Ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευομένων του ΣΔΕ Πύργου για την Παγκόσμια ημέρα για τα ΑμεΑ

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ που τιμάται στις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στον Πύργο την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου η Διευθύντρια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) κα. Αγγελική Πετρόγιαννη συνοδευόμενη από την πρόεδρο του συλλόγου ΓονέωνΚηδεμόνων και ΑμεΑ «ΗΛΙΣ» κα. Αγαθή Ρηγοπούλου και την ψυχολόγο του ΕΕΕΕΚ κα. Ασημίνα Μουρτεζά.

 

Στον χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους η διευθύντρια του Σχολείου, κ. Μπουροπούλου Νικολία μαζί με τον υποδιευθυντή κ. Καρβουνιάρη Βασίλειο και την αποσπασμένη εκπαιδευτικό κ. Διαμαντοπούλου Βασιλική, τους ευχαρίστησαν για την αποδοχή της πρόσκλησης και τους ενημέρωσαν για τον ρόλο και τον σκοπό των ΣΔΕ.

 

Η κα. Πετρόγιαννη μίλησε στους εκπαιδευόμενους του Α’ και Β΄ κύκλου για τον σπουδαίο ρόλο του ΕΕΕΕΚ στη ζωή των μαθητών με αναπηρία, τονίζοντας πως είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός φορέας στη ζωή των παιδιών με αναπηρία με στόχο να φροντίζει και να διαχειρίζεται τη διαφορετικότητα προς όφελος όλων. «Με καθημερινή προσπάθεια, αγάπη, αλληλεγγύη και σεβασμό προσπαθούμε όλοι μαζί. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οργανώνονται δραστηριότητες που στοχεύουν σε όλα τα επίπεδα της ζωής των μαθητών, ώστε να αποκομίζουν εμπειρίες, χρήσιμες και να εξασκούν τις δεξιότητες τους αλλά ταυτόχρονα υλοποιούνται δράσεις που γεμίζουν τη ζωή των μαθητών μας με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο», τόνισε η κα. Πετρόγιαννη.

 

Για τα άτομα με αναπηρία και τον ρόλο του σχολείου μίλησε η κα. Μουρτεζά, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το τι θεωρείται αναπηρία, ποιες κατηγορίες ατόμων με αναπηρικά προβλήματα διακρίνουμε, πώς αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία από την κοινωνία, ποια προβλήματα υπάρχουν στη διαβίωσή τους, ποιες ενέργειες είναι σημαντικές για την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και πώς το σχολείο συμβάλλει σε αυτό.

 

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου ΓονέωνΚηδεμόνων και ΑμεΑ «ΗΛΙΣ» κα. Ρηγοπούλου η οποία μίλησε για τη λειτουργία του συλλόγου από το 2003 και τον ανιδιοτελή και διαρκή αγώνα του να προσφέρει στα παιδιά και στα ΑμεΑ γενικότερα. Η ίδια ως μητέρα ενός παιδιού με αναπηρία μίλησε και συγκίνησε τους εκπαιδευόμενους παραθέτοντας προσωπικά της βιώματα και καθημερινά προβλήματα και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει με τον Παναγιώτη της. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα και τις ανάγκες του συλλόγου και στον τρόπο με τον οποίο όλοι μπορούν να συνδράμουν ώστε να δούμε καλύτερες μέρες γενικότερα στην κοινωνία. «Παραμένει ισχυρή και αδιαμφισβήτητη νίκη, η συνέχιση λειτουργίας όλων των Ειδικών Σχολείων που είναι ένα από τα λιγοστά εφόδια που προσφέρει η χώρα μας στο μέλλον τους μεταδίδοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την κοινότητα για το τι μπορούμε να κάνουμε όταν ενωθούμε για έναν σκοπό που δεν είναι άλλος παρά ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», πρόσθεσε η κα. Ρηγοπούλου.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με τη δέσμευση να πραγματοποιηθεί από κοινού εκδήλωση του ΕΕΕΕΚ και του ΣΔΕ Πύργου σε μεταγενέστερο χρόνο όταν οι συνθήκες της πανδημίας  του COVID-19 το επιτρέψουν.

 

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο με δωρεάν φοίτηση και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το σχολείο απευθύνεται σε ενηλίκους όπου μετά από φοίτηση δύο χρόνων μόνο, παίρνουν Απολυτήριο Γυμνασίου.