Διεπιστημονικό Συνέδριο "Σύγχρονη Βιοηθική"

Τρείς εισηγήσεις από την εναρκτήρια συνεδρία του επιστημονικού  Συνεδρίου με θέμα: «Σύγχρονη Βιοηθική» παρακολούθησαν την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι Πύργου και Αμαλιάδας, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας. Ο πρώτος εισηγητής, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής,  ο κ. Σταμάτης Αλαχιώτης, κατέθεσε τον προβληματισμό του γύρω από τις ραγδαίες εξελίξεις του σημερινού νεοτεχνολογικού πολιτισμού, προβαίνοντας σε μια αναδρομή των επαναστάσεων της ανθρωπότητας από την εμφάνιση του homo sapiens έως σήμερα και παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε εξέλιξης. Εξήρε δε, τον ουσιαστικό ρόλο των ανθρωπιστικών επιστημών στην αντιμετώπιση των πανανθρώπινων βιοηθικών διλημμάτων που προκύπτουν από την εξέλιξη των επιστημών.   

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Αμαλιάδας και Πύργου παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου «Σύγχρονη Βιοηθική»

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου, κ. κ. Ιερόθεος τόνισε τη συμβολή της Βιοηθικής και της Βιοθεολογίας στην ανθρώπινη ελευθερία και ευτυχία, επεσήμανε τη διαφορά μεταξύ του βίου και της ζωής σύμφωνα με το Ορθόδοξο δόγμα και έδωσε έμφαση στην τήρηση των κανόνων δεοντολογίας από τους επιστήμονες, αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό τους προς τον άνθρωπο. Τέλος, ο κ. Πεπές, Διδάκτωρ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο του μαθήματος της θρησκευτικής αγωγής στην ενίσχυση και την καλλιέργεια της βιοηθικής εκπαίδευσης στο σχολείο, ούτως ώστε οι αυριανοί πολίτες να είναι βαθιά ευαισθητοποιημένοι και γνώστες ζητημάτων βιοηθικής και κανόνων δεοντολογίας.

Εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευόμενες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου και αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα θέσπισης και τήρησης κανόνων δεοντολογίας και βιοηθικής, προκειμένου ο άνθρωπος να συνεχίζει να χαίρεται την ελευθερία του και να οδεύει προς ένα θαυμάσιο μέλλον. 

 

"Μια Κωμωδία" του Ιάκωβου Καμπανέλη

Μια ξεκαρδιστική κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλη παρακολούθησαν εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του  Σ.Δ.Ε. Πύργου την Παρασκευή 27 Απριλίου. Η θεατρική παράσταση δόθηκε από μαθητές του Γυμνασίου Βουνάργου στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο, στις 9:00μμ. Η υπόθεση του έργου –βγαλμένη από την Ελληνική Μυθολογία-, ο τρόπος μεταφοράς της στη σύγχρονη πραγματικότητα, το χιούμορ και η σάτυρα που ήταν διάχυτη στο έργο, η μουσική, τα κοστούμια, το λιτό σκηνικό, αλλά ιδίως η ερμηνεία των μαθητών του Γυμνασίου, δημιούργησαν μια φανταστική εμπειρία για τους εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Αναμνηστική Φωτογραφία στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου Π.Ε. Ηλείας

 

Οι πρωταγωνιστές-μαθητές του Γυμνασίου Βουνάργου, επί σκηνής.

 

Στο IQ Patras

Την έκθεση Μεταφοράς Τεχνολογίας IQPatras επισκέφθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου ο διευθυντής του ΣΔΕ Πύργου κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος, συνοδευόμενος από το διευθυντή του ΣΔΕ Πάτρας, κ. Ανδρέα Ζέρβα. Οι δύο διευθυντές επισκέφθηκαν τα περίπτερα στο χώρο του Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου «Δημήτριος Τόφαλος», όπου στεγάζονταν η έκθεση και τα θεματικά περίπτερα. Στο περίπτερο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των άλλων παρουσιάζονταν έργα του Σ.Δ.Ε. Πάτρας, τα λάβαρα του σχολείου, ενώ εκπαιδευόμενοι του σχολείου διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στους επισκέπτες.

Οι Διευθυντές των Σ.Δ.Ε. Πάτρας και Πύργου, Ανδρέας Ζέρβας (αριστερά) και Δημήτρης Αγγελόπουλος, στην έκθεση IQ Patras

 

Christian Manrique et Loïc leGlanec

Ο ChristianManrique, Διευθυντής του MFR Force (Bergerac) της Γαλλίας, συνοδευόμενος από το Γάλλο εκπαιδευτικό Loïc leGlanecκαι την εκπρόσωπο της COPAEILIS, Νίκη Κλάδη,  επισκέφθηκαν την Παρασκευή 13 Απριλίου το Σ.Δ.Ε. Πύργου. Τους Γάλλους εκπαιδευτικούς και τη μεταφράστριά τους υποδέχθηκαν ο Δ/ντής του ΣΔΕ και οι εκπαιδευτικοί Βασίλης Ηλιόπουλος - Φυσικός και Γωγώ Βασιλοπούλου – Πληροφορικός. Μετά την ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη εκπαιδευόμενων κι εκπαιδευτών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις εγκαταστάσεις του MFRForce.

Σε θεατρική παράσταση

Το τμήμα Αμαλιάδας σε Θεατρική Παράσταση!

Την Παρασκευή 9/3/2018 πραγματοποιήθηκε η έκτη δράση του τμήματος  Αμαλιάδας. Οι εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ, μαζί με τις εκπαιδεύτριές τους, Γρηγορία Γκάτση, Σπυριδούλα Μπράβου,Πελαγία Νικολούτσου και Ελένη Ροΐδη παρακολούθησαν την κωμωδία συναισθημάτων «Ο κύριος Αμιλκάρ» του Γάλλου συγγραφέα Υβ Ζαμιάκ στην κατάμεστη αίθουσα του Λαζαράκειου Δημοτικού Θεάτρου. Όλοι οι συμμετέχοντες του Σ.Δ.Ε., αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκφράσουν τις θερμότερες ευχαριστίες τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Θεατρικής Ομάδας Εθελοντών Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας για τη φιλοξενία.

Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ στην Αμαλιάδα, παρακολουθούν τη Θεατρική Παράσταση 

Οι εκπαιδευόμενοι απόλαυσαν την εξαιρετική παράσταση και το όφελος ήταν διπλό: Αφενός ήρθαν σε επαφή με ένα σπουδαίο έργο, το οποίο αγγίζει τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης και τονίζει τη δίψα της για ευτυχία, αφετέρου τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαζί με τα παιδιά τους ένα θεατρικό δρώμενο που τους βοήθησε να ψυχαγωγηθούν, να προβληματιστούν αλλά και να γελάσουν, καθώς το έργο είναι αποκάλυψη της ανθρώπινης συναισθηματικής τραγωδίας, που έχει όμως το σθένος να την αντιμετωπίζει ταυτόχρονα ως κωμωδία.

Οι συντελεστές της παράστασης «Ο κύριος Αμιλκάρ», στη σκηνή του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου, χειροκροτούμενοι χειροκροτούν!

 

 

 

Ημέρα της Γυναίκας

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου τιμά τη Μέρα της Γυναίκας

Το 1977 ο Ο.Η.Ε. καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για να τιμήσει τους πολύχρονους αγώνες των γυναικών ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση και για να προβάλλει την ανάγκη κατάργησης κάθε διάκρισης σε βάρος τους. Όσο κι αν, ύστερα από τους σκληρούς αγώνες των γυναικών για δύο περίπου αιώνες, στις περισσότερες χώρες (όχι σε όλες δυστυχώς ακόμα) έχει θεσπιστεί νομικά η ισότητα των δύο φύλων, στην πράξη δεν έχουν αλλάξει όσα θα έπρεπε. Η προσφορά της γυναίκας εξακολουθεί να μην έχει την αναγνώριση που θα έπρεπε τόσο στο χώρο της οικογένειας όσο και σε αυτόν της οικονομίας και της επιστήμης. Η ανεργία, η μερική απασχόληση πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες, η εξίσωση των μισθών και η ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα ενώ η βία αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα των γυναικών και στη χώρα μας, πρόβλημα που συνήθως μένει στο σκοτάδι.

Αυτά διαπίστωσαν οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου σε εκδήλωση που έγινε στο σχολείο την Πέμπτη 8 Μαρτίου για τη Μέρα της Γυναίκας. Με αφορμή κείμενα, τραγούδια και ποιήματα αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για τη θέση της γυναίκας σήμερα στον κόσμο και στην Ελλάδα και για τα προβλήματά της.  Την εκδήλωση επιμελήθηκε η φιλόλογος του ΣΔΕ Πύργου κ. Βασιλική Διαμαντοπούλου και από τη συζήτηση προέκυψε ότι η γυναίκα θα πρέπει να δώσει κι αγώνα εσωτερικό ενάντια στο «τριπλό ξόανο που τους δούλους κάνει, Συνήθεια, Κέρδος, Πρόληψη», όπως λέει κι ο ποιητής Κ. Παλαμάς. Γι’ αυτό, όπως ήταν και το σύνθημα του Ο.Η.Ε. για το φετινό εορτασμό, «Η ώρα είναι τώρα».

Πεζοπορία & Ορειβασία

Ο πρόεδρος και μέλη του  Ορειβατικού Συλλόγου Πύργου, επισκέφθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να μοιραστούν με εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενους του σχολείου, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την Πεζοπορία και την Ορειβασία. Τον πρόεδρο κ. Κώστα Θεοδωρόπουλο, συνόδευαν τα μέλη του συλλόγου Αθανάσιος Μπράμος, Αθανασία Κατελάνου και Έφη Μακρυκώστα.

Η Πεζοπορία είναι μια σωματική δραστηριότητα που μπορεί να κάνει  ο καθένας από μόνος του ή με παρέα και αφορά σε περπάτημα άνω τον 5 χιλιομέτρων, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες . Αντιθέτως η Ορεινή Πεζοπορία απαιτεί εξοικείωση με την πεζοπορία, είναι πάνω από 10 χλμ., σε χαμηλά υψόμετρα, έχει μεγαλύτερη δυσκολία και απαιτεί κάποιο εξοπλισμό.


Ο πρόεδρος του Ορειβατικού κ. Θεοδωρόπουλος, παρουσιάζει στους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου στοιχεία και εμπειρίες από την Πεζοπορία και την Ορειβασία.

Για την Ορειβασία, παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε6, τα εθνικά και περιφερειακά μονοπάτια (Ε31, 32, 33), ενώ αναφέρθηκε και η «χαρτογράφηση»-σήμανση μονοπατιών που κάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Πύργου. Αναλύθηκαν παράμετροι που επηρεάζουν την ορειβασία, όπως η εποχή, το υψόμετρο, η κορυφή, το καταφύγιο, η διανυκτέρευση, ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος, οι απαιτούμενες ώρες, η μορφή της πορείας, κτλ.

Παρουσιάστηκε  ο απαιτούμενος ρουχισμός: Τα παπούτσια και μποτάκια, οι κάλτσες, το παντελόνι, η φανέλα-ισοθερμικό, το κολάν, το φλις,  το μπουφάν, το τζάκετ, το καγκούλ, τα γάντια, το μαντήλι, ο σκούφος, η μπαλακλάβα, τα γυαλιά κτλ. Παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός: το σακίδιο,  οι γκέτες,  το μπαστούνι, η σκαπάνη, τα κραμπόν , ο φακός, το πολυεργαλείο-σουγιάς, το φαρμακείο, ο χάρτης, το GPS κτλ.

 


Η κ. Κατελάνου εξηγεί στην Αριστέα τη χρήση των διαφόρων αντικειμένων του εξοπλισμού.

     Παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της ορειβασίας καθώς και η απαιτούμενη προετοιμασία.  Στο τέλος έγινε ενημέρωση για το Σύλλογο, τις δραστηριότητές του και τις κατακτήσεις του (πχ. ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου)  και τις μελλοντικές «εξορμήσεις» του.  Καθ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν ενεργά με τον τρόπο τους, μέσω ερωτήσεων και επισημάνσεων.


Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη του Ορειβατικού Συλλόγου, στο ΣΔΕ Πύργου.

 

 

 

 

 

Στη μόνιμη έκθεση Νίκος Μπελογιάννης

Μάθημα πολιτικής ιστορίας για το τμήμα της Αμαλιάδας

     Την Παρασκευή 19/01/2018 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη δράση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα και, αυτή τη φορά, σειρά είχε η Μόνιμη Έκθεση ‘Νίκος Μπελογιάννης’ στη γωνία Ερμού και Καλαβρύτων στην Αμαλιάδα. Οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι μαζί με τις καθηγήτριές τους, Γρηγορία Γκάτση και Σπυριδούλα Μπράβου ξεναγήθηκαν από την κ. Φανή Μαρτζάκλη και την κ. Νατάσα Χατζηγιάννη στις αίθουσες της Έκθεσης. 

Εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα στην είσοδο του Μουσείου Νίκος Μπελογιάννης

     Αρχικά, κατατοπίστηκαν για το καθεστώς λειτουργίας της συγκεκριμένης συλλογής και στη συνέχεια, παρακολούθησαν από αίθουσα σε αίθουσα τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, που «αναδείχτηκε σε εμβληματική μορφή του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, αντιμετωπίζοντας με αξιοπρέπεια και ηρωισμό την καταδίκη του σε θάνατο από δύο διαδοχικά στρατοδικεία και την εκτέλεσή του στου Γουδή στις 30 Μαρτίου 1952». 


Αναμνηστική φωτογραφία μέσα από το χώρο της μόνιμης έκθεσης ‘Νίκος Μπελογιάννης’

Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πολύ αναλυτικές πληροφορίες, καθώς επίσης και από διάφορα κειμήλια και εναπομείναντα προσωπικά αντικείμενα του Μπελογιάννη, αποτυπώνονται τα παιδικά και γυμνασιακά του χρόνια, η εισαγωγή του στη Νομική, η εμπλοκή του στο σταφιδικό ζήτημα της περιοχής, η εξορία, οι φυλακίσεις, η στράτευσή του στο ΕΑΜ, ο Εμφύλιος Πόλεμος 1946-’49, οι δύο δίκες του και, τέλος, η διεθνής κατακραυγή και οι αντιδράσεις για την εκτέλεσή του. 
          Έτσι, λοιπόν, μέσα από αυτήν την περιήγηση οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν σε επαφή τόσο με ένα κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας όσο και με ένα κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, το οποίο είναι αρκούντως διδακτικό για τις συνέπειες του Εθνικού Διχασμού και της μισαλλοδοξίας.
           Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στην Αμαλιάδα, στοΤέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Αμαλιάδας.Κινητό: 698.259.69.52, Τηλ. & FAX: 26210-20.350.

 Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο "Νίκος Μπελογιάννης"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στον Πολυχώρο της Αμαλιάδας

ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΠΟΙΚΙΛΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

 (Το τμήμα Αμαλιάδας του Σ.Δ.Ε. Πύργου, κοιτάζει κατάματα την Ιστορία…) 

Τον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας επισκέφθηκε το τμήμα Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας στις 13/12/2017, με αφορμή τις δύο περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται εκεί. Ο λόγος για την έκθεση «LandArtCinemaProject», την έκθεση τεκμηρίων με Έργα Γης, η οποία λαμβάνει χώρα στο ισόγειο του Πολυχώρου και για την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942», με 40 φωτογραφικά τεκμήρια από τη γερμανική κατοχή, τα εκθέματα της οποίας συναντά ο επισκέπτης στον Α΄ όροφο.

 Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα, με την ξεναγό του δήμου, κ. Νατάσα Χατζηγιάννη

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα, με την ξεναγό του δήμου, κ. Νατάσα Χατζηγιάννη

 

Το Σ.Δ.Ε. υποδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ήλιδας, κ. Λυκούργος Πολυχρονόπουλος και η ξεναγός του δήμου, κ. Νατάσα Χατζηγιάννη. Ο κ. Πολυχρονόπουλος ενημέρωσε τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους για την ιστορία του κτηρίου (πρώην φυλακές) και τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του, όπου είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να θαυμάσουν την υπέροχη θεατρική αίθουσα, χωρητικότητας 300 θέσεων.

 

 Ξύλινο έργο τέχνης @ΠολυχώροςΉλιδας – Εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας

 

Η ξεναγός, κ. Νατάσα Χατζηγιάννη βοήθησε τους εκπαιδευόμενους να ξεκλειδώσουν τα μυστικά των έργων της LandArt και να αντιληφθούν την πηγή της καλλιτεχνικής ανησυχίας και ευαισθησίας. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα και έντονα, με τη συναισθηματική δόνηση να κλιμακώνεται διαρκώς και να κορυφώνεται στη θέα των σκελετωμένων παιδιών και των νεκρών του 1941-1942, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευόμενοι να συγκινηθούν βαθύτατα από τις θηριωδίες και τη φρίκη του πολέμου, από την πλήρη απαξίωση του ανθρώπου και από την καταστρατήγηση κάθε έννοιας ανθρωπισμού και αξιοπρέπειας.

 

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι σε αναμνηστική φωτογραφία @ΠολυχώροςΉλιδας

 

Ο Πολυχώρος πολλά υποσχόμενος και οι επισκέπτες του αποχώρησαν με την ευχή να επανέλθουν γρήγορα με αφορμή μία υπέροχη παράσταση ή και άλλα εξαιρετικά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι στη σκηνή του θεάτρου @ΠολυχώροςΉλιδας

  

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ

 

 (Οι εντυπώσεις των εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) στην Αμαλιάδα, όπως αποτυπώθηκαν στο χαρτί την επομένη της επίσκεψης στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας (14/12/2017). Τα κείμενα επιμελήθηκε η καθηγήτρια του Σ.Δ.Ε., Γρηγορία Γκάτση, Διδάκτωρ Φιλολογίας.)

 

«Χθες πήγαμε ομαδικά, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, μαζί με την καθηγήτριά μας Γρηγορία Γκάτση στον Πολυχώρο, για να δούμε διάφορα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι από αντικείμενα που έβρισκαν στη φύση, δημιουργούσαν υπέροχα έργα, όπως μία γυναίκα που τα μαλλιά της ήταν από ξύλο, ένα ανεμόπτερο που συμβολίζει την ελπίδα για τη ζωή, μια εικόνα με τους θησαυρούς του υγρού στοιχείου. Περισσότερο απ’ όλα, μου έκανε εντύπωση η έκθεση με τα υποσιτισμένα παιδιά και τους θανάτους από τον πόλεμο του 1941, δεν μου άρεσαν αυτές οι εικόνες…

 Το κτήριο αρκετά καλό, έχει σχεδόν όλα τα προβλεπόμενα, αλλά εγώ θα πω αυτό που νιώθω πραγματικά: θα μπορούσε να μείνει το κτήριο όπως ήταν παλιά (με τις φυλακές) και να γίνει μουσείο, για να θυμούνται οι νέες γενιές. Τώρα, αν είναι σωστό ή λάθος αυτό, αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη. Ευχαριστώ!»

 (Α. Μαρία, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Ένιωσα μεγάλο τρόμο για το πώς ζούσανε τότε (1941-1942), στην Κατοχή και στον Πόλεμο στις μεγάλες πόλεις… Συναρπαστικές φωτογραφίες… Ο χώρος ήταν πολύ ωραίος, όπως και το θέατρο».

 (Γ. Γεώργιος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Ήταν ένα πολύ ωραίο κτήριο… Οι φωτογραφίες του ισογείου ήταν συναρπαστικές, ενώ οι φωτογραφίες του 1941 ήταν πραγματικά συγκλονιστικές…»

 (Γ. Παναγιώτης, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Ο χώρος ήταν ωραία διαμορφωμένος και το θέατρο ήταν φανταστικό! Οι εικόνες του πρώτου ορόφου πολύ ανατριχιαστικές…»

 (Γ. Παναγιώτης, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

  

            «Μου άρεσε πάρα πολύ ο χώρος. Η κάθε εικόνα που είδαμε στο ισόγειο είχε το δικό της νόημα. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν οι τραγικές εικόνες από τον Πόλεμο με τα μικρά παιδάκια. Τέλος, εντυπωσιάστηκα με τον χώρο του θεάτρου, είναι τέλειος

Δεν περίμενα ποτέ ότι αυτό το παλιό κτήριο θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο έργο. Μπράβο και συγχαρητήρια σ’ αυτούς που συμμετείχαν να γίνει όλο αυτό το έργο!»

 (Δ. Μαρίνα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Φρίκη, μίσος, απέχθεια για τους δοσίλογους, για αυτούς που πρόδωσαν τα ιδανικά τους, πόνο για τους νεκρούς από την πείνα…»

 (Κ. Χαραλαμπία, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Στις 13/12/2017 πήγαμε στον καινούργιο Πολυχώρο (παλιές φυλακές). Είδαμε έναν ωραίο χώρο που διαθέτει θέατρο. Επίσης, είδαμε φωτογραφίες από διάφορους καλλιτέχνες στο ισόγειο, ενώ στον πρώτο όροφο είδαμε φωτογραφίες από την εποχή του Πολέμου με τους Γερμανούς, που με στενοχώρησαν πολύ…»

 (Κ. Λάμπρος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Η έκθεση φωτογραφίας ήταν μία φανταστική δουλειά, καθώς και τα έργα τέχνης. Επίσης, το φωτογραφικό ντοκουμέντο με τα δεινά του Πολέμου του ’40 ήταν πολύ διαφωτιστικό ως προς τα τρομερά και ολέθρια αποτελέσματά του. Φυσικά, προκαλούσε μεγάλο δέος και ρίγη…

 Το κτηριακό συγκρότημα ήταν τέλειο και φυσικά το τελειότερο ήταν το θέατρο!»

 (Κ. Διονύσιος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Η χθεσινή έκθεση που επισκεφθήκαμε ήταν ωραία, γιατί μέσα από τις φωτογραφίες είδαμε πράγματα που μας ενδιαφέρουν αλλά και μας στενοχωρούν. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Υπήρχαν φωτογραφίες που μας έκαναν να σκεφτούμε τι κακό κάνουμε, όταν εμείς οι ίδιοι ρυπαίνουμε το περιβάλλον και τη θάλασσα, ή όταν βάζουμε φωτιές και καίμε τα πάντα γύρω μας. Υπήρχαν φωτογραφίες που μας έκαναν να σκεφτούμε τους πρόσφυγες που πνίγονται στη θάλασσα αλλά προπάντων, εκείνο που με στενοχώρησε πολύ ήταν οι φωτογραφίες του Πολέμου με τα σκελετωμένα παιδιά και τους ομαδικούς τάφους. Αυτές ήταν τελείως σκληρές εικόνες… Αυτά νομίζουμε ότι δεν συμβαίνουν στ’ αλήθεια, γιατί δεν έχει ζήσει τέτοια πράγματα η γενιά μας…

Ο Πολυχώρος ήταν τεράστιος, ενώ φαίνεται πολύ πιο μικρός απέξω, είχε μεγάλες αίθουσες και το πιο ωραίο ήταν το θέατρο».

 (Κ. Θεοδώρα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Μπαίνοντας στον χώρο, ένιωθα πολύ ωραία και χαρούμενη που είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα τέτοιο κτήριο. Ήταν πραγματικά υπέροχο να βλέπω τόσο όμορφες δημιουργίες! Αυτά για το ισόγειο. Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο και ξέροντας τι θα αντικρίσω, βρέθηκα μπροστά σε ένα θέαμα σκληρό, μα τόσο σκληρό που έβαλα τα κλάματα και αποχώρησα. 

Καθώς περνούσε, όμως, η ώρα, σκεφτόμουν πόσο δύσκολα πέρασαν κάποιοι άνθρωποι, για να είμαι σήμερα εγώ ελεύθερη… Ήταν μία εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ!

 Όσον αφορά στο κτήριο, δίνω τα συγχαρητήριά μου για την τόσο προσεγμένη και καλή δουλειά που έχει κάνει ο Δήμος Ήλιδας».

 (Κ. Αναστασία, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Ένιωσα πολύ ωραία και τα συναισθήματά μου ήταν πολύ έντονα. Στις πρώτες φωτογραφίες είδαμε τι κακό κάνουμε στη θάλασσα που τη μολύνουμε και πολλά άλλα. Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου ένιωσα πολύ άσχημα, γιατί έβλεπα πεινασμένα παιδάκια, γυμνά, με τα κόκαλα να προεξέχουν, ανθρώπους νεκρούς… 

Στη θεατρική αίθουσα ήταν ωραία και μας είπαν ότι εκεί μπορούν να γίνονται παραστάσεις και συναυλίες. Αυτή η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη…»

 (Λ. Μαρία, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Στις 13/12/2017 πήγαμε στον καινούργιο Πολυχώρο του Δήμου Ήλιδας (παλιές φυλακές Αμαλιάδας). Είναι ένας πολύ ωραίος χώρος αλλά με πολύ βαριά ιστορία. Είδα την έκθεση ζωγραφικής, η οποία μου άρεσε πάρα πολύ και ο λόγος είναι ότι τα έργα ήταν εικόνες βγαλμένες από τη ζωή και από κάποια άσχημα γεγονότα που έχουν συμβεί. Αυτά συνέβαιναν στο ισόγειο, για τον πρώτο όροφο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, γιατί δεν μπόρεσα να δω αυτές τις φωτογραφίες εξαιτίας της μεγάλης λύπης μου…

 Μετά μας ξενάγησαν σε ένα πάρα πολύ ωραίο θέατρο, χωρητικότητας 300 θέσεων, το οποίο έχει και τρία υπόγεια πατώματα, που είναι παρασκήνια και γκαράζ. Μου άρεσε, όπως είπα και στην αρχή, ως χώρος και ως έκθεση και θεωρώ ότι είναι πολύ καλό για τον τόπο μας να γίνονται τέτοια πράγματα».

 (Μ. Φωτεινή, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Μακάρι να ’μασταν οι άνθρωποι αγαπημένοι και να είχαμε αποφύγει τον πόλεμο και τώρα να έβλεπα φωτογραφίες με χαρούμενα πρόσωπα…»

 (Μ. Νεκτάριος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Μου άρεσαν πολύ τα έργα τέχνης και το θέατρο».

 (Μ. Σταύρος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Για πρώτη φορά πήγα στον Πολυχώρο, στο κτήριο που θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Περιττό να πω πόσο μου άρεσε! Είδα έργα που μας προέτρεπαν να προστατεύουμε το περιβάλλον. Αυτό που με συγκίνησε πάρα πολύ και ένιωσα μεγάλο θυμό ήταν οι σκληρές εικόνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

 (Ν. Παναγιώτα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Μπαίνοντας στο κτήριο και βλέποντας το τι μπορεί να κάνει η φύση με την παρέμβαση του ανθρώπινου χεριού, ανακάλυψα έναν άλλον κόσμο της τέχνης που δεν φανταζόμουν. Στην περιήγησή μου μέσα σ’ αυτό, ένιωσα δέος, λύπη για όλα όσα είδα στον επάνω όροφο με τις φωτογραφίες του λιμού, τα σκελετωμένα σώματα από την πείνα. Ενθουσιάστηκα με το θέατρο που ήταν μια νότα χαράς μετά από όσα είχα αντικρίσει προηγουμένως.

 Το κτήριο είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας και μέσα σ’ αυτό και με την άψογη ξενάγηση μπορέσαμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας σε κάτι πρωτόγνωρο για εμένα και για τους άλλους».

 (Π. Δήμητρα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

  

«Μπαίνοντας στο κτήριο, ένιωσα ωραία και χάρηκα που μου δόθηκε η δυνατότητα να το επισκεφθώ. Στο ισόγειο είδα φωτογραφίες και διάφορα αντικείμενα φτιαγμένα από πέτρες, ξύλο και πολλά άλλα υλικά. Στον επάνω όροφο με τις φωτογραφίες από τον λιμό της Κατοχής είδα μόνο λίγο στην αρχή, γιατί δεν μπορούσα να βλέπω τα παιδιά -και όχι μόνο αυτά- στην κατάσταση που ήταν, ένιωσα να θέλω να βάλω τα κλάματα…

 Το κτήριο ήταν πολύ ωραίο, μου άρεσε πάρα πολύ, το θέατρο ήταν όμορφο. Θα ήθελα, κάποια στιγμή, αν μπορούσα, να παίξω!»

