Σύγχρονες πρακτικές στην παραγωγή ελαιόλαδου

στο τμήμα Ζαχάρως του Σ.Δ.Ε. Πύργου 

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Ζαχάρω, ο κ. Τάγαρης Χρήστος εκπρόσωπος του πρότυπου ελαιοτριβείου OlympianGreenΑ.Ε. στο Νεοχώρι Ζαχάρως. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να ενημερωθούν οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου πάνω σε νέες μεθόδους και καλές πρακτικές παραγωγής ελαιολάδου.

 

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Ζαχάρω, παρακολουθούν την ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους και τις καλές πρακτικές στην παραγωγή ελαιολάδου.

Η εισήγηση του κ. Τάγαρη ξεκίνησε με αναφορές στη σημασία του Μεσογειακού Κλίματος για την ανάπτυξη της ελιάς, καθώς επίσης και στις δυνατότητες του τόπου μας για παραγωγή ποιοτικότερου ελαιολάδου. Αναφέρθηκε στις ουσίες που καθορίζουν τη γεύση του λαδιού, και κυρίως σε διάφορα λάθη που γίνονται στη καλλιέργεια της ελιάς, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Παρουσιάστηκε με παραδείγματα, κυρίως από ξένες αγορές, η στροφή της ζήτησης προς ποιοτικότερο ελαιόλαδο, η σημασία της βιολογικής καλλιέργειας  και το αντίστοιχο αντίκτυπο του ποιοτικού λαδιού στη τιμή. Επίσης μίλησε για τα αρωματικά έλαια και τη σημασία τους για τις ξένες αγορές κυρίως της Ασίας.

Ο κ. Τάγαρης εξήγησε τη σχέση ποιότητας-οξύτητας-γεύσης με την εμπορική τιμή και στη συνέχεια εξήγησε αναλυτικά τη σωστή χρήση των γεωργικών μηχανημάτων (ραβδιστικών κλπ) κατά τη συγκομιδή.

 

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας OlympianGreen κ. Χρήστος Τάγαρης, παρουσιάζει σε εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. στη Ζαχάρω, τις σύγχρονες μεθόδους και τις καλές πρακτικές στην παραγωγή ελαιολάδου.

 

Τέλος, ο κ. Τάγαρης ανέλυσε τις κατηγορίες ελαιόλαδου και εξήγησε τις διαφορές μεταξύ έξτρα παρθένου, παρθένου, ελαιόλαδου, πυρηνέλαιου και βιολογικού λαδιού. Αναφέρθηκε επίσης σε νέες μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής ελαιόδεντρων, με την υποστήριξη μηχανοκίνητων ραβδιστικών.

 

Αναμνηστική φωτογραφία εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε στη Ζαχάρω με τον  εκπρόσωπο της εταιρίας OlympianGreen κ. Χρήστο Τάγαρη και τον υπεύθυνο του τμήματος Σ.Δ.Ε. κ. Σπυρίδωνα Πουλή.

 

Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου επισκέφτηκαν επίσης το ελαιοτριβείο στο Νεοχώρι Ζαχάρως και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις. Ο κ. Τάγαρης παρουσίασε τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου στις εγκαταστάσεις της OlympianGreen, από την παραλαβή του ελαιοκάρπου μέχρι τη συσκευασία. Ανέλυσε τις προδιαγραφές ποιότητας που πρέπει να πληρεί η επιχείρηση για την τυποποίηση και εξαγωγή του ελαιολάδου που παράγει. Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν σε λειτουργία το αυτόματο υπερσύχρονο σύστημα εμφιάλωσης και συσκευασίας.

 

 

Ο κ. Χρήστος Τάγαρης παρουσιάζει διάφορες φιάλες αρωματικού ελαιόλαδου, οι οποίες εξάγονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο με Δωρεάν φοίτηση, απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ. και εκτός από την έδρα διαθέτει τρία τμήματα:

Στον Πύργο: στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Στην Αμαλιάδα: Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, Τηλ.: 26220-28.692, Κινητό: 698.259.69.52.
Στην Ζαχάρω: Στο κτίριο του Γυμνασίου Ζαχάρως, Κινητό: 697.48.15.735.

Στην Ζάκυνθο: Στο κτίριο του Δ.ΙΕΚ. Ζακύνθου, Κινητό: 6977.98.43.05.

Hits: 1069