sde

55

Στη Βιβλιοθήκη

Η Ηλεία είναι τόπος με μεγαλειώδες παρελθόν και μεγάλες δυνατότητες. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου την περασμένη Τρίτη 23 Ιανουαρίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου και σε Οινολογικό Εργαστήριο – Χημείο.

 

Αρχικά, στο πλαίσιο σχεδίου δράσης με θέμα τον Πύργο ως βιώσιμη πόλη που υλοποιούν, οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν στη Βιβλιοθήκη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης μας αφηγούνται την ιστορία της Ηλείας». Η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης κ. Νίκη Κατσιάπη, με πολλή ζωντάνια και γλαφυρότητα, παρουσίασε, με αφορμή τα αντίστοιχα ονόματα οδών και πλατειών της πόλης μας, το μύθο του Αλφειού, γνωστό μέσω της τέχνης σε όλο τον κόσμο, του Μύρτιλου, του Ίφιτου, την ιστορία του Κόροιβου, του πρώτου Ολυμπιονίκη, και τη δημιουργία της πόλης από τον Τσερνοτά. Εξήγησε γιατί ο Άγιος Χαράλαμπος έγινε πολιούχος του Πύργου, πρόβαλε τη δράση των Ηλείων στην Επανάσταση του 1821 αλλά και την περίοδο της ανάπτυξης της πόλης χάρη στο «μαύρο χρυσό», τη σταφίδα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ ότι η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα ήταν η γραμμή Πύργου – Κατακόλου για τη μεταφορά της σταφίδας. Τέλος, συγκίνηση προκάλεσε η παρουσίαση από την κ. Κατσιάπη της συμβολής της Ηλείας τόσο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον Μίλτωνα Ιατρίδη, κυβερνήτη του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής», τον δήμαρχο Τ. Καζάζη και τον Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο όσο και στον αντιδικτατορικό αγώνα με το Σάκη Καράγιωργα.

 

Φωτό Πύργου & Ηλείας

Την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, στα πλαίσια του μαθήματος "Σχέδια Δράσης-Projects" με θέμα «Γωνιές τις Ηλείας», εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου ξεχύθηκαν ανά τας οδούς και τας ρύμας του Πύργου, προκειμένου να αποθανατίσουν γωνιές, γειτονιές, κτίρια, ανθρώπους και στιγμιότυπα!

 

 

Ο Βασίλης Αγγελάκος στο Σ.Δ.Ε. Πύργου

Ποια είναι τα μυστικά μιας καλής φωτογραφίας; Ποια είναι η καλύτερη γωνία λήψης για να βγάλουμε μια φωτογραφία; Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τραβήξουμε μια φωτογραφία; Αυτά και πολλά άλλα είναι μερικά ερωτήματα που απασχολούν όχι μόνο όσους θέλουν να αποθανατίζουν τις προσωπικές τους στιγμές μέσα από μια καλή φωτογραφία, αλλά και τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Πύργου στα πλαίσια του μαθήματος project με θέμα «Γωνιές τις Ηλείας». Για την αποσαφήνιση αυτών των ερωτημάτων το ΣΔΕ Πύργου προσκάλεσε το φωτογράφο κ. Βασίλη Αγγελάκο.

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου ο κ. Αγγελάκος παρευρέθη στον χώρο του ΣΔΕ Πύργου προκειμένου να πραγματοποιήσει μια διάλεξη με θέμα τη φωτογραφία καθώς και να απαντήσει στα ποικίλα ερωτήματα που έχουν απασχολήσει τους εκπαιδευόμενους στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης-Project.

Ο κ. Αγγελάκος αφού εξήγησε τις βασικές αρχές λειτουργίας των παλαιών κλασικών φωτογραφικών μηχανών και την αποτύπωση της εικόνας σε φωτογραφικό φιλμ, έκανε μια εισαγωγή στις διαφορές μεταξύ των κλασικών μηχανών και των σύγχρονων ψηφιακών μηχανών. Εξήγησε την λειτουργία των φακών και επέστησε την προσοχή για τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε σε μια φωτογραφική μηχανή ανάλογα με τον χώρο που τραβάμε μια φωτογραφία. 