 (Π. Νίκη, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Ήταν πολύ ωραία εμπειρία για μένα, στις πρώτες φωτογραφίες έμεινα έκπληκτη και ένιωσα μεγάλο θαυμασμό για τους καλλιτέχνες που το σχεδιάσανε αυτό, με το μήνυμα να προστατεύουμε το περιβάλλον και να μην θεωρούμε τίποτε άχρηστο.

 Πολύ λυπήθηκα που υπήρχαν εκείνες οι εποχές (βλέποντας τις φωτογραφίες από το 1941), τόσο πολύ που αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα παρακαλούσα να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά.

 Ο χώρος υπέροχος!»

 (Σ. Νικολέτα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

«Μπαίνοντας μέσα στο κτήριο, είδα εικόνες τραγικές, οι οποίες με άγγιξαν, πολύ τραγικές, με παιδιά αδυνατισμένα, πεινασμένα, είδα ομαδικούς τάφους και ένιωσα την ταλαιπωρία εκείνης της εποχής. Ένιωσα πολύ πόνο για τους ανθρώπους εκείνους που θα μπορούσαν να είναι ο μπαμπάς, η μαμά, ο παππούς ή η γιαγιά μου και έζησαν αυτή τη φρίκη …»

 (Τ. Ανθούλα, εκπαιδευόμενη τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

 «Ο χώρος και το θέατρο ήταν πολύ ωραία… Ένα μεγάλο σοκ ήταν οι φωτογραφίες του 1941-1942…»

 (Φ. Μαρίνος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

  «Μου άρεσαν όλοι οι πίνακες, ξεχωριστή εντύπωση μου έκαναν το κορίτσι που ήταν ζωγραφισμένο σε διαφανές νάιλον και ο ξύλινος στύλος που έμοιαζε με άνθρωπο. Το κτήριο ήταν ωραίο, μεγάλο, είχε πολλούς χώρους και το θέατρο ήταν μεγάλο».

 (Φ. Θεόδωρος, εκπαιδευόμενος τμήματος Σ.Δ.Ε. Αμαλιάδας)

 

 

"Το χάδι"

Τον Αλέξανδρο Στεφανίδη, συγγραφέα του βιβλίου "Το χάδι" είχαν ανάμεσά τους οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017. Ο συγγραφέας, έφθασε στο σχολείο μετά από πρόσκληση της φιλολόγου κ. Βασιλικής Διαμαντοπούλου. "Το χάδι" ήταν η πρώτη επαφή των "μαθητών" με τη λογοτεχνία. Το βιβλίο διαβάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η ανάγνωση του τους γέμισε με έντονα συναισθήματα και αρκετή σκέψη. Η κ. Διαμαντοπούλου προλόγισε το συγγραφέα και καλωσόρισε το συγγραφέα στο Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Ο συγγραφέας μίλησε για το βιβλίο, για τα βιώματα που τροφοδότησαν την έμπνευσή του και διάβασε το πρώτο διήγημα. Τα γεγονότα που μεταφέρει, αρκετά δυνατά, φέρνει τους πρωταγωνιστές του να συνθλίβονται τόσο, που μόλις ζουν μετά από αυτά. Η συγκίνηση του συγγραφέα-πρωταγωνιστή αλλά και αυτών που τον παρακολουθούν είναι έκδηλη και μόλις συγκρατούνται ώστε να μιλήσουν μόνο για τη λογοτεχνική πλευρά του βιβλίου. Οι ερωτήσεις των εκπαιδευομένων ανοίγουν ένα γόνιμο διάλογο που απαντώνται από το συγγραφέα σαν αναπόφευκτες καταστάσεις που περιέχουν μαθήματα ζωής, εσωτερικής πάλης, ισορροπίας και δύναμης. Αρκετές ερωτήσεις απαντώνται με αποσπάσματα από το βιβλίο. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη δεύτερη ευκαιρία που παρουσιάζεται συνήθως σε όλους τους ανθρώπους και στην αξία που έχει να την αδράξει κανείς αλλά και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει σχετικά μ'αυτή. Τα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο και ο τρόπος που τα παρουσιάζει ο συγγραφέας, βάζουν σε μια εσωτερική διεργασία αυτούς που συμμετέχουν στην παρουσίαση του βιβλίου "Το χάδι", από τον Αλέξανδρο Στεφανίδη.

Το "Χάδι", ως διαρκής έλλειψη και αναζήτηση, διατρέχει το βιβλίο, το οποίο συντίθεται από δώδεκα διηγήματα, σπαράγματα ζωής της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του αφηγητή, σε κάποιο ορφανοτροφείο της Αθήνας. Ο αφηγητής, ώριμος και νηφάλιος πια, αποτολμά το συγκερασμό του παρόντος και του παρελθόντος χρόνου, αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη αποστασιοποιημένη μνημοτεχνική, που του επιτρέπει, μέσω της κινηματογραφικής εικονοποιίας και της ελλειπτικής καταγραφής, να ψαύσει -ως παιδί και ως ενήλικος- το αληθινό πρόσωπό του. 

Το βιβλίο τιμήθηκε με το "Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα" στο πλαίσιο των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2014.

 Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου, ευχαρίστησαν θερμά το συγγραφέα κ. Αλέξανδρο Στεφανίδη για τη συμμετοχή του σε αυτή την εκδήλωση-συζήτηση, και του πρόσφεραν έναν Τουριστικό Οδηγό της Ηλείας, παραγωγή των εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Ασφαλιστικά θέματα

«Εντός των τειχών» και η δεύτερη δράση – ενημέρωση των εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Αμαλιάδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017. Ο λόγος για τη διάλεξη με θέμα το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι από τον κ. Δημήτρη Βουδούρη, Οικονομολόγο και Διευθυντή του Δ.ΙΕΚ. Αμαλιάδας.

Ο διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας Δημήτρης Βουδούρης, μίλησε σε εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα, για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

 

Οι άξονες της παρουσίασης επικεντρώθηκαν στα προβλήματα και τις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος κατά το παρελθόν, όπως ήταν η πολυνομία και ο κατακερματισμός των ασφαλιστικών ταμείων (από 78 ταμεία στο παρελθόν σε 7 σήμερα), στις φαυλότητες και στα ζητήματα που το καθιστούν μη βιώσιμο, καθώς, επί παραδείγματι, αντιστοιχεί 1 συνταξιούχος προς 1,3 εργαζόμενο, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1συνταξιούχος προς 2 εργαζόμενους. Επιπλέον, οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν για τις επικείμενες αλλαγές και τις μειώσεις των συντάξεων από 1/1/2019, καθώς και για τα νέα συνταξιοδοτικά όρια αλλά και για την εξαγορά των πλασματικών χρόνων.

Εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα … σε δράση!

Τέλος, οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους και να επιλύσουν τις απορίες τους αναφορικά με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα τόσο των ιδίων όσο και των οικείων τους, καθώς ο κ. Βουδούρης απαντούσε με τρόπο εύληπτο και κατανοητό, εξηγώντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στην Αμαλιάδα, στοΤέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Αμαλιάδας.Κινητό: 698.259.69.52, Τηλ. & FAX: 26210-20.350.

Η Αμαλιάδα ...ζωγραφίζει!

 με τον Kristo Defrim Hasa

Οι εκπαιδευόμενοι παρουσιάζουν τα έργα τους!

         Η πρώτη δράση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στην Αμαλιάδα λειτούργησε συνάμα ως μία αναπάντεχη έκπληξη και πρόκληση για τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους, καθώς κλήθηκαν να «ανακαλύψουν» και να φέρουν στην επιφάνεια το κρυμμένο ταλέντο και την καλλιτεχνική φλέβα που διαθέτουν.

          Την Τρίτη 21/11/2017, προσκεκλημένος του ΣΔΕ ήταν ο ζωγράφος, κ. KristoDefrimHasa, ο οποίος δημιούργησε ένα ευφρόσυνο κλίμα, παροτρύνοντας και καθοδηγώντας τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους να ζωγραφίσουν -με την ψυχή τους και όχι με το μυαλό- και σε λιγότερο από δύο ώρες αναδείχθηκαν σπάνια ταλέντα και μοναδικοί δημιουργοί.

          «Όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να ζωγραφίζουμε», τόνισε ο κ. Hasaκαι αυτό που προέχει είναι «να ζωγραφίζουμε με την ψυχή μας και να βγάζουμε συναίσθημα». Και πράγματι, με την καθοδήγησή του όλες και όλοι οι εκπαιδευόμενοι δημιούργησαν εκπληκτικά έργα, με απαράμιλλη τεχνική και τέτοιο αισθητικό αποτέλεσμα, που επιτρέπει να μιλάμε για αληθινούς καλλιτέχνες με συναίσθημα, ψυχή και πάθος.

          Η μία δημιουργία υπήρξε ομορφότερη από την άλλη και οι συμμετέχοντες απόλαυσαν αυτό το υπέροχο «ταξίδι», έπιασαν τα πινέλα τους με ιδιαίτερη μαεστρία και αγάπη και ένιωσαν και πάλι παιδιά. Δημιουργική πνοή διακατείχε τους πάντες και άνθρωποι που δεν είχαν ζωγραφίσει ποτέ, φιλοτέχνησαν αληθινά αριστουργήματα. Ήταν δε, τέτοια η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση των συμμετεχόντων που κάλεσαν τον κ. Hasa να επισκεφθεί εκ νέου το ΣΔΕ, για να βιώσουν υπέροχα συναισθήματα και να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στοΤέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Αμαλιάδας. Κινητό: 698.259.69.52, Τηλ. & FAX: 26210-20.350.

 Η Νικολέτα και η Φωτεινή φωτογραφίζονται με το έργο τους!

                  

 Ο Λάμπρος ζωγραφίζει με τη Μαρία, ενώ ο Νίκος παρακολουθεί!

  

Η ομάδα ζωγραφίζει, ενώ ο Kristo δίνει οδηγίες

  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

στη Σκακιστική Ακαδημία

Τη Δευτέρα 20/11/2017 εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, μετά την επίσκεψή τους στην επιχείρηση Παναγιωτόπουλος, (στο δεύτερο τμήμα της ημέρας, 7:00 με 9:00μμ.) επισκέφθηκαν τη Σκακιστική Ακαδημία Πύργου. Σκοπός αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η γνωριμία με το άθλημα του ζατρικίου και τους κανόνες του (καθώς οι περισσότεροι δεν το γνώριζαν) αλλά και το παίξιμο της πρώτης παρτίδας σκάκι.

Τα κομμάτια είναι στημένα. Ενώ ο δάσκαλος διδάσκει, οι μαθητές ανυπομονούν να παίξουν! 

Οι εκπαιδευόμενοι κάθισαν μπροστά από τις στρωμένες σκακιέρες και ο οικοδεσπότης της Ακαδημίας κ. Μιχάλης Σιγούρος τους καλωσόρισε και έκανε τις απαραίτητες συστάσεις: “Από ΄δω τα πιόνια κι από ΄δω η Βασίλισσα!” Ο πύργος κινείται οριζόντια και κάθετα, ο αξιωματικός μόνο διαγώνια και στο χρώμα του, η βασίλισσα έτσι, κτλ κτλ. Εξηγήθηκε ο σκοπός του παιχνιδιού και η βαρύτητα του βασιλιά. Αξιολογήθηκαν τα κομμάτια που συμμετέχουν. Τελευταίο παρουσιάστηκε το πιόνι και οι κινήσεις που κάνει.


Ο Μιχάλης Σιγούρος παρουσιάζει την κίνηση του πιονιού, ενώ οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν

Μετά απ΄αυτό οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. “έπαιξαν” την πρώτη παρτίδα τους. Η εμπειρία λίγο παράξενη αλλά γόνιμη. Μέχρι να μάθεις τις κινήσεις των κομματιών, χρειάζεσαι λίγο χρόνο! Η επόμενη παρτίδα δεν περιείχε όλα τα κομμάτια: ήταν πιονο-μαχία, συμμετείχαν μόνο τα πιόνια. Εκεί οι συμμετέχοντες το ‘φχαριστήθηκαν. Ο κ. Σιγούρος έδωσε στους εκπαιδευόμενους μερικούς σκακιστικούς σελιδοδείκτες και άφησε ανοιχτό ραντεβού για τις επόμενες παρτίδες σκάκι. Από την επίσκεψη αυτή επιτεύχθηκε η γνωριμία με τα κομμάτια του σκακιού, τις κινήσεις και του κανόνες του παιχνιδιού και η αρχική απομυθοποίηση του παιχνιδιού.

Η Μαρίλντα περιμένει τον αντίπαλό της!

Κεραμοτουβλοποιία ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Video :   Πλάκες πηλού οδηγούνται προς επεξεργασία. Μορφοποιημένα κεραμίδια οδηγούνται στο ξηραντήριο (0:08 - 0:12). Σε προηγούμενο στάδιο η πρέσα, τους έχει δώσει την επιθυμητή μορφή. Πιο πριν (0:16-0:22), ένα μηχάνημα τα έχει κόψει σε πλάκες, ενώ το αρχικό μηχάνημα (0:24-0:26) δέχεται άργιλο (χώμα) το καταβρέχει και εξάγει λωρίδες πηλού. Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου παρακολουθούν τον κ. Κώστα Παναγιωτόπουλο.

Video : τα κεραμίδια που μόλις έχουν κοπεί, μορφοποιηθεί και αφυγρανθεί, οδηγούνται στο χώρο ταξινόμησης, προκειμένου να ψηθούν 

Τη Δευτέρα 20/11/2017 εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις  της  κεραμοτουβλοποιίας Παναγιωτόπουλος ΑΕΒΒΕ  στο 12ο Km Πύργου – Πατρών στα Δουναίικα Ηλείας. Στην υποδοχή ήταν ο εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης, κ. Κων. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έκανε και την ξενάγηση στους χώρους της επιχείρησης, αναλύοντας κάθε στάδιο της γραμμής παραγωγής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανάφερε ότι η κεραμοτουβλοποιία κατασκευάζει Γαλλικό, Ρωμαϊκό και Ολλανδικό τύπο κεραμιδιού και τόνισε  ότι η κεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλος ΑΕΒΒΕ είναι μια από τις δύο που απέμειναν στην Πελοπόννησο μετά την κρίση.


