Στον Πολυχώρο για τον Καραθεοδωρή

Για δεύτερη φορά οι πύλες του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας άνοιξαν, προκειμένου να υποδεχθούν τους εκπαιδευόμενους του τμήματος Αμαλιάδας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου και τις εκπαιδεύτριές τους, Σπυριδούλα Αλεξίου, Γρηγορία Γκάτση και Πελαγία Νικολούτσου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/5/2018 και αφορμή υπήρξε η αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η Ήλιδα υποδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή», μία έκθεση αφιερωμένη στον διεθνούς φήμης Έλληνα μαθηματικό, που επιμελήθηκε ο Σύνδεσμος Φίλων & Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή Δήμου Κομοτηνής.

Η έκθεση περιελάμβανε πλούσιο αρχειακό υλικό και παρουσίαζε ενδελεχώς τους κυριότερους σταθμούς της ζωής και της καριέρας ενός από τους διαπρεπέστερους Έλληνες επιστήμονες, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο οποίος επηρέασε την επιστήμη του 20ού αι. και συνέβαλε καταλυτικά στην εξέλιξη της Θεωρίας της Σχετικότητας που διατύπωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Μέσω της εξαιρετικής περιήγησης της μουσειολόγου – μουσειοπαιδαγωγού, Χαράς Μαρκουλάκη, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της ζωής, της δράσης και της επιστημονικής πορείας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο οποίος δόξασε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου και αγωνίστηκε για την ανόρθωση του πνευματικού επιπέδου των Ελλήνων. Η συνείδησή του ήταν πάντοτε ελληνική και δήλωνε παρών κάθε φορά που τον καλούσε η πατρίδα.

 

Τέλος, οι εκπαιδευόμενοι ενεπλάκησαν δημιουργικά, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν, αποκτώντας γνώσεις και αξέχαστες εμπειρίες, ενώ το σίγουρο είναι ότι ‘συναντήθηκαν’ με έναν σπουδαίο μαθηματικό, ο οποίος συνδιαλεγόταν με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες της εποχής του, όπως διαπίστωσαν από τα αντίγραφα φωτογραφιών και επιστολών του με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Άρθουρ Ρόζενταλ κ.ά.

 

Hits: 635