, πραγματοποιήθηκε η επετειακή  εκδήλωση αφιερωμένη στο διπλό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επανάστασης του 1821, που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεργασία με τους  εκπαιδευομένους του ΣΔΕ.

1.    Ο Διευθυντής του σχολείου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας,,

2.    Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου ανάγνωσαν τμήματα από τη βιογραφία ηρώων και ηρωίδων του 1821,

3.    Ακούστηκαν και τραγουδήθηκαν από τους συμμετέχοντες, τραγούδια κλέφτικα και δημοτικά, σχετικά με την Επανάσταση του 1821,

4.    Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου ανάγνωσαν το χρονικό από ιστορικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,

5.    Προβλήθηκε βίντεο σχετικό με την Εθνική Επέτειο με τίτλο: «Επανάσταση 1821-ιστορικές διαδρομές»  και ακολούθησε συζήτηση.

 

 

 

 

Γιορτή της Γυναίκας στο Σ.Δ.Ε. Πύργου

Εκδήλωση-αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποίησε το Σ.Δ.Ε. Πύργου την Τετάρτη 8 Μαρτίου, με βασική εισηγήτρια την κα Άβα Βαγγελάτου, εκπαιδευτικό Αγγλικής γλώσσας του 4ου ΓΕΛ Πύργου και με τη συμμετοχή του Διευθυντή, των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων του σχολείου. 

Η εκπαιδευτικός Αγγλικών του 4ου ΓΕΛ Πύργου κα. Άβα Βαγγελάτου σε αναμνηστική φωτογραφία με τον κο. Δημήτρη Σοφιανόπουλο.

Η κα Άβα Βαγγελάτου έκανε ιστορική αναφορά στους  αγώνες των γυναικών για την απελευθέρωσή τους από  τα δεσμά της εκμετάλλευσης,  ανέλυσε την ουσία του γυναίκειου ζητήματος και παρουσίασε τη  θέση  της γυναίκας στον 21ο αιώνα. Η συμμετοχή  των εκπαιδευομένων στο θέμα ήταν από την αρχή της συζήτησης ενεργή, με θέσεις, ενστάσεις και απορίες. Οι απόψεις που ακούστηκαν και επεξεργάστηκαν βασίζονταν σε διάφορα σκεπτικά, ενώ όλες είχαν να προσθέσουν κάτι, στο γόνιμο προβληματισμό για τα θέματα της γυναίκας και τη γιορτή της γυναίκας.

 

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου πάει ? Θέατρο

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου πάει ? Θέατρο

 

Το Θέατρο Απόλλων επισκέφθηκαν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017. Σκοπός τους ήταν να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο ?Γκόλφω?, ένα βουκολικό δραματικό ειδύλλιο σε πέντε πράξεις του Σπύρου Περεσιάδη. Η παράσταση που έδωσε η Θεατρική Ομάδα Πύργου σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στιβανάκη, καταγοήτευσε τους θεατές από το Σ.Δ.Ε. Πύργου. Αρκετοί εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι κατέβηκαν στα καμαρίνια και έδωσαν συγχαρητήρια στους ηθοποιούς και σε συντελεστές της παράστασης.