Ο άργιλος (χώμα) έχει πλυθεί, πρεσαριστεί και κοπεί σε μια ζεστή εύπλαστη ορθογώνια πλάκα. Οι εκπαιδευόμενοι ψηλαφούν την πλάκα για να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά της. 

 

Η ξενάγηση άρχισε από το σημείο που η πρώτη ύλη (χώμα – γλίνα – άργιλος) ρίχνεται στην μηχανή και γίνεται η απαιτούμενη επεξεργασία της έτσι ώστε, κατά την έξοδό της από αυτή, το κεραμίδι ή το τούβλο, έχοντας μαλακή μορφή που θυμίζει πλαστελίνη, να έχει το αρχικό ορθογώνιο – παραλληλόγραμμο σχήμα. Στην συνέχεια μέσο ταινιόδρομου οδηγείται στην πρέσα όπου παίρνει το τελικό του σχήμα, μετά οδηγείται στο ξηραντήριο και στην συνέχεια με την βοήθεια βαγονέτων στον φούρνο για ψήσιμο σε θερμοκρασία που φτάνει τους 1.000 oC. Η όλη διαδικασία που χρειάζεται 30 – 35  ώρες. Τα τελικά προϊόντα οδηγούνται στο συσκευαστήριο για να συσκευαστούν σε παλέτες και να διανεμηθούν στην αγορά.


Φούρνοι ψησίματος. Ένα πλήθος από αισθητήρες, γραμμές παροχής ενέργειας, αγωγούς και μικρομηχανισμούς τους σκεπάζουν, ενώ η μόνωση των φούρνων ξεπερνά τα 70 εκ. πάχος.

 

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης οι εκπαιδευόμενοι παρατήρησαν την γραμμή παραγωγής με τα σύγχρονα ρομποτικά συστήματα, τους ηλεκτρομηχανικούς αυτοματισμούς που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κεραμιδιών και τούβλων, τον μεγάλων διαστάσεων και ισχύος φούρνο και τις μονάδες ηλεκτρικής ισχύος που τροφοδοτούν την μονάδα παραγωγής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επίσης μας ξενάγησε στο κέντρο ελέγχου του φούρνου και των παρελκόμενων αυτοματισμών της κεραμοτουβλοποιίας.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στα γραφεία – λογιστήριο όπου ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για το πώς ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της κεραμοτουβλοποιίας και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα παιδικά του χρόνια όπου εργαζόταν στην κεραμοτουβλοποιία του πατέρα του, μαθαίνοντας τα μυστικά της δουλειάς. Επεσήμανε το ρόλο που είχε η βασική εκπαίδευση του, ως μαθητής, στην Φυσική - Ηλεκτρισμό και στα Μαθηματικά και το πώς χρησιμοποιεί αυτήν την γνώση για υπολογισμούς που απαιτούνται στον χώρο εργασίας του. Αναφέρθηκε στο πώς ήταν η κεραμοτουβλοποιία στα πρώτα χρόνια ίδρυσής της, το 1974, με την έλλειψη φούρνου που επηρέαζε την παραγωγή συγκριτικά με σήμερα.   Κλείνοντας σχολίασε ότι η συνέπεια στον πελάτη και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος  είναι πρωταρχικός σκοπός της επιχείρησης, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από τις παραγγελίες που δέχεται από περιοχές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μικρότερες ποσότητες.


Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μαζί με τον κ. Κων. Παναγιωτόπουλο, συζήτησαν στα γραφεία της επιχείρησης για τον τρόπο λειτουργίας της και για θέματα οργάνωσης, διοίκησης, παραγωγής, πωλήσεων κτλ.

 

Για μια Λειτουργία στην Αγία Σοφία!

    Σε εκδήλωση σχετική με την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χριστιανικού ναού, συμμετείχε ομάδα εκπαιδευτών κι εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017. Στόχοι της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης ήταν α) η συμμετοχή σε κοινωνική εκδήλωση β) η πρόσβαση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, γ) η γνωριμία με έναν επιφανή ΕλληνοΑμερικανό και η ανακάλυψη γ1) του τρόπου σκέψης και έκφρασης του, καθώς και γ2) της  επιχειρηματολογίας  που χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει και ενισχύσει τις απόψεις και τις δράσεις του, καθώς και τα μέσα και τους ανθρώπους που επιστρατεύει.

Σύντομη Βιογραφία του Κρίς Σπύρου

 

Δράσεις Οδικής Ασφάλειας

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου σε Ενημερωτικές Δράσεις Οδικής Ασφάλειας

Η ανάγκη άμεσης αλλαγής νοοτροπίας και οδικής συμπεριφοράς ήταν το μήνυμα που πήραν οι εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου παρακολουθώντας την Ενημερωτική Δράση Οδικής Ασφάλειας την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο χώρο του ΤΕΙ. Διοργανώτρια της δράσης ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης, τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτ. Ελλάδας, το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Ξεκινώντας την εκδήλωση η διοικητής της Τροχαίας Πύργου κ. Αικατερίνη Μπόγλου, παρουσίασε στοιχεία που αφορούσαν τους νεκρούς και τους τραυματίες από τροχαία στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι μια ολόκληρη κωμόπολη «χάνεται» κάθε χρόνο στους δρόμους. Ακόμη πρόβαλε τις διαστάσεις του προβλήματος για τη Δυτική Ελλάδα καθώς και τις σχετικές δράσεις της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

 

Εκπαιδευτές και Εκπαιδευόμενοι από το Σ.Δ.Ε. Πύργου και από το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Αμαλιάδας παρακολουθούν την παρουσίαση-επίδειξη του κ. Χατζηδοπαυλάκη

 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, συντάκτης Ειδικού Τύπου και υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Ο ομιλητής ξεκινώντας παρουσίασε την ιστορία και το σκοπό του Ινστιτούτου. Έπειτα, με λόγο γλαφυρό και άμεσο, χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία, ερευνητικά δεδομένα, βίντεο, απτά παραδείγματα και συναισθηματικά φορτισμένο λόγο ανέδειξε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις συνέπειες των τροχαίων για τις οικογένειες και την κοινωνία μας. Ακολούθως διέλυσε μύθους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, όπως ότι «ένα ποτηράκι δεν είναι επικίνδυνο», τόνισε τον κίνδυνο από τη μη χρήση ζώνης στα πίσω καθίσματα αλλά και εξαιτίας της απόσπασης προσοχής από την οδήγηση έστω και για ένα δευτερόλεπτο. Επίσης έδωσε οδηγίες για τη χρήση κράνους από τους δικυκλιστές και τη σωστή επιλογή παιδικού καθίσματος για τα αυτοκίνητα. Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους εκπαιδευόμενους, -ες να βάλουν τις σωστές προτεραιότητες και να ενεργοποιηθούν στα θέματα της οδικής ασφάλειας ώστε να μην έχουμε πια άλλα «τροχαία εγκλήματα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Έξω από το Τ.Ε.Ι. Πύργου, συμμετέχοντες από το Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρακολουθούν δράσεις του “Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς”, σχετικές με την οδική ασφάλεια

Στο δεύτερο μέρος της δράσης οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου είχαν την ευκαιρία, μέσω ενός αυτοκινήτου προσομοίωσης τροχαίου, να αντιληφθούν τη σημασία της χρήσης της ζώνης ασφαλείας. Ακόμη η χρήση των ειδικών γυαλιών προσομοίωσης μέθης τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η Μαρίλντα ετοιμάζεται να εισέλθει στο αυτοκίνητο προσομοίωσης

Η συμμετοχή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου στην εκδήλωση αυτή ήταν συνέχεια ενός σχεδίου δράσης που πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενους στο χώρο του σχολείου με αφορμή τη 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων. Χωρισμένοι σε ομάδες στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου οι εκπαιδευόμενοι, -ες μελέτησαν στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, διάβασαν άρθρα, είδαν βίντεο και αφίσες και προβληματίστηκαν για τις αιτίες και τις συνέπειες των τροχαίων. Ακόμη κατέθεσαν προσωπικές εμπειρίες από τροχαία στα οποία είχαν εμπλοκή οι ίδιοι ή αγαπημένα τους πρόσωπα και κατέληξαν ότι είναι ανάγκη απ’ τη μια να τηρείται απαρέγκλιτα ο ΚΟΚ κι από την άλλη να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία και να υπάρξει κλιμάκωση στις ποινές για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους που έχουν Απολυτήριο Δημοτικού και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στη Διεύθυνση: 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.) στον Πύργο. Τηλέφωνο & FAX: 26210-20.350, Τηλέφωνο έκτακτης επικοινωνίας: 693.65.25.428.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr 

 

Το αυτοκίνητο προσομοίωσης παίρνει κλίση και είναι έτοιμο να τουμπάρει!

 

 

Το αυτοκίνητο προσομοίωσης τουμπάρει! Μέσα του οι τέσσερεις επιβάτες, συγκρατούνται μόνο και μόνο από τη Ζώνη Ασφαλείας!

 

 

Το Σ.Δ.Ε. στη Βιβλιοθήκη Πύργου

Μέσα από τα βιβλία και την ιστορία μας, άρχισε τις εξωτερικές δράσεις του το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, για τη σχολική χρονιά 2017-18. Την περασμένη Τρίτη 24 Οκτωβρίου, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πύργου.

Αναμνηστική φωτογραφία, από την επίσκεψη εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πύργου.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πνεύμα των ημερών –εορτασμός της 28 Οκτωβρίου 1940- και σκοπό είχε την ενημέρωση των εκπαιδευομένων πάνω σε γεγονότα του πολέμου και της κατοχής. Την εκδήλωση προλόγισε η φιλόλογος κ. Βάσω Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικός του ΣΔΕ Πύργου, αναφερόμενη στην ημέρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο σκοπό και το ιστορικό ίδρυσής τους, καθώς και σε στοιχεία από τη λειτουργία του οργανισμού.

Η υπεύθυνη των εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, φυσικός κ. Νίκη Κατσιάπη, υποδέχθηκε τους εκπαιδευόμενους με χαρά λέγοντας : « Έχουμε πολλούς λόγους να σας αγαπάμε! Για το πείσμα και την επιμονή σας, προκειμένου να κατακτήσετε τους στόχους σας, αλλά και για την αγάπη και τη διάθεση προσφοράς των εκπαιδευτικών σας». Ακολούθησε η παρουσίαση της με θέμα «Η γυναίκα του πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης» με αναφορές σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες όπου πρωταγωνιστούν γυναίκες την εποχή του '40.

Ιστορίες για γυναίκες-μάνες  που στέλνουν πέντε αγόρια στο πόλεμο, για γυναίκες που κουβαλάνε ξύλινα κιβώτια με πολεμοφόδια μέσα στο χιόνι, που καθαρίζουν τα βουνά με το φτυάρι για να περάσουν τα άρματα και οι φαντάροι, για αυτές που πλέκουν ρούχα για τους φαντάρους, ιστορίες για γυναίκες που κάνουν ανθρώπινο φράγμα με το κορμί τους για να κόψουν τη φόρα του ποταμού, για εθελόντριες νοσοκόμες όπως η πυργιώτισσα Ελένη Χατζηγιάννη-Μητροπούλου, για τη Βέμπο και τη προσφορά της στους φοιτητές την εποχή του Πολυτεχνείου, για τη γυναίκα που με την αφίσα της που γέμισε όλη την Αθήνα καλούσε τις γυναίκες να πλέξουν πλεκτά για τους φαντάρους, για τη φωτογράφο που φωτογράφισε 83 αποστεωμένα παιδιά και μέσω του ΟΗΕ βοήθησε τη χώρα της, για τις γυναίκες που μαγείρευαν συσσίτια, για τις γυναίκες που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στην Αντίσταση και τόσες άλλες ιστορίες.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι κατευθύνθηκαν στις τέσσερες γωνιές της έκθεσης. Εκεί υπήρχαν δύο πάγκοι με βιβλία που αφορούσαν την κατοχή και τον πόλεμο, ένα στάντ-περίπτερο με εφημερίδες της εποχής – όπως: τον τορπιλισμό της Έλλης, από χθές εις πόλεμον με την Ιταλία, πήραμε την Κορυτσά! – και τρία σταντ με χαρτονομίσματα από το 1940 έως το 1945 αξίας έως και 200 δισεκατομμυρίων δραχμών. Οι εκπαιδευόμενοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεφύλλισαν βιβλία και εφημερίδες για τον Πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση και είδαν τη συλλογή χαρτονομισμάτων της Κατοχής.

Στο περίπτερο με τις εφημερίδες του πολέμου: Ο Υποδιευθυντής του ΣΔΕ Πύργου κ. Βασίλης Καρβουνιάρης (αριστερά) ξεφυλλίζει τις εφημερίδες, ενώ ο Πάνος παρακολουθεί.

Στο τέλος, αρκετοί μαθητές πήραν κάρτα μέλους βιβλιοθήκης και δανείστηκαν βιβλία Φεύγοντας, πήραν όλοι ως ενθύμιο ένα αντίγραφο του μεγαλύτερου σε ονομαστική αξία ελληνικού χαρτονομίσματος, των 200.000.000 δρχ., ενώ η Βιβλιοθήκη Πύργου χάρισε ένα αντίτυπο του βιβλίου του Γιάννη Νικολόπουλου "Ο Πύργος της Κατοχής" για τη βιβλιοθήκη του ΣΔΕ Πύργου.

Χαρτονομίσματα από τον πόλεμο και τιμές προϊόντων κατά τη διάρκεια του πολέμου 

 


 

Νέα από το τμήμα Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα 

·           Με μεγάλη ευχαρίστηση υποδέχθηκαν οι εκπαιδευόμενοι του τμήματος Αμαλιάδας, τη δωρεά βιβλίων επιστημονικού, γενικού αλλά και θρησκευτικού περιεχομένου, η οποία έγινε από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Αμαλιάδας. Οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου και οι εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα, θερμά ευχαριστούν τους εφημέριους ιερείς και επιτρόπους του ναού.

 

·           Το Δήμο Ήλιδας και το Δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο ευχαριστούν θερμά οι εκπαιδευόμενοι και η διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα, για τη δωρεάν παραχώρηση δύο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι υπολογιστές θα χρησιμοποιηθούν σε γραφικές εργασίες του σχολείου και για την πρόσβαση των εκπαιδευομένων στο διαδίκτυο (internet) για άντληση πληροφοριών.