Ο Βασίλης Αγγελάκος παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά και της δυνατότητες μιας φωτογραφικής μηχανής, σε εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε Πύργου

 Επισήμανε ότι για να έχουμε μια καλή φωτογραφία πρέπει να προσέχουμε το φωτισμό (φυσικό ή τεχνητό), τη θέση και τη γωνία λήψης της φωτογραφίας, τόσο σε σχέση με το τι θέλουμε να φωτογραφήσουμε όσο και με τη θέση της φωτεινής πηγής, καθώς και το ζουμ.

Στη συνέχεια παρουσίασε φωτογραφικό υλικό για την καλύτερη κατανόηση κάποιων λεπτών σημείων ενώ σχολίασε και τις φωτογραφίες που του παρουσίασαν οι εκπαιδευόμενοι τις οποίες είχαν οι ίδιοι τραβήξει από την περιοχή μας, για τις ανάγκες του Project.

Με τις εύστοχες παρατηρήσεις του Βασίλη Αγγελάκου οι εκπαιδευόμενοι παρατήρησαν πιθανά λάθη που μπορούν να γίνουν κατά την φωτογράφιση και κατανόησαν ποιες τεχνικές πρέπει να εφαρμόσουν προκειμένου να αποδώσουν κατά το μέγιστο στις απαιτήσεις του Project.

Κλείνοντας, ο κ. Αγγελάκος τόνισε ότι είναι στην διάθεσή μας για ό,τι τον χρειαστούν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. και για περαιτέρω συμβουλές κατά την υλοποίηση του Project.   

Το ΣΔΕ Πύργου είναι ένα σχολείο ανοικτό στην τοπική αγορά, και τις επιχειρήσεις και καλεί όσους φορείς και επαγγελματίες το επιθυμούν, να έρθουν σε επικοινωνία με τα στελέχη του σχολείου για μια εκπαιδευτική συνεργασία.

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου είναι Δημόσιο σχολείο για Ενηλίκους, με δωρεάν φοίτηση. Παρέχει στους ενηλίκους τη δυνατότητα να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου μόνο σε δύο (2) χρόνια. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Τηλ./FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428. E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα: sde-pyrgou.ilei.sch.gr


Θέματα Φωτογραφίας & Γιώργος Σκουλούδης

Στο ΣΔΕ Πύργου παράλληλα με τους Γραμματισμούς που αποτελούν την κύρια οδό μάθησης, διδακτική μέθοδο μάθησης αποτελούν και οι δράσεις που πραγματοποιούνται στο σχολείο, σύμφωνα και με τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων, καθώς και το μάθημα ?Σχέδια Δράσης - Project?. Για το παρόν σχολικό έτος ένα από τα θέματα που έχει επιλεγεί από τους εκπαιδευόμενους για το project είναι το θέμα «Γωνιές της Ηλείας» σκοπός του οποίου είναι οι εκπαιδευόμενοι, και όχι μόνο, να γνωρίσουν τις άγνωστες ομορφιές της Ηλείας, τα τοπικά έθιμα καθώς και παλαιά και ξεχασμένα επαγγέλματα με την δημιουργία ενός οδηγού ? λευκώματος με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στα πλαίσια του θέματος αυτού το ΣΔΕ Πύργου προσκάλεσε τον φωτογράφο κ. Γεώργιο Σκουλούδης απόφοιτο Λογιστικού Τμήματος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τελειόφοιτο του ΑΤΕΙ Αθηνών του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών,  προκειμένου να μιλήσει για τεχνικές φωτογράφησης.

Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου παρακολουθούν τα θέματα Φωτογραφίας που παρουσιάζει ο Γιώργος Σκουλούδης.

Ο κ. Σκουλούδης αποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση, και παρευρέθη στον χώρο του ΣΔΕ Πύργου την Πέμπτη  23 Φεβρουαρίου. Αφού τον υποδέχτηκαν στον χώρο του σχολείου ο Διευθυντής του ΣΔΕ κ. Αγγελόπουλος Δημήτριος και οι συνεργάτες του ο κ Σκουλούδης μίλησε στους εκπαιδευόμενους για την φωτογραφία.

