Πρώτες Βοήθειες

 Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, ο Εκπαιδευτής Διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να παρουσιάσει στις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου, τις βασικές αρχές των Πρώτων Βοηθειών και με ποιο τρόπο αυτές εφαρμόζονται.

 

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν ενημερωτική εκδήλωση, αφιερωμένη στις Πρώτες Βοήθειες.

Αρχικά, η κ. Γεωργόπουλος αφιέρωσε κάποιο χρόνο στο να προσδιορίσει κάποιες βασικές έννοιες όπως: Κίνδυνος, Ατύχημα, Δυστύχημα, Οικιακό Ατύχημα και Καταστροφή. Μίλησε για τις πηγές που παράγουν τα παραπάνω, καθώς και για τον τρόπο που συμμετέχει ο άνθρωπος σε αυτά. Αναφέρθηκε στους βασικούς παρόχους προστασίας όπως η Πυροσβεστική,
Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών κτλ.

 

Ο εκπαιδευτής διασώστης κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος επιδεικνύει τα σωστά βήματα αντίδρασης, στην περίπτωση που έχουμε έναν άνθρωπο λιπόθυμο. Πρωταγωνιστής ο Βαλάντης, εκπαιδευόμενος του Σ.Δ.Ε. Πύργου. 

Η ενημέρωση από τον εκπαιδευτή διασώστη κ. Γεωργόπουλο έγινε με τη βοήθεια διαφανειών παρουσίασης. Σε μια από αυτές αναφέρονταν και οι αριθμοί κλήσης Πρώτων Βοηθειών με πρώτο τον Πανευρωπαϊκό αριθμό 112. Μίλησε για την προετοιμασία της κοινωνίας πριν την καταστροφή, και τη δύναμη της φύσης που ενώ μας είναι γνωστή, εμείς προσπαθούμε να εκβιάσουμε ή να παρακάμψουμε. Έδωσε τον ορισμό της Κρίσης και αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να παρθούν Γρήγορα Σωστές Αποφάσεις. Έδωσε οδηγίες για το σωστό τρόπο αντίδρασης σε διάφορα συμβάντα όπως: επιβάτης αυτοκινήτου σε πλημμύρα, λιπόθυμος άνθρωπος, άνθρωπος που αιμορραγεί, άνθρωπος που πνίγεται, κτλ. Αναφέρθηκε στη βίαιη εγρήγορση και στην απώλεια συνείδησης

 

Αναμνηστική φωτογραφία εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών του Σ.Δ.Ε. Πύργου με τον εκπαιδευτή διασώστη του Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) κ. Παναγιώτη Γεωργόπουλο.

Έδωσε πρακτικά παραδείγματα αποκατάστασης: ανθρώπου που κάτι έχει καταπιεί και πνίγεται, ή ανθρώπου που έχει κοπεί στο χέρι και αιμορραγεί, με πρωταγωνιστή τον εκπαιδευόμενο Στέφανο. Ακολούθως έδωσε ένα πρακτικό παράδειγμα αντίδρασης, σε περίπτωση που έχουμε έναν άνθρωπο λιπόθυμο. Πρωταγωνιστής από το σχολείο ήταν ο Βαλάντης, ενώ όλοι οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σωστά βήματα για την τοποθέτησή του σε θέση ασφαλείας.

Το γενικότερο ενδιαφέρον των ενήλικων «μαθητών» του Σ.Δ.Ε. ήταν έντονο και συμμετείχαν στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση με πλήθος από απορίες και ερωτήσεις.

Hits: 559