 

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου στην Αρχαία Ολυμπία

Την Τρίτη 27 Ιουνίου, εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, υλοποίησαν την προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη τους στην Αρχαία Ολυμπία. Ξεναγός σε αυτή τους την ενασχόληση με την Αρχαία Ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, η φιλόλογος κ. Βασιλική Καρατζά. Πρώτος χώρος ξενάγησης, για τους διψώντες για μάθηση ενηλίκους, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην είσοδο του Μουσείου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν αναλυτική παρουσίαση της μακέτας του Αρχαιολογικού χώρου με την αναπαράσταση της «Ιεράς Άλτεως» από την κ. Καρατζά.

Ακολούθως επισκέφθηκαν την αίθουσα με τα (δύο) μεγάλα Αετώματα του Ναού του Δία και τις Μετώπες από το ναό, όπου αναπαριστώνται οι άθλοι του Ηρακλή. Στην επόμενη αίθουσα οι εκπαιδευόμενοι θαύμασαν την Άπτερο Νίκη και στη συνέχεια, το κράνος του Μιλτιάδη και διάφορα εκθέματα που βρέθηκαν στο χώρο.

Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μπροστά από τη μακέτα του Αρχαιολογικού χώρου. Η κ. Καρατζά (δεξιά), παρουσιάζει τα κτίρια, τους ναούς και το στάδιο, ενώ εξηγεί πως τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Στη συνέχεια πέρασαν στην αίθουσα με το Άγαλμα του Ερμή (του Πραξιτέλη), όπου οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν για την ιστορία του, την αναστήλωσή του και τον τρόπο προστασίας του από ενδεχόμενο σεισμό. Ακολούθησε ξενάγηση στην αίθουσα των Ρωμαϊκών εκθεμάτων από την κ. Καρατζά, και στη συνέχεια οι εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου πήραν το δρόμο για τον Αρχαιολογικό χώρο.

Η φιλόλογος κ. Καρατζά, υπεύθυνη για την ξενάγηση εκπαιδευτών κι εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρουσιάζει εκθέματα του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν και αποθανατίζουν.

 Το πρώτο που αντίκρισαν στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν το Γυμνάσιο, που εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα και το οποίο έχει αναστηλωθεί πρόσφατα. Ξεναγήθηκαν στην Παλαίστρα ? που χρησίμευε για την προπόνηση των αθλητών στην πυγμή, στην πάλη και στο άλμα, στο Λεωνιδαίο - μεγάλο πολυτελή ξενώνα που βρισκόταν στη νοτιοδυτική γωνία του ιερού, στο Φιλιππείο -το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα της Άλτεως. Η κ. Καρατζά έκανε ιδιαίτερα αναλυτική ξενάγηση στο Ναό της Ήρας απ΄όπου γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας κάθε τέσσερα (4) χρόνια.

Στον Αρχαιολογικό χώρο δεν ξέρει που να πρωτοκοιτάξει κανείς και τι να πρωτοθαυμάσει!

 Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο Ναό του Δία -όπου ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου,  στο Υδραγωγείο του Ηρώδου του Αττικού (γνωστό και ως Νυμφαίο) και μέσω της Κρύπτης οδηγήθηκαν στο Αρχαίο Στάδιο.

Έγινε αναφορά στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, με κυρίαρχο αγώνισμα το Στάδιο (192 μ.). Εκτός από το Στάδιο υπήρχαν και τα αγωνίσματα του Δίαυλου (δύο Στάδια, 384 μ.) και ο Δόλιχος (12 Δίαυλοι). Ο Γιώργος και ο Ζαφείρης, εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε αγώνα Σταδίου δρόμου, με νικητή το Ζαφείρη. Έγινε σύγκριση με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρθηκαν τα ιστορικά στοιχεία για την ανασύστασή τους και τη σημαντική προσφορά του Κουμπερτέν, προς τιμήν του οποίου υπάρχει στήλη με εγκιβωτισμένη την καρδιά του. Ο χρόνος επίεζε και ο χώρος επρόκειτο να κλείσει.  

Οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτές και διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου ευχαρίστησαν θερμά την κ. Καρατζά για την πλούσια και αναλυτική ξενάγησή της. Η ομάδα των «επισκεπτών» του Σ.Δ.Ε. Πύργου έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου και κατευθύνθηκε στο κοσμοπολίτικο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας για ξεκούραση και καφέ!


Οι «εκδρομείς» περνάνε κάτω από την Κρύπτη προκειμένου να οδηγηθούν στο Αρχαίο Στάδιο.

 

 

Οι συμμετέχοντες του Σ.Δ.Ε. Πύργου μόλις έχει εισέλθει στο Αρχαίο Στάδιο και παρακολουθούν την ξεναγό τους. Σε λίγο, ο Γιώργος (δεξιά) και ο Ζαφείρης (αριστερά) θα κάνουν αγώνα Σταδίου δρόμου, με νικητή το Ζαφείρη.

 

 


Αναμνηστική φωτογραφία με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου, από την εκπαιδευτική επίσκεψη τους στην Αρχαία Ολυμπία.

  

Την ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία, ακολούθησε καφές, αναψυκτικό και ?παρέα! 

 

 Την ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία, ακολούθησε καφές, αναψυκτικό και ?.παρέα!  

Φωτογραφίες από την ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

 

 

Στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (στο Πανεπιστήμιο Πατρών)

Την Πέμπτη 06/04/2017 το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΜΕΤΠΠ). Αντικείμενο της επίσκεψης στο ΜΕΤΠΠ ήταν τα ασύρματα δίκτυα επικοινωνιών καθώς και οι βασικές αρχές των ραδιοκυμάτων και της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων.

            Στο ΜΕΤΠΠ υποδέχτηκαν το Σ.Δ.Ε. Πύργου, η υπεύθυνη του Μουσείου κα Θεολόγη - Γκούτη Πένυ, Αρχιτέκτων Μηχανικός ? Εθνολόγος, με τους συνεργάτες της κα Πυλαρινού Αθηνά, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, υπάλληλο του ΜΕΤΠΠ και τον πρακτικά ασκούμενο κ. Νάνο Θωμά, φοιτητή του Τμήματος Φυσικής.

 

Η Μαρίλντα, η Κατερίνα και η Βάσω, εκπαιδευόμενες του Σ.Δ.Ε. Πύργου, στην είσοδο του Μουσείου

            Η επίσκεψη ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή στα πρώτα ασύρματα δίκτυα, από την κα Γκούτη, η οποία επισήμανε ότι τα πρώτα δίκτυα έκαναν την εμφάνισή τους στην Αρχαία Ελλάδα. Μίλησε για τις φρυκτωρίες που ήταν πύργοι επικοινωνίας (φωτεινοί αναμεταδότες στην κορυφή των βουνών), τον υδραυλικό τηλέγραφο ή τηλέγραφο του Αινεία, τον τηλέγραφο του Πολύβιου και τον ακουστικό τηλέγραφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παράλληλα εξήγησε τα μειονεκτήματα αυτών των τρόπων επικοινωνίας που οδήγησαν τους Αρχαίους Έλληνες στην ανάπτυξη τρόπων κρυπτογραφίας όπως τα αναστραμμένα μηνύματα με χρήση κατόπτρου, τη Λακεδαιμονική σκυτάλη (η σκυτάλη με τη ζώνη), το κωδικό μοιρογνωμόνιο (δίσκος με οπές) και τα κερωμένα δίπτυχα πινακίδια.

 

 

Η κα. Γκούτη παρουσιάζει θέματα τηλεπικοινωνίας, στους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

           

Στη συνέχεια η κα Γκούτη μίλησε για την επίδραση του ηλεκτρισμού στο χώρο των επικοινωνιών, καθώς και για το ρόλο που έπαιξαν γνωστές προσωπικότητες των θετικών και τεχνολογικών επιστημών όπως ο Αμερικανός SamuelF. B. Morse με τον τηλέγραφο, ο Άγγλος JamesClerkMaxwell με τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, ο ThomasA. Edison με την εφεύρεση των ηλεκτρικών λυχνιών και του μικρόφωνου, o Ιταλός GuglielmoMarconi με την εφεύρεση του ασύρματου τηλέγραφου που εξελίχτηκε στο γνωστό μας ραδιόφωνο, ο NicolaTesla με την επιρροή του στο χώρο των επικοινωνιών, καθώς και πολλοί άλλοι γνωστοί και άγνωστοι επιστήμονες που αφιέρωσαν την ζωή τους για την εξέλιξη των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε σήμερα.

            Τέλος η κα Γκούτη μίλησε για το πρώτο κινητό τηλέφωνο που κατασκευάστηκε το 1973 από τον MartinCooper της Motorola. Ήταν μία μεγάλη συσκευή, περίπου 40 εκατοστών, ζύγιζε περίπου ένα κιλό και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη δημιουργία των τρανζίστορς το κινητό έφτασε στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Ο κ. Νάνος εκτελεί πειράματα σε απλή διάταξη προσομοίωσης κυμάτων, ενώ οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

 

            Μετά την ομιλία της κα Γκούτη οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου παρακολούθησαν μια σειρά πειραμάτων από τον κ. Νάνο. Ο κ. Νάνος παρουσίασε μια προσομοίωση σχετικά με τα ραδιοκύματα που αναπτύσσονται γύρω από το κινητό τηλέφωνο, πώς περιορίζονται όταν το κινητό τηλέφωνο είναι σε κλειστούς χώρους καθώς και την ενίσχυση των ραδιοκυμάτων όταν το κινητό βρίσκεται μέσα σε μεταλλικούς θαλάμους (πχ στο αυτοκίνητο). Έπειτα συνέχισε με πειραματικές επιδείξεις της αλληλοσυσχέτισης του ηλεκτρισμού με τον μαγνητισμό.

Αναμνηστική φωτογραφία εκπαιδευτών κι εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου στο Μουσείο (ΜΕΤΠΠ), μπροστά από ένα παλιό τηλεφωνικό κέντρο 10.000 γραμμών.

 

            Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η κα Πυλαρινού η οποία, αφού βοήθησε τους εκπαιδευόμενους σε μια δραστηριότητα ? παιχνίδι σε οθόνη αφής, έκανε την ξενάγηση στο ΜΕΤΠΠ όπου οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα όπως διάφορες τηλεφωνικές συσκευές, τον εξοπλισμό ενός παλαιού ραδιοφωνικού σταθμού, συσκευές τηλεόρασης και ραδιοφώνου παλαιού τύπου, ένα παλαιό αλλά λειτουργικό τηλεφωνικό - τηλεπικοινωνιακό κέντρο και πολλά άλλα εκθέματα.

 

            Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την όλη παρουσίαση και  έθεσαν πολλές απορίες που απαντήθηκαν με χαρά από το προσωπικό του ΜΕΤΤΠ. Με το τέλος της επίσκεψης ευχαρίστησαν την κα Γκούτη και τους συνεργάτες της για το ευχάριστο ταξίδι στο χώρο των ασύρματων τηλεπικοινωνιών. 

Τι έγραψε ο τοπικός τύπος, γι'αυτή τη δράση του Σ.Δ.Ε. Πύργου:

 

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

 Στην  κατάμεστη  από εκπαιδευόμενους, εκπαιδευτές και καλεσμένους  αίθουσα εκδηλώσεων  του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)  Πύργου, πραγματοποιήθηκε η επετειακή  εκδήλωση αφιερωμένη στο διπλό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επανάστασης του 1821, που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεργασία με τους  εκπαιδευομένους του ΣΔΕ.

1.    Ο Διευθυντής του σχολείου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας,,

2.    Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου ανάγνωσαν τμήματα από τη βιογραφία ηρώων και ηρωίδων του 1821,

3.    Ακούστηκαν και τραγουδήθηκαν από τους συμμετέχοντες, τραγούδια κλέφτικα και δημοτικά, σχετικά με την Επανάσταση του 1821,

4.    Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου ανάγνωσαν το χρονικό από ιστορικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,

5.    Προβλήθηκε βίντεο σχετικό με την Εθνική Επέτειο με τίτλο: «Επανάσταση 1821-ιστορικές διαδρομές»  και ακολούθησε συζήτηση.

 

 

 

 

Γιορτή της Γυναίκας στο Σ.Δ.Ε. Πύργου

Εκδήλωση-αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποίησε το Σ.Δ.Ε. Πύργου την Τετάρτη 8 Μαρτίου, με βασική εισηγήτρια την κα Άβα Βαγγελάτου, εκπαιδευτικό Αγγλικής γλώσσας του 4ου ΓΕΛ Πύργου και με τη συμμετοχή του Διευθυντή, των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων του σχολείου. 

Η εκπαιδευτικός Αγγλικών του 4ου ΓΕΛ Πύργου κα. Άβα Βαγγελάτου σε αναμνηστική φωτογραφία με τον κο. Δημήτρη Σοφιανόπουλο.

Η κα Άβα Βαγγελάτου έκανε ιστορική αναφορά στους  αγώνες των γυναικών για την απελευθέρωσή τους από  τα δεσμά της εκμετάλλευσης,  ανέλυσε την ουσία του γυναίκειου ζητήματος και παρουσίασε τη  θέση  της γυναίκας στον 21ο αιώνα. Η συμμετοχή  των εκπαιδευομένων στο θέμα ήταν από την αρχή της συζήτησης ενεργή, με θέσεις, ενστάσεις και απορίες. Οι απόψεις που ακούστηκαν και επεξεργάστηκαν βασίζονταν σε διάφορα σκεπτικά, ενώ όλες είχαν να προσθέσουν κάτι, στο γόνιμο προβληματισμό για τα θέματα της γυναίκας και τη γιορτή της γυναίκας.

 

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου πάει ? Θέατρο

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου πάει ? Θέατρο

 

Το Θέατρο Απόλλων επισκέφθηκαν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017. Σκοπός τους ήταν να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο ?Γκόλφω?, ένα βουκολικό δραματικό ειδύλλιο σε πέντε πράξεις του Σπύρου Περεσιάδη. Η παράσταση που έδωσε η Θεατρική Ομάδα Πύργου σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στιβανάκη, καταγοήτευσε τους θεατές από το Σ.Δ.Ε. Πύργου. Αρκετοί εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι κατέβηκαν στα καμαρίνια και έδωσαν συγχαρητήρια στους ηθοποιούς και σε συντελεστές της παράστασης.

