Μαθητές κι Εκπαιδευτικοί από MFR Force Bergerac

στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

Την Τρίτη 7 Μάιου 2019 επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, μια ομάδα είκοσι περίπου μαθητών και εκπαιδευομένων από τη Γαλλία. Οι γάλλοι μαθητές του MFR ForceBergerac, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς και στελέχη της γαλλικής εκπαίδευσης, κατέφθασαν στις 6:00 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Σ.Δ.Ε Πύργου. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί από τους γάλλους προ καιρού και ήταν στο πλαίσιο 15ήμερης παραμονής τους και ξενάγησης σε χώρους εκπαίδευσης, αγροτικής παραγωγής και σε σημεία πώλησης.

 

Γάλλοι μαθητές από το MFR Force Bergerac, μαζί με εκπαιδευόμενους στην αίθουσα διδασκαλίας του Β΄ κύκλου του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Επικεφαλής της γαλλικής αποστολής ήταν η κ. Nathalie P., σύμβουλος σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης ενηλίκων και συνοδευόταν από τον κ. Eric G., προϊστάμενο της αποστολής Europe Internationale, καθώς και από πέντε (5) εκπαιδευτικούς.

Ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. Πύργου υποδέχθηκαν τους γάλλους φιλοξενούμενούς τους, τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου, παρουσίασαν τα έργα των ελλήνων εκπαιδευομένων καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου.

Σε πρώτη φάση, οι φιλοξενούμενοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Β’ κύκλου όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διεργασίας, τις άλλες δραστηριότητες των εκπαιδευομένων, τα Σχέδια Δράσης (Projects), ενώ απηύθυναν διάφορες ερωτήσεις.

 

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑ.Λ. εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι των δύο σχολείων παρακολουθούν την παρουσίαση των εκπαιδευτριών του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Ακολούθως, συγκεντρώθηκαν όλοι στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Εκεί, οι εκπαιδεύτριες κκ. Γεωργία Βασιλοπούλου (τμήματος Αμαλιάδας) και Ολυμπία Ράλλη, παρουσίασαν ένα σύντομο οδοιπορικό από την επταήμερη παραμονή τους στη Γαλλία, στις εγκαταστάσεις του οικείου σχολείου των γάλλων επισκεπτών MFR ForceBergerac.

Αναφέρθηκαν στην υποδοχή των γάλλων, στην καθημερινή ρουτίνα τους στο σχολείο, τις εγκαταστάσεις του σχολείου και τη λειτουργία του, τις επισκέψεις τους στην αγορά και στην πόλη, στα αγροκτήματα που επισκέφθηκαν και στις καλλιέργειες της περιοχής, στα προϊόντα της περιοχής και στην τρούφα -κάτι σαν μανιτάρι, που παράγει το πανάκριβο ποτό, καθώς και στον τρόπο εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων.

 

Άγαλμα του Συρανό ντε Μπερζεράκ (Cyrano de Bergerac) στην ομώνυμη πόλη, την οποία επισκέφθηκαν οι εκπαιδεύτριες του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Οι εκπαιδεύτριες του Σ.Δ.Ε. Πύργου ευχαρίστησαν τον κ. LoicleGlanec, καθώς και τα στελέχη του γαλλικού σχολείου για τη φιλοξενία. Στο τέλος της παρουσίασης, η γαλλίδα σύμβουλος κ. NathalieP., επεφύλασσε μια έκπληξη για τις ελληνίδες εκπαιδεύτριες: είχε φέρει ένα φυτό γαλλικής τρούφας, ηλικίας τεσσάρων ετών!

 

Ο LoicleGlanec, “η ψυχή της σχέσης των δύο σχολείων”, ανάμεσα σε εκπαιδεύτριες του Σ.Δ.Ε. Πύργου και τη γάλλο σύμβουλο κ. NathalieP.

 

Ακολούθησαν οι συστάσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων και η κατανομή των γάλλων φιλοξενούμενων στα τέσσερα Σχέδια Δράσης (Projects) που υλοποιούνται στο Σ.Δ.Ε. Πύργου. Πέντε έως επτά γάλλοι μαθητές μαζί με έναν ή δύο καθηγητές τους πήγαν σε κάθε Project. Στο Project«Παραδοσιακοί Χοροί» που συντονίζουν οι εκπαιδεύτριες του Σ.Δ.Ε. Πύργου κκ. Παρασκευή Παρασκευοπούλου και Λαμπρινή Παντή, οι γάλλοι επισκέπτες παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν σε ελληνικούς χορούς, ενώ παρουσίασαν στου έλληνες εκπαιδευόμενους σύγχρονους γαλλικούς χορούς.