Αρχικά έκανε μια ιστορική αναδρομή στον χώρο της φωτογραφίας, μίλησε για τις καινοτομίες στη φωτογραφία, για την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών καθώς και για τεχνικές φωτογράφησης. Τόνισε ότι παρόλη την εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο της φωτογραφίας με την κατασκευή αυτόματων μηχανών, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που παίζει καθοριστικό ρόλο παίρνοντας τις σχετικές αποφάσεις σχετικά με το τι θέλει να δείξει η φωτογραφία καθώς και τα πιθανά μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα από αυτή στο ευρύτερο κοινό. Στην συνέχεια παρουσίασε φωτογραφικό υλικό στους εκπαιδευόμενους για την καλύτερη κατανόηση κάποιων λεπτών σημείων ενώ παράλληλα υπήρξε καταιγισμός ερωτήσεων από τους εκπαιδευόμενους καθώς το ενδιαφέρον τους για το αντικείμενο  είχε φτάσει στο ζενίθ. Στα πλαίσια της παρουσίασης έγινε αναλυτικός σχολιασμός κάθε φωτογραφίας ενώ και οι εύστοχες παρατηρήσεις του εκπαιδευτικού Φυσικής κ. Βασίλη Ηλιόπουλου διαλεύκαναν τα σκοτεινά σημεία που προβλημάτιζαν τους εκπαιδευόμενους.

Ο φωτογράφος Γιώργος Σκουλούδης, με έναν απρόσμενο επισκέπτη του Σ.Δ.Ε. Πύργου, το ρώσο κοσμοπολίτη Ivan Sukhochev, με σπουδές στα αυτοματοποιημένα συστήματα.

 

Μέσα από την όλη συζήτηση οι εκπαιδευόμενοι κατανόησαν ποιες τεχνικές πρέπει να εφαρμόζουν για να δημιουργούν ξεχωριστές φωτογραφίες προκειμένου να αποθανατίζουν στιγμές από την καθημερινότητά τους, αλλά και να αποδώσουν κατά το μέγιστο στις απαιτήσεις του project. Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ ευχαρίστησαν το Γιώργο Σκουλούδη για τις χρήσιμες συμβουλές του καθώς και για τον χρόνο που αφιέρωσε μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις του στο χώρο της καλής φωτογραφίας.

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου είναι σχολείο για Ενηλίκους και τους παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου σε δύο (2) χρόνια. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Τηλ./FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428. E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα: sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Επίσκεψη στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στη Βροχίτσα

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στα πλαίσια του σχεδίου δράσης "Γνωριμία με του κοινωνικούς φορείς της πόλης μας" επισκεφτήκαμε το σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στη Βροχίτσα. Εκεί:

  • Προσφέραμε τα τρόφιμα, τα ρούχα και τα παιχνίδια που συλλέξαμε.
  • Ενημερωθήκαμε λεπτομερέστερα για τη ζωή των παιδιών στο σπίτι.
  • Περιηγηθήκαμε στους χώρους του σπιτιού.
  • Δώσαμε συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα.

 

Η δράση συλλογής τροφίμων για το Χαμόγελο του Παιδιού

Η δράση υλοποιήθηκε στο super market LIDL στον Πύργο. Συλλέχθηκαν τρόφιμα μακράς διαρκείας με σκοπό να προσφερθούν από τους εκπαιδευόμενους στο ?χαμόγελο του παιδιού?. 

Επίσκεψη του Σ.Δ.Ε. στη Βιβλιοθήκη

Τρίτη 31 Μαΐου 2016.

Ώρα 4 και μισή το απόγευμα.

Ήλιος και ζέστη.

Ερημιά στον Πύργο.

Άλλοι κοιμούνται, άλλοι πίνουν το απογευματινό καφεδάκι καί κάποιοι τυχεροί δροσίζονται στα νερά του Ιονίου.

Στη Βιβλιοθήκη μια άλλη εικόνα. Από ώρα φτάνουν ένας, δύο, τρεις, πολλοί ... μαθητές. Για την ακρίβεια οι πιο συνειδητοποιημένοι μαθητές της Ηλείας, οι πιο σκληρά εργαζόμενοι και οι πιο αξιέπαινοι συμπολίτες μας. Παρέα με το Διευθυντή κ. Δημήτρη Αγγελόπουλο, και με τους δασκάλους τους, που καιρό τώρα στέκονται δίπλα τους στον αγώνα της μάθησης.