Σωστή Διατροφή και Υγεία

Πόσα γεύματα πρέπει να κάνουμε την ημέρα; Ποιες τροφές είναι πιο υγιεινές από τις άλλες; Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας; Ποιος καφές είναι ο καλύτερος; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που απασχόλησαν τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Πύργου την περασμένη Τετάρτη 1 Μαρτίου. Οδηγός τους σε αυτή την αναζήτηση, η Διαιτολόγος ? Διατροφολόγος κα Χριστακοπούλου Μαρία.

Η κα. Χριστακοπούλου, παρευρέθη στο ΣΔΕ Πύργου, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια διάλεξη για τον ρόλο της διατροφής στην υγεία, και παράλληλα να δώσει γενικές συμβουλές για σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Η Διαιτολόγος ? Διατροφολόγος κα Μαρία Χριστακοπούλου, ανάμεσα σε εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Πύργου.

 

Η κ. Χριστακοπούλου  επισήμανε ότι η υγεία είναι δικαίωμα όλων και ξεκίνησε την παρουσίασή της σχολιάζοντας τα καθημερινά γεύματα που πρέπει να τρώει ένα υγιές άτομο, δίνοντας έμφαση στη σημασία του πρωινού. Ενημέρωσε για το τι πρέπει να προτιμάμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε για ένα ισορροπημένο γεύμα και επισήμανε ότι η σωστή διατροφή έχει καλύτερα αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό με παράλληλη σωματική άσκηση. Αναφέρθηκε επίσης σε ενδεικτικές παθήσεις που είναι συνδεδεμένες με την διατροφή, καθώς και σε διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία. 

Η κα Χριστακοπούλου απάντησε με χαρά σε πλήθος ερωτήσεων που δέχτηκε από τους εκπαιδευόμενους, αποκαλύπτοντας μυστικά της σωστής διατροφής. Με το τέλος της ομιλίας της και μετά από κλήρωση, προσέφερε σε έναν εκπαιδευόμενο δύο δωρεάν επισκέψεις στον χώρο της για συμβουλές διατροφής και σε έναν ακόμα εκπαιδευόμενο μια δωρεάν λιπομέτρηση.

Ο Υποδιευθυντής του ΣΔΕ Πύργου (αριστερά) κος Βασ. Καρβουνιάρης, ο Διευθυντής κος Δημ. Αγγελόπουλος και ο Φυσικός κος Βασ. Ηλιόπουλος, σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τη Διαιτολόγο ? Διατροφολόγο κα Μαρία Χριστακοπούλου.

 

Ο Διευθυντής του ΣΔΕ Πύργου κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος, οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι ευχαρίστησαν την κα Μαρία Χριστακοπούλου τόσο για την ευγενική προσφορά της όσο και για τις χρήσιμες συμβουλές της για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Το ΣΔΕ Πύργου είναι ένα σχολείο ανοικτό στην τοπική αγορά, και τις επιχειρήσεις και καλεί όσους φορείς και επαγγελματίες το επιθυμούν, να έρθουν σε επικοινωνία με τα στελέχη του σχολείου για μια εκπαιδευτική συνεργασία.

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο για Ενηλίκους, με δωρεάν φοίτηση και τους παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου μόνο σε δύο (2) χρόνια. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Τηλ./FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428. E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα: sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Η Διαιτολόγος ? Διατροφολόγος κα Μαρία Χριστακοπούλου, ανάμεσα σε εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Πύργου. Στα δεξιά, ο Πρόεδρος των εκπαιδευομένων κος Νεκτάριος Δίπλας.

 

 

Σπόροι και Καλλιέργειες στο Σ.Δ.Ε. Πύργου

Το ΣΔΕ Πύργου υλοποιεί ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Καλλιέργειες μικρής κλίμακας και βιώσιμες κοινότητες». Την περασμένη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο αυτού  του Προγράμματος, επισκέφθηκε το σχολείο  ο κ. Κώστας Μαντάς, αγρότης και βιολογικός καλλιεργητής. Ο κ. Μαντάς συμμετέχει σε περιβαλλοντικές ομάδες, όπως η ομάδα «Πελίτι» και ασχολείται επί σειρά ετών με τη  συλλογή, διατήρηση και διάδοση των σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών.

Ομάδα εκπαιδευομένων του ΣΔΕ Πύργου, δέχεται τις οδηγίες και συμβουλές από  κ. Μαντά, πριν αρχίσει το φύτεμα των σπόρων

 

Παρουσίασε στοιχεία που αφορούν τους παραδοσιακούς σπόρους, αλλά και τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, χωρίς τη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων. Μίλησε για τους κινδύνους που διατρέχει ο άνθρωπος αλλά και το περιβάλλον από τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα και συζητήθηκε με τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ, το θέμα της απόδοσης και του κόστους, σε σχέση με την παραδοσιακή καλλιέργεια. Προτάθηκαν εναλλακτικοί τρόποι δράσης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι διάφοροι κίνδυνοι. Αποτέλεσμα των προτάσεων του εισηγητή ήταν να δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από τους εκπαιδευόμενους, καθώς αρκετοί από αυτούς ασχολούνται με καλλιέργειες ενώ κάποιοι άλλοι σκέφτονται να κάνουν τα πρώτα καλλιεργητικά τους βήματα. 

Η Κατερίνα, η Ράνια και η Βάσω απλώνουν το χώμα στα πλαστικά κυπελάκια, προκειμένου να ακολουθήσει το φύτεμα των σπόρων.

 

Μετά την παρουσίαση των διαφόρων θεμάτων από τον κ. Μαντά, φυτεύτηκαν κάτω από τις οδηγίες του, περίπου 200 παραδοσιακοί σπόροι ντομάτας και πιπεριάς, οι οποίοι αργότερα πρόκειται να μεταφυτευτούν σε δειγματική καλλιέργεια στην αυλή του σχολείου.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου είναι σχολείο για Ενηλίκους και τους παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου σε δύο (2) χρόνια. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Τηλ./FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428. E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα: sde-pyrgou.ilei.sch.gr  

 

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου στο Επιμελητήριο Ηλείας

Την Τρίτη 14/02/2017 στις 17:30 οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές του ΣΔΕ Πύργου επισκέφτηκαν το Επιμελητήριο Ηλείας. Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος και οι συνεργάτες του κ.κ. Μπαλάσκας και Βαρελάς καλωσόρισαν και υποδέχτηκαν την ομάδα του ΣΔΕ Πύργου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας όπου ακολούθησε παρουσίαση του σκοπού, των στόχων, της λειτουργίας και των δράσεων του Επιμελητηρίου.

Αρχικά ο αντιπρόεδρος μίλησε για την ιστορία του Επιμελητηρίου Ηλείας και για την ίδρυσή του το 1928,  εξήγησε τι είναι το Επιμελητήριο και ποιος ο σκοπός του, καθώς και ποια είναι η δομή του και τα μέλη του. Ανάφερε ότι ο νομός Ηλείας ότι είναι ο 3ος νομός στην Ελλάδα σε εξαγωγές στον πρωτογενή τομέα και μίλησε για την αγορά και για το πώς επηρεάστηκε από την κρίση.

Εκπαιδευόμενοι και Εκπαιδευτές περιτριγυρίζουν τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας κο. Νίκο Παναγιωτακόπουλο. Οι ερωτήσεις τους ήταν ασταμάτητες, όμως ο κ. Παναγιωτακόπουλος δεν απέφυγε καμιά!

       Στην συνέχεια έδωσε το λόγο στους συνεργάτες του κ. Βασίλειο Μπαλάσκα και κ. Δημήτριο Βαρελά οι οποίοι αρχικά μίλησαν για την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου και τις παροχές της, εξηγώντας πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στη συνέχεια μίλησαν για τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκαν σε επιτεύγματα τόσο στη τοπική κοινωνία όσο και στο εξωτερικό επιτυχημένων επαγγελματιών στο χώρο του κρασιού, αλλά και σε άλλους τομείς. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις δράσεις του Επιμελητηρίου, σε επιδοτούμενα προγράμματα για τη δημιουργία νέας επιχείρησης ή την επέκταση μίας υπάρχουσας, καθώς και σε επιδοτούμενα σεμινάρια τόσο για ανέργους όσο και για επαγγελματίες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας υπήρξε καταιγισμός ερωτήσεων από τους εκπαιδευόμενους καθώς τα ανωτέρω θέματα τους κέντρισαν το ενδιαφέρον. Οι ομιλητές με χαρά τους απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους παρευρισκόμενους με στοιχεία επικοινωνίας τους ενώ τόνισαν ότι θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων στα γραφεία του Επιμελητηρίου για ότι χρειαστούν.

Εκπαιδευόμενοι και Εκπαιδευτές ευχαρίστησαν τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου και τους συνεργάτες του για την ενημέρωση και τις χρήσιμες πληροφορίες σε θέματα που προβληματίζουν κατά καιρούς τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Πύργου και αποχώρησαν με πολύ καλές εντυπώσεις και έχοντας αποκομίσει σημαντικά στοιχεία για την τοπική αγορά εργασίας και τη χρησιμότητα του Επιμελητηρίου.

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου παρέχει τη δυνατότητα σε Ενηλίκους, να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου σε δύο (2) χρόνια. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Τηλ./FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428. E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα: sde-pyrgou.ilei.sch.gr

 

 

Εκδήλωση για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική

 Το Σ.Δ.Ε. Πύργου σε Εκδήλωση

για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική

Κλιμάκιο από εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου συμμετείχε στις εκπαιδευτικές δράσεις που διεξήχθησαν το τριήμερο 13-14-15 Ιανουαρίου 2017 και αφορούσαν στην έρευνα, καταγραφή και διάσωση της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, στις 5:30 το απόγευμα, στο ΚΑΠΗ Πύργου στην Αγία Βαρβάρα, συγκεντρώθηκαν τα μέλη του τοπικού Λυκείου των Ελληνίδων με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη του ΚΑΠΗ Πύργου και εκπροσώπους διαφόρων φορέων, προκειμένου να θυμηθούν και να αναπαράγουν παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, ήθη και έθιμα - να δουν, να ακούσουν και να μοιραστούν με τους άλλους τις εμπειρίες τους.

Κλιμάκιο από εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές του ΣΔΕ Πύργου παρακολουθεί την εκδήλωση 

Επίσημος καλεσμένος και κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας, βασικός συντελεστής και παρουσιαστής της εκπομπής «Το αλάτι της γης» της ΕΡΤ. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το «Κέντρο Ελληνικής Μουσικής ? Φοίβος Ανωγειανάκης» σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου. Η οικοδεσπότης, κα Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας Πύργου, υποδέχθηκε και προσφώνησε τους καλεσμένους, ενώ φρόντισε τις λεπτομέρειες για την επιτυχία της εκδήλωσης, με αποτέλεσμα να μείνουν ευχαριστημένοι όλοι όσοι συμμετείχαν.

Ο καθηγητής κος. Λάμπρος Λιάβας εξηγεί τη σημασία της παράδοσης, θεωρώντας την ως τη μόνη πραγματική κληρονομιά που αφήνουμε στους νεότερους.

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα εισήγηση του κ. Λιάβα ο οποίος μίλησε για τον πλούτο και τη ζωντάνια της λαϊκής μας παράδοσης, μουσικής και όχι μόνο. Τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης των παραδόσεων, τόσο με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, όσο και με τη συνεισφορά των γεροντότερων οι οποίοι μας μεταφέρουν την λαϊκή παράδοση μέσα από τα βιώματά τους και τις αναμνήσεις τους από την παιδική τους ηλικία. Ο κ. Λιάβας επισήμανε με χαρά ότι σήμερα υπάρχει μία στροφή των νέων προς την παραδοσιακή μουσική και στην εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων.

Το τραπέζι είναι στρωμένο για τους καλεσμένους. Η αντιδήμαρχος κα. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου φροντίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες! 

Το μεγαλύτερο κομμάτι της εκδήλωσης αφορούσε σε μουσικές που έπαιξαν λαϊκοί και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες ? μέλη του ΚΑΠΗ, παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσε χορωδία από τα μέλη του ΚΑΠΗ και του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου ενώ χόρεψαν υπό την εποπτεία του Κώστα Τζανέτου. Έγινε ένα ωραίο παραδοσιακό ελληνικό γλέντι με γουρνοπούλα, τζατζίκι, διάφορα εδέσματα και ντόπιο κρασί. Την παράσταση έκλεψε ο 90χρονος κ. Κώστας Γιαννακόπουλος με το καθαρό τραγούδι του, το λεβέντικο χορό του σε 2-3 παραδοσιακά τραγούδια, ιδίως δε με την απαγγελία του ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Ο Βράχος και το Κύμα», το οποίο απήγγειλε ολόκληρο από την αρχή μέχρι το τέλος!

Ο 90χρονος κ. Κώστας Γιαννακόπουλος απαγγέλλει το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Ο Βράχος και το Κύμα»

            Αξίζει να σημειωθεί ότι εκδηλώσεις σαν αυτή συμβάλλουν στη διάσωση της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην ευαισθητοποίηση και στον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης, ενώ βοηθούν στο να διατηρηθούν αναλλοίωτες στο χρόνο οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Για το λόγο αυτό ανάλογες δράσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικότερα ειδικά με σκοπό την ενημέρωση των νεότερων γενεών.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στη διεύθυνση: 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Τηλέφωνο & FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Μέλος του ΚΑΠΗ Πύργου τραγουδάει τοπικό παραδοσιακό τραγούδι ανάμεσα στους οργανοπαίκτες. Σε πρώτο πλάνο η χορωδία του ΚΑΠΗ Πύργου.

 

Ο καθηγητής κ. Λιάβας κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

 

Ο καθηγητής κ. Λιάβας συζητά με φόντο τον Κώστα Τζανέτο.

 

Μέλος του ΚΑΠΗ Πύργου τραγουδάει την «Αγγέλω»

 

Ο 90χρονος κ. Κώστας Γιαννακόπουλος χορεύει.

 

 

Η αίθουσα γέμισε από πολίτες, ιδίως δε από μέλη του ΚΑΠΗ Πύργου και του Λυκείου των Ελληνίδων.

