@Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

 

Σε τρείς ομάδες έγιναν φέτος οι επισκέψεις των εκπαιδευόμενων του Σ.Δ.Ε. Πύργου στο ΕΚΦΕ Ηλείας. Η πρώτη ομάδα επισκέφθηκε το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ηλείας την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, η δεύτερη στις 20 και η τρίτη ομάδα την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020. Οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, συνοδευόμενοι από το μαθηματικό κ. Λουμιώτη Ευστάθιο, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη  στο ΕΚΦΕ, προκειμένου να παρακολουθήσουν «πειράματα … για μεγάλους». Στο χώρο, τους υποδέχτηκαν ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ κ. Καλογήρου Ηλίας (Φυσικός) και ο συνεργάτης του κ. Χαραλαμπάκης Νικόλαος (Χημικός).

Το ταξίδι στον μαγικό χώρο τον Φυσικών επιστημών ξεκίνησε ο κ. Καλογήρου με την παρουσίαση πειραμάτων από την ηλεκτροστατική και την ηλεκτρόλυση του νερού.

 

Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου παρακολουθούν επίδειξη πειραμάτων στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Ηλείας

 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καλογήρου αφού αναφέρθηκε εισαγωγικά για στην έννοια του πεδίου και των ηλεκτρικών φορτίων έκανε αναπαράσταση του φυσικού φαινομένου της αστραπής με την βοήθεια μιας ηλεκτροστατικής γεννήτριας Wimshurst. Στην συνέχεια, κ. Καλογήρου αφού αναφέρθηκε στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, με τη βοήθεια του συνεργάτη του κ. Χαραλαμπάκη, ενός προβολέα και φωτοβολταϊκών, πέτυχε τη μετατροπή της φωτεινής δέσμης του προβολέα σε ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα την ηλεκτροδότηση ενός ηλιακού-ηλεκτρικού πειραματικού αμαξιδίου (μινιατούρα).

Έπειτα ο κ. Καλογήρου  συνέχισε την παρουσίασή του στην ηλεκτρόλυση του νερού με την βοήθεια μιας συσκευής ηλεκτρόλυσης Hoffman (για παραγωγή υδρογόνου) καθώς και με την ανίχνευση υδρογόνου και οξυγόνου (ανοίγοντας την αντίστοιχη στρόφιγγα της συσκευής  Hoffman). Ακόμα οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την εφαρμογή του φαινομένου σε πειραματικό αμαξίδιο που κινήθηκε με καύσιμο το υδρογόνο.

 

Ο υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε Ηλείας κ. Ηλίας Καλογήρου (αριστερά), έχει ξεκινήσει τη διαδικασία  ηλεκτρόλυσης του νερού και παραγωγής οξυγόνου και υδρογόνου. Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου παρακολουθούν με ενδιαφέρον!

 

Αφού ακολούθησαν εύστοχες ερωτήσεις - παρατηρήσεις από τους παρευρισκόμενους ο κ. Καλογήρου παρέδωσε την σκυτάλη στον κ.  Χαραλαμπάκη Νικόλαο. Ο κ. Χαραλαμπάκης άρχισε την παρουσίασή του κάνοντας ιστορική αναδρομή στην Χημεία κάνοντας αναφορά στην Αλχημεία, τον πρώτο λίθο της Χημείας, και στον ρόλο των Αλχημιστών που έπαιξαν στην εξέλιξή της. Στην συνέχεις οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρων, ένα πείραμα που σχετιζόταν με ανησυχίες των πρώτων αλχημιστών για   την «Μετατροπή» ενός χάλκινου νομίσματος σε «ασημένιο» και σε «χρυσό». Πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την επιμετάλλωση χάλκινων νομισμάτων με ψευδάργυρο, δίνοντας την ψευδαίσθηση δημιουργίας ασημένιου και χρυσού νομίσματος.

 

Αναμνηστική φωτογραφία των εκπαιδευόμενων του Σ.Δ.Ε Πύργου με τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ κ. Ηλία Καλογήρου στο κέντρο και τον επιστημονικό του συνεργάτη κ. Νίκο Χαραλαμπάκη (δεξιά)

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την όλη παρουσίαση και  έθεσαν πολλές απορίες που απαντήθηκαν με χαρά από τους κ. Καλογήρου Ηλίας και κ. Χαραλαμπάκης Νικόλαος . Με το τέλος της επίσκεψης ευχαρίστησαν τους κ. Καλογήρου Ηλίας και κ. Χαραλαμπάκης Νικόλαος για το ευχάριστο ταξίδι στο χώρο των φυσικών επιστημών.

Hits: 391