Μαζί γνωρίσαμε την ιστορία της Βιβλιοθήκης, γνωρίσαμε γνωστούς και άγνωστους "θησαυρούς" της και περιηγηθήκαμε στους χώρους της.

Ήταν μια αλλιώτικη εμπειρία για όλους μας.

Το Χαμόγελο του Παιδιού επισκέπτεται το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

Άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, αυτή τη φορά από εκπρόσωπο του Χαμόγελου του Παιδιού. Η ψυχολόγος κα. Βασιλική Θεοδωροπούλου, εργαζόμενη στο Χαμόγελο του Παιδιού, βρέθηκε στο σχολείο στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του σχεδίου δράσεως "Γνωριμία με Κοινωνικού Φορείς της Περιοχής του Πύργου" με υπεύθυνο εκπαιδευτή τον Βασίλη Παλαιολόγου.

Η κα. Θεοδωροπούλου μας μίλησε για την ιστορία και τις δράσεις του οργανισμού και ειδικά για εκείνες που λαμβάνουν χώρα στο νομό Ηλείας. Το Χαμόγελο του παιδιού κλείνει ήδη 20 χρόνια προσφοράς στην προστασία των εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων παιδιών και απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και εθελοντές σε όλη τη χώρα. Πολλές χιλιάδες οικογενειών και παιδιών έχουν λάβει υποστήριξη από τις δράσεις του που κινούνται στο τρίπτυχο άμεση παρέμβαση, ιατρικές υπηρεσίες και ανάγκες διαβίωσης.

Ειδικά στον τομέα της διαβίωσης το Χαμόγελο του Παιδιού είναι πολύ δραστήριο. Αυτή την στιγμή 330 παιδιά και στο παρελθόν άλλα 750 έχουν φιλοξενηθεί στα σπίτια που διατηρεί το Χαμόγελο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο νομό Ηλείας ειδικά, το Χαμόγελο στεγάζεται σε τρεις τοποθεσίες, τον Πύργο, την Κυλλήνη και τη Βροχίτσα.  Στην Κυλλήνη στεγάζεται χώρος φιλοξενίας για παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση ή εγκατάλειψη από το στενό τους οικογενειακό περιβάλλον. Αυτή την στιγμή φιλοξενούνται 24 παιδιά διαφόρων ηλικιών, στα οποία παρέχονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες που τους εξασφαλίζουν μια άνετη διαβίωση.  Σε αυτά τα σπίτια εργάζονται ειδικοί επιστήμονες όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές αλλά και όλο το απαραίτητο προσωπικό που είναι χρήσιμο στην εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών όπως οδηγοί, καθαριστές κ.α.

Στον Πύργο παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη σε οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση, με κύριο στόχο την πρόληψη της εγκατάλειψης. Η στήριξη μπορεί να είναι ψυχολογική, οικονομική, κοινωνική (π.χ. η βοήθεια στις οικογένειες να βρουν απασχόληση, να επικοινωνούν με δημόσιες υπηρεσίες, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία κ.α.). Στη Βροχίτσα στεγάζεται η Ημερήσια Φροντίδα Παιδιών στα οποία παρέχονται εκπαιδευτικές υπηρεσίες καθώς και δυνατότητες δημιουργικής απασχόλησης. Στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των παιδιών μέσω της σωματικής, πνευματικής και συναισθηματικής ανάπτυξής τους.

