στην Αρχαία Ολυμπία

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

στην Αρχαία Ολυμπία

Την Παρασκευή 17 Μαίου, εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, υλοποίησαν την προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη τους στην Αρχαία Ολυμπία. Τους εκπαιδευόμενους συνόδευαν σε αυτή τους την εκπαιδευτική επίσκεψη οι εκπαιδευτές κκ. Λαμπρινή Παντή – δικηγόρος, Στάθης Λουμιώτης – μαθηματικός, Βασιλική Διαμαντοπούλου - φιλόλογος, ο υποδιευθυντής του Σ.Δ.Ε Πύργου κ. Βασίλης Καρβουνιάρης κι ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος.

 

Εκπαιδευόμενοι και φίλοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, στο γεφυράκι από την Αμβροσία προς το Αρχαιολογικό Μουσείο

Το ραντεβού ήταν στο νέο πάρκιν και αφού συγκεντρώθηκε η μικρή ομήγυρις, κατευθύνθηκε μέσα από το φυσικό περιβάλλον της Αρχαίας Ολυμπίας, προς το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην είσοδο του Μουσείου οι διψώντες για μάθηση ενήλικοι μαθητές περιεργάστηκαν τη μακέτα του Αρχαιολογικού χώρου με την αναπαράσταση της «Ιεράς Άλτεως», στον πρώτο χώρο περιήγησής τους.

 

 

Εκπαιδεύτριες και εκπαιδευτές μαζί με εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου σε αναμνηστική φωτογραφία στο Μουσείο.

  

Η περιήγηση στο Μουσείο ξεκίνησε από την αριστερή αίθουσα όπου εκτίθενται προιστορικα και μηκυναικα ευρήματα, αναθήματα, τριποδικοί λέβητες της γεωμετρικής και αρχαικης εποχής και όπλα όπως: δόρατα, λόγχες, ασπίδες περικνημίδες, θώρακες κτλ. Στην επόμενη αίθουσα οι εκπαιδευόμενοι θαύμασαν την Νίκη του Παιωνίου και στη συνέχεια, το κράνος του Μιλτιάδη και διάφορα εκθέματα που βρέθηκαν στο χώρο.

Στη συνέχεια πέρασαν στην αίθουσα με το Άγαλμα του Ερμή (του Πραξιτέλη), όπου οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν για την ιστορία του, την αναστήλωσή του και τον τρόπο προστασίας του από ενδεχόμενο σεισμό. Ακολούθησε επίσκεψη στην αίθουσα των Ρωμαϊκών εκθεμάτων. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την αίθουσα με τα (δύο) μεγάλα Αετώματα του Ναού του Δία και τις Μετώπες από το ναό, όπου αναπαριστώνται οι άθλοι του Ηρακλή.

 

Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μπροστά από προθήκες με αρχαία σκεύη. Η φιλόλογος του σχολείου κα. Βασιλική Διαμαντοπούλου, εξηγεί κάποια στοιχεία.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου πήραν το δρόμο για τον Αρχαιολογικό χώρο. Οι ευγενικοί φύλακες του χώρου, έφεραν ένα αμαξίδιο ώστε να γίνει καλύτερη η μετακίνηση της τρυματισμένης στο πόδι Λεμονιάς Μ. της εκπαιδευόμενης του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Το πρώτο που αντίκρισαν στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν το Γυμνάσιο, που εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα και το οποίο έχει αναστηλωθεί πρόσφατα. Είδαν την Παλαίστραπου χρησίμευε για την προπόνηση των αθλητών στην πυγμή, στην πάλη και στο άλμα, το Λεωνιδαίο - μεγάλο πολυτελή ξενώνα που βρισκόταν στη νοτιοδυτική γωνία του ιερού, το Φιλιππείο -το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα της Άλτεως, καθώς και το Ναό της Ήρας απ΄ όπου γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας κάθε τέσσερα (4) χρόνια.

 

 

Στον Αρχαιολογικό χώρο δεν ξέρει που να πρωτοκοιτάξει κανείς και τι να πρωτοθαυμάσει!

 

Στη συνέχεια οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο Ναό του Δία -όπου ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου,  στο Υδραγωγείο του Ηρώδου του Αττικού (γνωστό και ως Νυμφαίο) και μέσω της Κρύπτης οδηγήθηκαν στο Αρχαίο Στάδιο.

 

Οι επισκέπτες περνάνε κάτω από την Κρύπτη προκειμένου να οδηγηθούν στο Αρχαίο Στάδιο.

Έγινε αναφορά στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, με κυρίαρχο αγώνισμα το Στάδιο (192 μ.). Εκτός από το Στάδιο υπήρχαν και τα αγωνίσματα του Δίαυλου (δύο Στάδια, 384 μ.) και ο Δόλιχος (12 Δίαυλοι).  Έγινε σύγκριση με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρθηκαν τα ιστορικά στοιχεία για την ανασύστασή τους από τον Κουμπερτέν.

Επιστρέφοντας από το Στάδιο, οι εκπαιδευόμενοι είδαν το Βουλευτήριο, το εργαστήριο του Φειδία και την Πρωτοχριστιανική Βασιλική, από όπου άντλησαν στοιχεία για να εμπλουτίσουν το αντίστοιχο Project που υλοποιείται στο Σ.Δ.Ε. Πύργου.

 

Εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευόμενες του Σ.Δ.Ε. Πύργου, διαβάζουν αρχαία επιγραφή

Ο χρόνος επίεζε και ο αρχαιολογικός χώρος επρόκειτο να κλείσει. Η ομάδα των «επισκεπτών» του Σ.Δ.Ε. Πύργου κινήθηκε προς την έξοδο του Αρχαιολογικού όπου έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία και κατευθύνθηκε στο κοσμοπολίτικο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας για ξεκούραση και καφέ!

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο για Ενηλίκους, με δωρεάν φοίτηση. Παρέχει στους ενηλίκους τη δυνατότητα να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου σε μόνο δύο (2) χρόνια. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Τηλ./FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428, 6945.11.89.73. E-mailsdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα: sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Hits: 617