 

Η αίθουσα γέμισε από πολίτες, ιδίως δε από μέλη του ΚΑΠΗ Πύργου και του Λυκείου των Ελληνίδων.

 

 

Μέλη του ΚΑΠΗ Πύργου συζητούν πριν την έναρξη της εκδήλωσης .

 

 

 Η Μαρίλντα ... απολαμβάνει Ελληνική παραδοσιακή μουσική και τραγούδια!

Η Αντιδήμαρχος Πύργου κα. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου τα λέει με το Διευθυντή του σχολείου κο. Δημήτρη Αγγελόπουλο.

 

Εγκαίνια Λαογραφικής έκθεσης στην Οικία Τατάνη στην Αμαλιάδα

Τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016 ....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου παρακολουθεί Σεμινάριο Μαγειρικής στο REX

       Σκοπός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της εργασίας (Κανονισμός Οργάνωσης & Λειτουργίας Σ.Δ.Ε. - Άρθρο 2).

Αξιοποιώντας μια από τις πλευρές του κανονιστικού πλαισίου που ορίζει την οργάνωση και λειτουργία των Σ.Δ.Ε., το σχολείο του Πύργου συμμετείχε σε  Σεμινάριο Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Ομάδα Εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, παρακολουθεί το Σεμινάριο.

       Οι εκπαιδευόμενοι συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, την περασμένη Δευτέρα, έξω από την καφετέρια REX, προκειμένου να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος ?Πύργος-Όλοι Μαζί?. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, καθώς απουσίαζαν μόνο δύο ασθενείς από το Σ.Δ.Ε. Η αίθουσα του REX γέμισε γρήγορα, με τις κυρίες του Συλλόγου αλλά και με απλούς πολίτες που ήρθαν να παρακολουθήσουν.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου, κυρία Ζαβέα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, εξήγησε τη δομή των σεμιναρίων και προλόγισε το βασικό εισηγητή κο. Νίκο Χρυσανθόπουλο.

Το κοινό παρακολουθεί τον κ. Χρυσανθόπουλο, καθώς παρουσιάζει τα χρώματα των φυσικών τροφών και τα οφέλη που παράγουν για τον ανθρώπινο οργανισμό.

        «Τα πρώτα υλικά που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας για την παραγωγή γλυκισμάτων ήταν το λάδι, τα σιτηρά και το κρασί. Το πρώτο καταγεγραμμένο γλυκό στην ιστορία, το αναφέρει ο Όμηρος και μοιάζει με τα δικά μας τα κόλλυβα. Φτιάχνεται από βρασμένο κοπανισμένο σιτάρι, έχει μέλι αντί για ζάχαρη και περιέχει βότανα & ξηρούς καρπούς. Σερβιριζόταν μετά από γάμους, συμπόσια και μεγάλες νίκες. Τα πρώτα βιβλία μαγειρικής γράφτηκαν από τον Αρχέλαο. Η ελληνική κουζίνα έδωσε τα φώτα στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο κ. Χρυσανθόπουλος. 

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι η Μεσογειακή κουζίνα αποτελείται από υγιεινές τροφές, αποφεύγει τα ξενόφερτα είδη και φροντίζει ώστε να μεγαλώνουν σωστά οι νέες γενιές, καθώς επίσης: τα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα, τα μυρωδικά, το λευκό κρέας, το ψάρι, τα σιτηρά και το λάδι αποτελούν τη βάση της μεσογειακής κουζίνας. 

Χρυσανθόπουλος: Βάλτε λίγη ρίγανη στο φαγητό και θα δείτε τι μυρωδιά θα πάρει! Όσο λιγότερα υλικά έχει ένα φαγητό, τόσο πιο νόστιμο είναι και πιο υγιεινό! Αποφύγετε τις συσκευασμένες τροφές και το πολύ τσιγάρισμα!

Ακολούθως ανάπτυξε έναν απλό τρόπο για επιλογή τροφίμων ανάλογα με το χρώμα τους: λευκό (κουνουπίδι, σκόρδο, φασόλια), κόκκινο, πορτοκαλί (βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο), πράσινο και κίτρινο. Καταναλώνοντας τροφές από μια ομάδα χρώματος, επιτυγχάνουμε συγκεκριμένα οφέλη για τον οργανισμό μας όπως: Λευκό για το ανοσοποιητικό, κόκκινο για την καρδιά και το αίμα, πορτοκαλί για την πρόληψη του καρκίνου, πράσινο για τον καθαρισμό του οργανισμού και την αποτοξίνωση, το μωβ στη μακροζωία, το κίτρινο για την ελαστικότητα του δέρματος.

Στη συνέχεια ο Μάστερ Σεφ παρουσίασε το μοσχάρι και το χοιρινό, τις ονομασίες που έχουν τα μέρη του σώματός του κάθε κρέατος, ενώ πρότεινε τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος-ψησίματος για την κάθε μεριά κρέατος. Σε στοιχεία που πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής κατά την αγορά των τροφίμων αναφέρθηκε επίσης ο εισηγητής, καθώς και σε θέματα σχετικά με την ψύξη και κατάψυξη κρεάτων, λαχανικών και λοιπών τροφίμων. Στάθηκε στην αξία των ντόπιων και φρέσκων προϊόντων και ιδίως αυτών που παράγουμε εμείς οι ίδιοι στον κήπο ή στην αυλή μας.  

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου ?Πύργος-Όλοι Μαζί?, κα. Νικολοπούλου, περιστοιχισμένη από μέλη του Συλλόγου: παρακολουθούν με ενδιαφέρον το Σεμινάριο 

 Αρκετές ήταν οι απορίες των συμμετεχόντων, όπως:

·        Γιατί οι σεφ στην τηλεόραση χρησιμοποιούν πολλά υλικά (πάνω από δέκα) στις συνταγές τους ;

·        Της γιαγιάς και της μαμάς είναι οι καλύτερες συνταγές;

·        Πόσο πρέπει να διαρκεί το τσιγάρισμα;

·        Σε τι διαφέρει το σοτάρισμα από το τσιγάρισμα;

·        Σε τι ποσότητες μπορεί να ακολουθηθεί η μέθοδος των χρωμάτων;

·        Το χοιρινό είναι υγιεινό; Τι να αποφεύγουμε;

·        Πόσα κιλά μπορεί να είναι ένα μικρό σφάγιο;

·        Σε τι συχνότητα πρέπει να τρώμε κάθε κρέας;

·        Γιατί χτυπάει ο χασάπης το κρέας;

·        Πως διατηρούνται τα κατεψυγμένα; Αληθεύει ο μύθος της φορμόλης;

·        Σιτεύει το κρέας; Τι σημαίνει αυτό;

·        Είναι υγιεινό φαγητό η πίτσα;  

Ομάδα εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου συσκέπτεται για την επόμενη ερώτηση-απορία, ενώ η κυρία Φωτεινή (όπως πάντα) κρατά σημειώσεις!

Από την πλευρά του ΣΔΕ τις περισσότερες απορίες διατύπωσαν ο Γιώργος Χ. και η Φωτεινή Δ., ενώ ο κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, εκπαιδευτής του Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρατήρησε ότι κάποια απ? αυτά τα στοιχεία διδάχθηκαν στον περσινό Α? κύκλο μαθητών του σχολείου που σχετίζονται με τη Διατροφή και έγιναν στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, ο Διευθυντής του κ. Αγγελόπουλος και ευχήθηκε στο Σύλλογο ?Πύργος-Όλοι Μαζί? επιτυχία στη διεξαγωγή των Σεμιναρίων. Παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Σ.Δ.Ε. και κάλεσε όσους δεν έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο να διώξουν τις αναστολές και να γραφτούν στο σχολείο.

Το επόμενο ραντεβού για Σεμινάριο, ορίστηκε για τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.

 

Οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. αναπτύχθηκαν στο κέντρο της αίθουσας, όπου και κυριάρχησαν, αφήνοντας το Σύλλογο «Πύργος-Όλοι Μαζί» να αναπτυχθεί από τα δεξιά, ενώ άλλοι πολίτες ακροβολίστηκαν στις παρυφές της αίθουσας.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στη διεύθυνση: 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δημόσιου ΙΕΚ) στον Πύργο. Τηλέφωνο & FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

 

 

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου επισκέπτεται Μηχανουργείο-Μουσείο

Ένα Μηχανουργείο-Μουσείο, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1972, επισκέφθηκαν οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου την Τρίτη 1 Νοεμβρίου. Μηχανήματα και εγκαταστάσεις μεγάλης αξίας, τα οποία λειτουργούσαν ?προ κρίσης?, έχουν τεθεί αναγκαστικά σε ακινησία, όχι όμως σε αχρηστία. Κόφτες, γωνιοκόφτες, πυροκόφτες, μηχανές συγκόλλησης, πρέσσες, τόρνοι και γραμμή παραγωγής ήταν αρκετά από τα ενδιαφέροντα που είχαν να δουν οι ενήλικοι μαθητές σε αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη.

Ο Βασίλης Πλαστουργός παρουσιάζει τη σκαπτική μηχανή Olympia και εξηγεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

 

 

Η ξενάγηση ξεκίνησε στις 6:30 και τελείωσε στις 8:00 το βράδυ. Στην ερώτηση εκπαιδευόμενης «Συνεργείο είναι αυτό;» ο Βασίλης Πλαστουργός απαντά «Παρατηρήστε το χώρο, δείτε τι βλέπετε και βαφτίστε το όπως θέλετε!»

Οι πρώτες εικόνες για τους εκπαιδευόμενους έρχονται από τα προϊόντα της επιχείρησης με βασικότερο το ?Olympia6000?. Ο Βασίλης εξηγεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μηχανής, τα μέρη που απαρτίζουν τη σκαπτική μηχανή και εξηγεί σε αδρές γραμμές πως αυτά παράγονται στις διάφορες μηχανές και εργαλεία του μηχανουργείου. Ακολουθούν απαντήσεις σε ερωτήματα εκπαιδευομένων σχετικά με το καύσιμο των μηχανών, τους χρόνους λειτουργίας (δίχρονες, τετράχρονες) κτλ.

     

?Olympia 6000?. Τα μέρη που απαρτίζουν τη σκαπτική μηχανή έχουν ήδη κατασκευαστεί. Απαιτούνται ακόμα κάποιες εργασίες για τη συναρμολόγησή τους.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση κοψίματος λαμαρίνας και άλλων υλικών σε μηχανή πυροκοπής. Οι εκπαιδευόμενοι είδαν τα διάφορα μοτίβα κοπής, ενώ παρουσιάστηκε κοπή των μετάλλων. Έγινε επίσης στροφή των μετάλλων υπό διάφορες γωνίες. Εξηγήθηκε και παρουσιάστηκε η κοπή «στεφάνι» με μέσα και έξω κόψιμο.

Εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν επίδειξη πυροκοπής σε διάφορα μοτίβα  

Στο επόμενο στάδιο παρουσιάστηκαν συγκολλητικές μηχανές. Εξηγήθηκαν οι ιδιαιτερότητες κάθε συγκόλλησης και οι τεχνολογίες που συνήθως χρησιμοποιούνται. Αναφέρθηκαν στοιχεία για την ηλεκτρονική μηχανή συγκόλλησης Fronius, υδρόψυκτη, με πολύ καλή συμπεριφορά σε σίδερο και αλουμίνιο, με ραδιογράφημα για τις συγκολλήσεις, με την οποία πριν από 4 χρόνια κολλήθηκε το σασί της FormulaIII. Ο Βασίλης Πλαστουργός εκμυστηρεύτηκε τη συμπάθειά του στη συγκεκριμένη μηχανή αυστριακής προέλευσης, που δουλεύει 8άωρο στα 400 Amper,  καθώς τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσε και προηγούμενα μοντέλα της, αλλά και τη «γιαγιά-μηχανή» που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του πριν 40 χρόνια.

 

Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου παρακολουθούν επίδειξη «γωνιάσματος μιας λαμαρίνας»

 

Άλλες μηχανές που επιδείχθηκαν

·         Μηχανή κοπής Plasma, με δέσμη ενέργειας (σαν laser), με αναπτυσσόμενη θερμοκρασία 2,5 φορές τη θερμοκρασία του ήλιου, μηχανή που κόβει το ατσάλι!

·         Μηχανή κοπής με πίεση, σε σίδερο πάχους 8 χιλιοστών, σε διάφορα σχήματα όπως: κυκλικό, οβάλ, τετράγωνο, με ρυθμιζόμενη γωνία κτλ.

·         Πρέσα υδραυλική και Πρέσα κρουστική με τα καλούπια που δένουν στον αφαλό της πρέσας, με χρήση αρσενικών και θηλυκών κοπτήρων, με δυνατότητα κοπής φύλλων μετάλλου, πάχους έως και 16 χιλιοστών

·         Αργή πρέσα διαμόρφωσης υλικού

·         Τόρνος υψηλής ακρίβειας (μικρόν) που λαξεύει κυλινδρικό πείρο διαμέτρου 2 ιντσών, με μέσα και έξω λάξευση

·         Πολλαπλός τόρνος 12 μοτίβων (κέντρο, τρύπα, σπάσιμο γωνίας, κτλ)

·         Εργαλείο αντιγραφής που διαβάζει 6 πάσα και τα αντιγράφει στο τελικά παραγόμενο μέταλλο

·         Γραναζοκόπτης, με ένα-προς-ένα κοπή δοντιών (γραναζιών)

·         Εργαλείο παραγωγής σφήνας, σε τροχαλίες, άξονες κτλ

·         Φρέζα για οριζόντια και κάθετη διεργασία, φινίρισμα & λείανση επιφανειών μετάλλων 

Σε ερώτηση για τη χρησιμότητα των παραπάνω μηχανών, ο Βασίλης Πλαστουργός απαντά: «Τα καλούπια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μηχανουργείου, αλλά και οι περισσότερες εγκαταστάσεις της επιχείρησης έχουν κατασκευαστεί με αυτά τα μηχανήματα που η ίδια διαθέτει! Σκεφθείτε την αξιοπιστία τους, καθώς πολλά έργα που παραδίδουμε απαιτούν προδιαγραφές TUV».

 

Οι ερωτήσεις και τα σχόλια από τα αγόρια ήταν περισσότερες, όμως τα κορίτσια με αρχηγό τη Βιολέτα, ...προχώρησαν πιο πέρα! 