Επιπρόσθετη δράση του Χαμόγελου αποτελεί η ενημέρωση παιδιών σε σχολεία, με στόχο να μάθουν τα ίδια τα παιδιά τα δικαιώματά τους. Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ότι χρειάζονται ενημερωτικές δράσεις για την περαιτέρω κοινωνική ευαισθητοποίηση σε αυτό το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι το Χαμόγελο του Παιδιού ως ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναφέρεται πάντα στις εισαγγελικές αρχές που είναι καθαυτό αρμόδιες για τις περιπτώσεις των κακοποιημένων παιδιών. Στην τηλεφωνική γραμμή 1056 υπάρχει η δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας περίπτωσης κακοποίησης ή παραμέλησης παιδιών. Το Χαμόγελο του Παιδιού στη συνέχεια επικοινωνεί με την αρμόδια εισαγγελία η οποία παρεμβαίνει άμεσα. Σε περίπτωση που ζητηθεί από τις αρχές, εκπρόσωποι του οργανισμού μπορεί να παραστούν κατά την άμεση παρέμβαση. Στο ίδιο τηλέφωνο επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για τους γονείς να ζητήσουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησης του οργανισμού, αυτές διακρίνονται στην κρατική χρηματοδότηση (5% των συνολικών δαπανών), σε χορηγίες και σε δωρεές από ιδιώτες, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς. Τρόφιμα, υλικά και αναλώσιμα παρέχονται από τοπικές επιχειρήσεις ενώ ρούχα κυρίως από ιδιώτες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κα. Θεοδωροπούλου υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από τους εκπαιδευόμενους. Εκφράστηκε ενδιαφέρον για την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων παιδιών του Χαμόγελου και υπήρξε συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι θύματα υπάρχουν και στην διπλανή μας πόρτα και δεν επιτρέπεται να κρατάμε σιωπή υπό το φόβο να αποκαλυφθεί η ταυτότητά μας. Επιπλέον έγινε συζήτηση για τις αιτίες που οδηγούν σε οικογενειακή κρίση που μπορεί να φθάσει μέχρι την εγκατάλειψη των παιδιών και σκιαγραφήθηκε το προφίλ των προβληματικών γονιών. Άνθρωποι που ζουν άποροι, που έχουν πρόβλημα αναπηρίας ή που έχουν κακοποιηθεί και οι ίδιοι στο παρελθόν, δεν αποτελούν και αυτοί παρά θύματα γενικότερων κοινωνικών καταστάσεων. Στο σημείο αυτό, τονίστηκε η σημασία που έχει η ύπαρξη θεσμοθετημένης κοινωνικής πρόνοιας και γενικότερα του κοινωνικού κράτους, τομέων που έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πολλά ακόμα θέματα συζητήθηκαν, από τη δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών που ζουν στα σπίτια του Χαμόγελου, μέχρι το πρόβλημα των παιδιών των φαναριών.

Συνολικά η συνάντηση του σχολείου με το Χαμόγελο του Παιδιού ήταν εγκάρδια και οι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν τη θέλησή τους να επισκεφτούν ένα από τα σπίτια του οργανισμού για να γνωρίσουν από κοντά όλα όσα άκουσαν στην ενημέρωση της κα. Θεοδωροπούλου. Μέχρι τότε, οι συμμετέχοντες στο σχέδιο δράσης "Γνωριμία με Κοινωνικούς Φορείς της Περιοχής του Πύργου", θα συλλέγουν ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και άλλα χρήσιμα αντικείμενα για να τα προσφέρουν στο Χαμόγελο του Παιδιού όταν ολοκληρωθεί η σχολική περίοδος. Η έκκληση αυτή απευθύνεται σε όλους και η συλλογή θα γίνεται καθημερινά από τις 4.30 έως τις 8.30 καθημερινά στο χώρο του σχολείου, στο 2ο Χιλ Εθνικής Οδού Πύργου-Κυπαρισσίας.

Επίσκεψη εκπροσώπων του Συλλόγου ΑΜΕΑ "ΗΛΙΣ" στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

Την Πέμπτη 19 Μαΐου, εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Νομού Ηλείας "ΗΛΙΣ" πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Πύργου. 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του σχεδίου δράσης "Γνωριμία με κοινωνικούς φορείς της περιοχής του Πύργου" με υπεύθυνο εκπαιδευτή το Βασίλη Παλαιολόγου.

Το σχολείο επισκέφτηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Παπαδάτος και η γραμματέας κα. Ρηγοπούλου, οι οποίοι και ενημέρωσαν τους παρόντες εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές για τη σύσταση και τις δράσεις του συλλόγου, για παράλληλες δράσεις και οργανώσεις σχετικές με ΑΜΕΑ, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ στο νομό. 

