Επίσκεψη της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στο ΣΔΕ Πύργου !!!

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 το Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας στον Πύργο φιλοξένησε την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, κ.Κωστοπούλου Παναγιώτα.
Την κ. Κωστοπούλου υποδέχθηκε η Διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, κ. Μπουροπούλου Νικολία μαζί με τον Υποδιευθυντή του σχολείου κ. Καρβουνιάρη Βασίλειο και την αποσπασμένη εκπαιδευτικό κ. Διαμαντοπούλου Βασιλική.
Η κ.Κωστοπούλου αφού συνομίλησε με τους εκπαιδευόμενους του Σχολείου, ανέλυσε τη σημασία και τον ρόλο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών αλλά και χώρους διατήρησης της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) δεν φυλάσσουν απλώς έγγραφα, αλλά διαχειρίζονται πληροφορίες αποθηκευμένες διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του κράτους και των πολιτών διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ιστορική έρευνα, την πληροφόρηση και διαφυλάσσουν την εθνική μνήμη με βασική αποστολή την εκκαθάριση, την επιλογή, την προστασία και αξιοποίηση των ιστορικών πηγών του κράτους.
Αξιοποιώντας υλικό του 1937 η κ.Κωστοπούλου έδωσε την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να κατανοήσουν τη μεγάλη σημασία της υπηρεσίας μεταφέροντάς τους σε μια εποχή του παρελθόντος της Ηλείας. Ταυτόχρονα κάλεσε τους εκπαιδευόμενους να γίνουν οι ίδιοι αρωγοί στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, προσκομίζοντας αρχειακό υλικό που διαθέτουν στα ΓΑΚ, συμβάλλοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αποστολή της υπηρεσίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη δέσμευση να επαναληφθεί και να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον χώρο των Γ.Α.Κ. στον Πύργο σε μεταγενέστερο χρόνο όταν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.