 

Ορολογίες που άκουσαν για πρώτη φορά οι εκπαιδευόμενοι: 

  • Πρέσες 350 τόνων επάνω και 120 τόνων κάτω
  • κοπή «στεφάνι» (μέσα, έξω)
  • παστελωτό (μοτίβο λαμαρίνας)
  • ταμπακέρα (πλαϊνό κιβώτιο σκαπτικού)
  • Κρουστική πρέσα για ψαλιδισμό και διάτρηση
  • Καλούπια για διαμόρφωση με αργή κίνηση
  • Καλούπια με στόπ (στόπερ)
  • γλίστρες για ρύθμιση σε βίδες

     Το μηχανουργείο εξακολουθεί να διατηρεί την παραγωγική δυναμική του. Σαν επιχείρηση όμως, ενώ επωφελείται από το χαμηλό κόστος αναλώσιμων, δεν καταφέρνει να παίρνει τις ελάχιστες δουλειές που απαιτούνται για την ομαλή συνεχή λειτουργία της.

Ο χρόνος κύλησε σα νεράκι. Οι εκπαιδευόμενοι έλυσαν πολλές απορίες τους, αλλά είδαν και πολλές από τις δυνατότητες ενός Μηχανουργείου. Στην ερώτηση «Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;» οι περισσότεροι απαντούν: «Η μηχανή που έκοψε το σιδερένιο φύλλο πάχους 8 χιλιοστών, σα βούτυρο!»

 

Αναμνηστική φωτογραφία των εκπαιδευόμενων του Σ.Δ.Ε. Πύργου, με το Βασίλη Πλαστουργό και το γιό του Χάρη (στη μέση), μετά από την περιήγηση στους χώρους του Μηχανουργείου.

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στη διεύθυνση: 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.) στον Πύργο. Τηλέφωνο & FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

 

Φύλλα σιδήρου κόβονται κυκλικά, με μέσα και έξω κόψιμο, και παράγονται στρογγυλοί δίσκοι. Οι δίσκοι περνάν από τον τόρνο και το γραναζοκόφτη, οπότε δημιουργούνται γρανάζια όπως αυτό της φωτογραφίας. Το συγκεκριμένο λειτουργεί σαν βάση του τιμονιού του σκαπτικού και παράγει τη στροφή του σκαπτικού.

 

 

Ένα νέο ακυκλοφόρητο μοντέλο Olympia(7000 ?), που μόλις επιδείχθηκε στους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε., προστατευμένο από το φακό της δημοσιότητας.

 

 

 

Ανιχνευτική κίνηση των εκπαιδευομένων μέσα στο χώρο του μηχανουργείου, με το ενδιαφέρον έχει μοιραστεί : αριστερά σε κάποια μηχανήματα και δεξιά στη σχεδόν εγκαταλελειμμένη γραμμή παραγωγής

 

 

Εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν κοπή με ρυθμιζόμενη γωνία

 

 

Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. ανάμεσα στη γραμμή παραγωγής και σε διάφορα μηχανήματα του μηχανουργείου

 

Τι έγραψε ο τοπικός Τύπος για την επίσκεψη του ΣΔΕ στο Μηχανουργείο-Μουσείο

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλείας

 

Ομάδα εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου ? κάνει μπάσιμο στην περιοχή του ΕΚΦΕ Ηλείας, με επικεφαλής το φυσικό Βασίλη Ηλιόπουλο. Το ΕΚΦΕ στεγάζεται στο 4ο Γυμνάσιο και το γήπεδο μπάσκετ που διαθέτει είναι ότι πρέπει για τέτοιες επιθέσεις!

 

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηλείας επισκέφθηκαν οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, την περασμένη Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. Ο πολυβραβευμένος υπεύθυνος του κέντρου κ. Ηλίας Καλογήρου, υποδέχθηκε τους ενήλικους μαθητές λέγοντας:

«Υποδεχόμαστε σήμερα εκπληκτικούς μαθητές! Και λέω εκπληκτικούς, γιατί αυτή η εκ των υστέρων επιθυμία για γνώση, δηλ. μια γνώση που ζητείται αργότερα απ? ότι στην ώρα της, δείχνει ανθρώπους που αναγνωρίζουν αξία στη γνώση, με την έννοια της κατανόησης του φυσικού κόσμου, αλλά και απόκτησης της ικανότητας να αντιλαμβάνονται την τεχνολογική εξέλιξη».

Ο Ηλίας Καλογήρου, ειδικός στην ανάπτυξη πειραμάτων ως Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), έχει βραβευτεί τρεις φορές σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς που αφορούν την καινοτομία στην εκπαίδευση, για τις μοναδικές του μεθόδους παρουσίασης των φυσικών φαινομένων με εποπτικό τρόπο, ενώ έχει να επιδείξει και αρκετές συμμετοχές στα TEDx συνέδρια με σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζουν.

       Στόχος της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των εκπαιδευομένων με το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και η επαφή τους με τα επιστημονικά όργανα και τα πειράματα.  Αξίζει να αναφερθεί ότι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ενώ διδάσκεται το μάθημα του Επιστημονικού Γραμματισμού δεν προβλέπεται εργαστήριο Φυσικών Επιστημών. Έτσι, οι επισκέψεις στο ΕΚΦΕ έχουν σκοπό να καλύψουν αυτό το κενό.

Σε συνεννόηση με το Φυσικό του Σχολείου, κ. Βασίλη Ηλιόπουλο, είχαν ετοιμαστεί δύο θεματικές περιοχές προς ανίχνευση και πειραματική διερεύνηση:

 α) Η διάσπαση του νερού με ηλεκτρόλυση και η ανίχνευση των συστατικών στοιχείων του και

β) Βασικά στοιχεία όρασης, σφάλματα όρασης και διόρθωσή τους με χρήση φακών.

Τι είναι Οξυγόνο, τι σημαίνει καύση, τι σημαίνει Υδρογόνο, τι γίνεται με το μαγκάλι, το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα, πως λειτουργεί η στάχτη για τους κουραμπιέδες και τη μουσταλευριά, πως μπορούμε να φτιάξουμε διάφανη πορτοκαλάδα και τι σχέση έχουν αυτά με το ΣΔΕ Πύργου, ήταν τα πρώτα θέματα που διευκρινίστηκαν από την πλευρά του κου. Καλογήρου. Ένα «Υβριδικό Αυτοκινητάκι» με εναλλακτική λειτουργία: φωτοβολταϊκής κυψελίδας και χρήσης υδρογόνου, ήταν ένα από κοινού κατασκεύασμα του ΕΚΦΕ Ηλείας με το Σ.Δ.Ε. Πύργου επί κου. Κοτσανά, πριν μερικά χρόνια.

Μερικές ιδιότητες των υγρών και την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ, μέσα από έξυπνα μικρά τεχνάσματα-πειράματα του κου Καλογήρου. Ακολούθως αναλύθηκε το μόριο του νερού μέσα από ένα τρισδιάστατο μοντέλο: με κόκκινη μπαλίτσα για το Οξυγόνο, λευκή για το Υδρογόνο και μοβ γραμμές που συνδέουν τα μόρια. Εξηγήθηκε η ρευστότητα του νερού και η χαλαρότητα των δεσμών μεταξύ των μορίων σε σχέση με τη συμπαγή δομή τους στη μορφή του πάγου και τελείως ελεύθερη σύνδεση των μορίων στη μορφή των υδρατμών.

Ακολούθησε η ηλεκτρόλυση του νερού (με 10% οξύ) και χρήση τάσης 10Volt. Τα αέρια που εκλύθηκαν, συγκεντρώθηκαν σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Έγινε συλλογή του Υδρογόνου σε αντεστραμένο σωλήνα (για να μη διαφύγει) και με το άναμμα του παράχθηκε ένα έντονο σύριγμα. Με ένα σβησμένο φυτίλι που μπήκε στην έξοδο του δεξιού σωλήνα, ανιχνεύθηκε το Οξυγόνο. Οι εκπαιδευόμενοι δοκίμασαν την ικανότητά τους να συλλέξουν τα δύο αέρια και να τα ανιχνεύσουν.

 

Πείραμα Ηλεκτρόλυσης του Νερού: Ο Δημήτρης Παπαδάτος ρεγουλάρει την αριστερή στρόφιγγα στο σωλήνα που θα συγκρατήσει το Υδρογόνο.  Στο δεξιό σωλήνα θα συγκεντρωθεί το οξυγόνο. Στο φόντο ο Ηλίας Καλογήρου εξηγεί ότι: ο μεσαίος σωλήνας τις διάταξης είναι απαραίτητος για την εκτόνωση της πίεσης που δημιουργούν οι τεράστιοι όγκοι των αερίων που παράγονται, σε σχέση με το νερό από το οποίο παράγονται.

Οι επόμενες εικόνες ήταν από καταλύτη αυτοκινήτου και διαπραγματεύτηκαν η χρησιμότητα του υδρογόνου και του οξυγόνου, αλλά και του φυσικού αερίου (και υγραερίου) στην παραγωγή ενέργειας και κίνησης.

Κατόπιν εξετάστηκε το δεύτερο θέμα, Όραση:Προβλήματα-Διόρθωση. Παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία του φωτός, αλλά και τα είδη των φακών και η λειτουργία τους. Ο οφθαλμικός βολβός, ο φακός του ματιού, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας και το οπτικό νεύρο παρουσιάστηκαν σε αντίστοιχη πειραματική διάταξη. Πως μπαίνουν οι ακτίνες στο μάτι μας και βλέπουμε; Πότε έχουμε μυωπία και πότε πρεσβυωπία; Τι φακό χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση;

Διάταξη για τη λειτουργία της όρασης: Δέσμη ακτίνων φωτός πέφτουν στο μάτι. Πως λειτουργεί ο φακός του ματιού; Ποιος είναι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας; Που βρίσκεται το οπτικό νεύρο;  Πως βλέπουμε ;

  

Διάταξη 5 ίδιων μεταλλικών σφαιριδίων: Ένα ευχάριστο πείραμα για τη μετάδοση της ενέργειας μεταξύ ίδιων σωμάτων

       Πρόβλημα: Αφήνουμε μια σφαίρα να πέσει, χωρίς αρχική ταχύτητα. Μέχρι που μπορεί αυτή να αναπηδήσει; Μπορεί χωρίς αρχική ταχύτητα, να αναπηδήσει ψηλότερα από κει που την αφήσαμε;

Σε αυτό το θέμα προβληματίστηκαν οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ και έδωσαν τις αναμενόμενες απαντήσεις. Όμως εκεί υπήρχε και η έκπληξη. Ο κος Καλογήρου παρουσίασε μια παράξενη διάταξη ελαστικών σφαιρών που πολλαπλασιάζει τη δύναμη (ορμή) της σφαίρας, με αποτέλεσμα η σφαίρα να τινάζεται σε πολλαπλάσιο ύψος από το αρχικό της.

Ο Αλέξης Γκάτσης ανιχνεύει Υδρογόνο.

 Η όλη διαδικασία εξελίχθηκε μέσα σε ένα χαλαρό μεν, γόνιμο δε πλαίσιο αποριών και ενδιαφέροντος γύρω από το φυσικό κόσμο, με την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευομένων σε κάθε πείραμα.  Διατυπώθηκαν πολλές ερωτήσεις πάσης φύσεως και ήταν εμφανές το ενδιαφέρον των εκπαιδευόμενων για τα θέματα και τη σχέση που έχουν εν τέλει με την καθημερινή ζωή και τον κόσμο που ζούμε.

 

Τι έγραψε ο Τύπος για την επίσκεψη του Σ.Δ.Ε. Πύργου στο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλείας!

 

 

 

Επίσκεψη σε Οινολογικό Εργαστήριο-Χημείο

Τρίτη 31 Μαΐου 2016. Οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου, μόλις έχουν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου. Μια ομάδα με τα πόδια και κάποιοι άλλοι με τα αυτοκίνητά τους κατευθύνονται προς το Χημείο Σκουτέρη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν οι εκπαιδευόμενοι αφ'ενός για θέματα που αφορούν το κρασί, ένα πολύ σημαντικό προϊόν για την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας, αφετέρου για θέματα αναλύσεων.
Ο υπεύθυνος του οικολογικού εργαστηρίου κος Γεώργιος Σκουτέρης μας υποδέχθηκε με πολύ χαρά. Άρχισε να παρουσιάζει τα θέματά του, όμως σύντομα διακόπηκε από τους εκπαιδευόμενους με ερωτήσεις σε θέματα νερού, ποιότητας νερού και αναλύσεώς του. Οι ενήλικοι μαθητές συνέχισαν ακάθεκτοι τις ερωτήσεις τους, μεταθέτοντας το επίκεντρο της συζήτησης-παρουσίασης σε θέματα που αφορούν άλλοτε το λάδι, τις ποικιλίες του, την ποιότητά του, τα στοιχεία των αναλύσεων του, άλλοτε στο χώμα, τη σύστασή του το pH του, και την καταλληλότητα του για κάθε καλλιέργεια και άλλοτε στο κρασί.
Με ένα απλό πείραμα υδροχλωρικού οξέος που έριξε σε λίγο χώμα και από τον αναβρασμό που προκλήθηκε, μας εξήγησε πως καταλαβαίνουμε την περιεκτικότητα του σε ανθρακικό ασβέστιο, σε ποιες καλλιέργειες συνίσταται για ποιες αντενδείκνυται και πώς μπορεί να τροποποιηθεί η σύστασή του με αντίστοιχα λιπάσματα.
Έγινε αρκετή συζήτηση για θέματα που αφορούν τα βαρέλια, το ξύλο κατασκευής τους, την ηλικία τους, τη συντήρησή τους και τον κύκλο ζωής τους.

Οι εκπαιδευόμενοι έδωσαν αφορμή για συζήτηση πάνω σε θέματα του κρασιού όπως: οι ποικιλίες του, η τιμή του κρασιού, η φυσικότητα του κόκκινου χρώματος, το ίζημα , οι βαθμοί, η γλυκύτητα κλπ.

Διάρκεσε μιάμιση ώρα

Πήραν περισσότερο απαντήσεις σε θέματα που τους ενδιέφεραν γύρω από το κρασί, το νερό, το λάδι και το χώμα του χωραφιού τους.