Σκοπός του "ΗΛΙΣ", είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρία, καθώς υπάρχει μεγάλη υστέρηση σε επίπεδο δημόσιων παροχών και ευκολιών για τα ΑΜΕΑ. Παραδείγματα αποτελούν η δύσκολη διέλευσή τους ειδικά μέσα στην πόλη, η έλλειψη ειδικών ανελκυστήρων σε δημόσιες υπηρεσίες καθώς και ειδικών ραμπών για το μπάνιο στη θάλασσα. Πολλές ενστάσεις για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΠΥΡΓΟΥ (Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης Και Κατάρτισης Ατόμων Με Αναπηρία) και τη λειτουργία του, υποβλήθηκαν από το σύλλογο των ΑΜΕΑ, θεωρώντας πως ουσιαστικά έχει κλείσει, αφού από κέντρο με αποκλειστικές υπηρεσίες σε ΑΜΕΑ έγινε κέντρο φροντίδας για όλους, ενώ ο σύλλογος αγωνίζεται για την επαναλειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ως κέντρου αποκατάστασης αποκλειστικά για ΑΜΕΑ. 

Ένας άλλος τομέας δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ που πάσχει είναι εκείνος της εκπαίδευσης. Αυτή την στιγμή, το Ειδικό Γυμνάσιο συστεγάζεται με το ΕΕΕΕΚ (Επαγγελματικό Ειδικό Εργαστήρι Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) σε χώρο στα Βυτινέικα. Όπως μας εξήγησαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου, 100 μαθητές συνολικά κατανέμονται σε 7 αίθουσες, κάτι που δεν ενδείκνυται για ΑΜΕΑ αφού ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος. Εν όψει μάλιστα της ίδρυσης του Ειδικού Λυκείου και χωρίς να έχει προβλεφθεί άλλος χώρος για την στέγασή του, το πρόβλημα μπορεί να γίνει εκρηκτικό. Εκφράστηκε η άποψη ότι η συμφόρηση στις αίθουσες μετατρέπει το σχολείο από εκπαιδευτικό οργανισμό σε απλό κέντρο φύλαξης παιδιών με αναπηρία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευομένων, τόσο με παράθεση καθημερινών εμπειριών τους με παιδιά με αναπηρία, με ερωτήσεις που αφορούν τα επιδόματα και τις χορηγήσεις σε ΑΜΕΑ, τους άλλους σχετικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη, τα κριτήρια για να αναγνωριστεί κάποιο άτομο ως ΑΜΕΑ, τις διάφορες κατηγορίες ΑΜΕΑ κ.α. 

Ο σύλλογος αποδίδει τα προβλήματα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρία στο χαμηλό βιοτικό και πολιτισμικό επίπεδο του νομού, στην έλλειψη δικτύωσης μεταξύ των ξεχωριστών συλλόγων ΑΜΕΑ, στη μη αποδοχή του προβλήματος από την οικογένεια και την τοπική κοινωνία, καθώς και στην ελλιπή υποστήριξη των ίδιων των μελών των συλλόγων στις διεκδικήσεις τους.

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου και ο Σύλλογος ΑΜΕΑ ΗΛΙΣ, επισκέπτες και εκπαιδευόμενοι, εξέφρασαν τη θέλησή τους να ξανασυναντηθούν στο άμεσο μέλλον με πιο δραστήριο τρόπο, ανοίγοντας έναν πολλά υποσχόμενο δίαυλο συνεργασίας και επικοινωνίας. 

Πληροφορίες σχετικά με το σύλλογο ΑΜΕΑ ΗΛΙΣ υπάρχουν διαθέσιμες στον ιστότοπο http://ilis-amea.blogspot.gr/

 

 

 

Το Κέντρο Πρόληψης "Παρεμβάσεις" στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Την Πέμπτη 14 Απριλίου η Γιώτα Τσαπαρδώνη, ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης "Παρεμβάσεις", επισκέφτηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του σχεδίου δράσεως "Γνωριμία με Κοινωνικούς Φορείς του Πύργου" με υπεύθυνο εκπαιδευτή τον Βασίλη Παλαιολόγου.