 

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στο χώρο υλοποίησης του Project«Παραδοσιακοί Χοροί», αλληλο-συστήνονται με τους γάλλους μαθητές, ένας προς έναν.

Στο Project «Κιβωτός Ελληνικών Αρχαιοτήτων» που συντονίζουν οι εκπαιδεύτριες κκ. Βασιλική Διαμαντοπούλου και Ολυμπία Ράλλη, οι γάλλοι επισκέπτες σχεδίασαν και ζωγράφισες αρχαίες αναπαραστάσεις, ενώ ενημερώθηκαν για την κατασκευή κεραμικών ειδών κατά την αρχαιότητα.

 

Γάλλοι μαθητές συμμετέχουν στο Project «Κιβωτός Ελληνικών Αρχαιοτήτων» του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Στο Project «Από το Λιοστάσι στο Λιοτρίβι» που συντονίζουν οι εκπαιδευτές κκ. Στάθης Λουμιώτης και Σοφία Τσέκα, οι γάλλοι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τη διαδικασία υλοποίησης του Project, τη μακέτα που κατασκευάζουν οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου καθώς και για καλές πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής της ελιάς.

 

Γάλλοι μαθητές συμμετέχουν στο Project «Από το Λιοστάσι στο Λιοτρίβι» του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

  Στο Project «Γαστρονομικό ταξίδι στο νομό Ηλείας» που συντονίζουν οι εκπαιδευτές κκ. Σταμάτης Τσικόγιας και Σπυριδούλα Αλεξίου, οι γάλλοι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την ελληνική κουζίνα και σε παραδοσιακές συνταγές, ενώ συμμετείχαν στην κατασκευή χωριάτικου χαλβά.

 

Γάλλοι μαθητές συμμετέχουν στην παραγωγή χαλβά, στο πλαίσιο του Project «Γαστρονομικό ταξίδι στο νομό Ηλείας», υπό την επίβλεψη της κ. Ρ. Αλεξίου.

 

Τον τρόπο λειτουργίας του Σ.Δ.Ε. Πύργου και τις υποκείμενες δομές, παρουσίασε στον κ. EricGallibour, προϊστάμενο της αποστολής Europe Internationale, ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος. Συζητήθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι δομές εκπαίδευσης ενηλίκων στις δύο χώρες, Ελλάδα και Γαλλία, ενώ έγιναν τα πρώτα βήματα για μια μελλοντική συνεργασία προς όφελος και των δύο πλευρών.

Η γαλλική αντιπροσωπεία του MFR ForceBergerac δήλωσε ικανοποιημένη από τη φιλοξενία και τη συνεργασία των δύο πλευρών. Οι μαθητές ένοιωσαν ότι πήραν κάποια στοιχεία από την ελληνική πραγματικότητα σε ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Ανταλλάχθηκαν ευχές και εκφράστηκαν προσδοκίες για καλύτερη συνεργασία στο μέλλον.

 

Αναμνηστική φωτογραφία εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου με Γάλλους μαθητές και εκπαιδευτές από το MFRForceBergerac.

Για την καλύτερη επικοινωνία με τους γάλλους επισκέπτες, βοήθησαν στη διερμηνεία της αγγλικής γλώσσας, οι εκπαιδεύτριες του Σ.Δ.Ε. Πύργου, κκ. Γεωργία Βασιλοπούλου, Σπυριδούλα Αλεξίου και Ολυμπία Ράλλη.

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο με Δωρεάν φοίτηση, απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ. και εκτός από την έδρα διαθέτει τρία τμήματα:

Στον Πύργο: στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Στην Αμαλιάδα: Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, Τηλ.: 26220-28.692, Κινητό: 698.259.69.52.
Στην Ζαχάρω: Στο κτίριο του Γυμνασίου Ζαχάρως, Κινητό: 697.48.15.735.

Στην Ζάκυνθο: Στο κτίριο του Δ.ΙΕΚ. Ζακύνθου, Κινητό: 6977.98.43.05.

 

 

Οι εκπαιδεύτριες του Σ.Δ.Ε. Πύργου, κκ. Ολυμπία Ράλλη (αριστερά) και Γεωργία Βασιλοπούλου (τμήματος Αμαλιάδας) μαζί με τον κ. Loic le Glanec  στη Γαλλία

Hits: 463