Ο ρόλος των Δ.Ι.Ε.Κ. και της Δια Βίου Μάθησης

Τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 ο Διευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ. Αμαλιάδας, κ. Δημήτρης Βουδούρης ανταποκρίθηκε – για δεύτερη φορά – στο κάλεσμα του τμήματος Αμαλιάδας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου και ενημέρωσε τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους σχετικά με τον ρόλο των Δ.Ι.Ε.Κ. και γενικότερα με τον ρόλο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην κοινωνία.

Αναφέρθηκε τόσο στη θεσμοθέτηση της Εκπαίδευσης Ενηλίκωνκατά τη δεκαετία του 1990, και συγκεκριμένα των Δ.Ι.Ε.Κ. ως αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, όσο και στη διάρκεια φοίτησης και στις εξετάσεις πιστοποίησης, οι οποίες παρέχουν στους σπουδαστές πτυχίο αναγνωρισμένο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, τόνισε ότι τα Δ. Ι.Ε.Κ. απευθύνονται σε αποφοίτους Λυκείου, ότι η φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα και περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εξάσκηση και ότι έπεται ένα πέμπτο εξάμηνο πρακτικής άσκησης σε συναφές αντικείμενο. Με το πέρας της φοίτησης χορηγείται στους σπουδαστές βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης και στη συνέχεια συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης θεωρητικού και εργαστηριακού επιπέδου, με σκοπό τη λήψη του πτυχίου επιπέδου 5, το οποίο εξασφαλίζει στον κάτοχό του επαγγελματικά δικαιώματα και τη δυνατότητα να εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στις τρέχουσες αλλά και στις νέες ειδικότητες του τοπικού Δ.Ι.Ε.Κ και του παραρτήματος των Λεχαινών. Κλείνοντας την εισήγησή του, τόνισε τη σπουδαιότητα της επαγγελματικής εξέλιξης, δίνοντας έμφαση στη διαρκή απόκτηση της γνώσης ως κεφαλαίου και ως επένδυσης για το μέλλον του κάθε ανθρώπου και παροτρύνοντας τους εκπαιδευόμενους να συνεχίσουν τις σπουδές τους και στο Λύκειο, ώστε να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Hits: 390