Η κα. Τσαπαρδώνη ενημέρωσε όλους τους παρόντες για το έργο που κάνουν οι Παρεμβάσεις, οι οποίες αν και εδρεύουν στην Αμαλιάδα δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το νομό. Μίλησε συγκεκριμένα για τα προγράμματα που αφορούν σε γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα περιλαμβάνουν ενημέρωση σε γονείς με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης από διάφορες μορφές εξαρτήσεων, βιωματικά εργαστήρια σε παιδιά με στόχο την καλλιέργεια στην πράξη θετικών συμπεριφορών και σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς ώστε οι τελευταίοι να γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα συνδράμουν μέσα στην τάξη και στο σχολείο προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Το ΣΔΕ Πύργου υποδέχεται το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου

Επίσκεψη πραγματοποίησαν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πύργου στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Πύργου την Πέμπτη 7 Απριλίου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του σχεδίου δράσεως με θέμα "Κοινωνικοί Φορείς της Περιοχής του Πύργου" και ήταν η πρώτη από μια σειρά δραστηριοτήτων που θα γίνουν στα πλαίσια αυτού του σχεδίου δράσεως.

Το σχολείο επισκέφτηκαν οι Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (ψυχολόγος), Θεόδωρος Γιαννόπουλος (κοινωνιολόγος) και Αλεξάνδρα Τσουκαλά (κοινωνική λειτουργός), οι οποίοι και ενημέρωσαν τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές (παρουσία του διευθυντή του σχολείου κ. Δημήτρη Αγγελόπουλου) για τις δράσεις του Κέντρου. Αρχικά προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους "The Noir Project" του Γρηγόρη Βαρδαρινού με θέμα την κακοποίηση των γυναικών. Στη συνέχεια και με αφορμή την ταινία, έγινε συζήτηση για τις αιτίες, τις μορφές με τις οποίες εμφανίζεται και τους τρόπους αντιμετώπισής του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος.

Παράλληλα έγινε ενημέρωση για όλες τις δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου και δόθηκε έμφαση στη δυνατότητα που έχει μια γυναίκα-θύμα κακοποίησης να επωφεληθεί από την ύπαρξη του. Συγκεκριμένα, το Κέντρο παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και νομικές συμβουλές καθώς και φιλοξενία στους ξενώνες που διατηρεί και που προσφέρουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες διαμονής. Αναφορές έγιναν επίσης σε νόμους που σχετίζονται με το ζήτημα καθώς και στην πρόοδο που έχει συντελεστεί από την ίδρυση του θεσμού τρία χρόνια πριν έως σήμερα.

Από την συζήτηση που έγινε εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι περιπτώσεις βίας εναντίον των γυναικών δεν εντοπίζονται μόνο σε οικογένειες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου αλλά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Επίσης, σύμφωνα με άτυπα στοιχεία υπολογίζεται ότι μόνο μία στις δέκα περιπτώσεις κακοποίησης που πραγματικά συμβαίνουν καταγράφονται στα αρχεία των αστυνομικών αρχών. Τονίστηκε συνεπώς η ανάγκη να ξεπεραστεί ο φόβος όχι μόνο από την πλευρά του θύματος αλλά και από εκείνη του μάρτυρα που σιωπά μπροστά σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης.

Συνολικά, η συζήτηση παρείχε σημαντικές πληροφορίες σε όλους τους συμμετέχοντες και ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Πύργου για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά όλους, όπως είναι η βία εναντίον των γυναικών. 

Σχέδια Δράσης

Τα σχέδια δράσης (projects) που υλοποιούνται στο σχολείο μας για το σχολικό έτος 2015-16 είναι τα ακόλουθα:

  • "Σχεδιασμός και κατασκευή τρισδιάστατης μακέτας πόλης" με υπεύθυνο εκπαιδευτή τον κ. Βασίλη Ηλιόπουλο.
  • "Φιλαναγνωσία-Μελέτη λογοτεχνικού βιβλίου" με υπεύθυνο εκπαιδευτή τον κ. Παναγιώτη Κουτσαντώνη .
  • "Γνωριμία με κοινωνικούς φορείς της πόλης μας" με υπέυθυνο εκπαιδευτή τον κ. Βασίλη Παλαιολόγου.