στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Την Πέμπτη 30/5/2019  εκπαιδευμένοι κι εκπαιδευτές από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική  επίσκεψη  στο μουσείο Αρχαίας Ελληνικής  Τεχνολογίας, του κ. Κωνσταντίνου Κοτσανά,  το οποίο στεγάζεται στο Κατάκολο.

MPROSTA APO TIS SYSKEYES.jpg

Εκπαιδευόμενες/-οι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μπροστά από συσκευές αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας

Τους εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές του σχολείου υποδέχθηκε στον χώρο του Μουσείου η Φιλόλογος και ξεναγός του μουσείου κ. Ευθαλία Διαμαντοπούλου.  Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από την έκθεση του μουσείου και από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό μπόρεσαν να δουν την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας , των Καλών Τεχνών και στο χώρο των αρχαίων Επιστημών, πράγματα τα οποία προβλημάτισαν του παρευρισκόμενους καθώς  η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων και η προσφορά της στον σύγχρονο κόσμο είναι  άγνωστη . Μέσα από την έκθεση δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους  να γνωρίσουν τα απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων και την ευφυΐα που κατείχαν.

 

PARAKOLOTHOUN & ALEXIA.jpg

Εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. Πύργου παρακολουθούν την ξενάγηση της κ. Ευθαλίας Διαμαντοπούλου

Η κ. Ευθαλία Διαμαντοπούλου αφού έκανε μια σύντομη εισαγωγή σχετικά με το μουσείο, ξεκίνησε την ξενάγησή της στον χώρο δίνοντας παράλληλα πληροφορίες και επεξηγήσεις για τα εκθέματα του μουσείου. Έτσι οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να δουν ένα λειτουργικό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο οποίος είναι ο πρώτος (μη ηλεκτρικός) υπολογιστής που είναι γνωστός στην ανθρωπότητα, το ηλιακό και υδραυλικό ρολόι των Ελλήνων που ήταν οι πρώτες προσπάθειες των ανθρώπων για την μέτρηση του χρόνου μετά την κλεψύδρα, τα αυτόματα του Ήρωνος όπως το αυτόματο άνοιγμα θυρών ναού μετά από θυσία στο βωμό του (ο πρώτος κτηριακός αυτοματισμός της ιστορίας), την αιολόσφαιρα του Ήρωνος (η πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας), ηχητικός συναγερμός, κ.τ.λ. . Ακόμα, μεταξύ των εκθεμάτων αυτά που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον των εκπαιδευόμενων ήταν τόσο το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος (ο «κινηματογράφος» των αρχαίων Ελλήνων) και το κινητό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος (το αυτοκινούμενο κουκλοθέατρο των αρχαίων Ελλήνων) όσο και η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος (ένα από τα πρώτα λειτουργικά ρομπότ της ιστορίας) το οποίο είχε την δυνατότητα να σερβίρει νερό και κρασί, διαδικασία την οποία μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος με την χρήση της ευφυής οινοχόης του Φίλωνος.

PUZZLE 1.jpg

Εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. Πύργου «παίζουν» το αρχαίο ελληνικό παιχνίδι οστομάχιον (η μάχη των οστών) το πρώτο παζλ, μαθηματικό πρόβλημα του Αρχιμήδη.

Όμως το ταξίδι στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία για τους εκπαιδευόμενους του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας δεν σταμάτησε εδώ, συνεχίστηκε μέσα και από άλλα εκθέματα του μουσείου που εστίαζαν σε θέματα μηχανικής, υδροδυναμικής, γεωμετρίας, αυτοματισμών και ιατρικής τεχνολογίας. Οι εκπαιδευόμενοι με το τέλος της ξενάγησης είχαν την χαρά να πειραματιστούν με παιγνίδια που έπαιζαν στην αρχαιότητα. Έτσι τα παιγνίδια με τα οποία ασχολήθηκαν ήταν  το οστομάχιον (η μάχη των οστών) το πρώτο παζλ (πρόκειται για ένα πνευματικό παιχνίδι πρόγονο των παζλ, μαθηματικό πρόβλημα του Αρχιμήδη) , την κούπα του Πυθαγόρα που έδινε το παράδειγμα τήρησης του μέτρου στις απολαύσεις της οινοποσίας και τέλος την πυροσβεστική αντλία του Ήρωνος (η πρώτη εμβολοφόρα καταθλιπτική αντλία της ανθρωπότητας) η οποία και εξέπληξε τους εκπαιδευόμενους καθώς η αρχή λειτουργίας είναι ακριβώς η ίδια με τις αντλίες που έχουμε σήμερα.

ANAMNHSTIKH.jpg

Αναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων από το Σ.Δ.Ε. Πύργου στην εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση θέτοντας πολλές απορίες για πράγματα τα οποία τους προβλημάτισαν. Με το τέλος της επίσκεψης ευχαρίστησαν την  κ. Ευθαλία Διαμαντοπούλου για το ευχάριστο ταξίδι στο χώρο της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και σκέψης.

 

Hits: 390