Διεπιστημονικό Συνέδριο "Σύγχρονη Βιοηθική"

Τρείς εισηγήσεις από την εναρκτήρια συνεδρία του επιστημονικού  Συνεδρίου με θέμα: «Σύγχρονη Βιοηθική» παρακολούθησαν την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι Πύργου και Αμαλιάδας, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας. Ο πρώτος εισηγητής, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής,  ο κ. Σταμάτης Αλαχιώτης, κατέθεσε τον προβληματισμό του γύρω από τις ραγδαίες εξελίξεις του σημερινού νεοτεχνολογικού πολιτισμού, προβαίνοντας σε μια αναδρομή των επαναστάσεων της ανθρωπότητας από την εμφάνιση του homo sapiens έως σήμερα και παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε εξέλιξης. Εξήρε δε, τον ουσιαστικό ρόλο των ανθρωπιστικών επιστημών στην αντιμετώπιση των πανανθρώπινων βιοηθικών διλημμάτων που προκύπτουν από την εξέλιξη των επιστημών.   

Εκπαιδευόμενες κι εκπαιδευόμενοι από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Αμαλιάδας και Πύργου παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου «Σύγχρονη Βιοηθική»

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου, κ. κ. Ιερόθεος τόνισε τη συμβολή της Βιοηθικής και της Βιοθεολογίας στην ανθρώπινη ελευθερία και ευτυχία, επεσήμανε τη διαφορά μεταξύ του βίου και της ζωής σύμφωνα με το Ορθόδοξο δόγμα και έδωσε έμφαση στην τήρηση των κανόνων δεοντολογίας από τους επιστήμονες, αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό τους προς τον άνθρωπο. Τέλος, ο κ. Πεπές, Διδάκτωρ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο του μαθήματος της θρησκευτικής αγωγής στην ενίσχυση και την καλλιέργεια της βιοηθικής εκπαίδευσης στο σχολείο, ούτως ώστε οι αυριανοί πολίτες να είναι βαθιά ευαισθητοποιημένοι και γνώστες ζητημάτων βιοηθικής και κανόνων δεοντολογίας.

Εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευόμενες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου και αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα θέσπισης και τήρησης κανόνων δεοντολογίας και βιοηθικής, προκειμένου ο άνθρωπος να συνεχίζει να χαίρεται την ελευθερία του και να οδεύει προς ένα θαυμάσιο μέλλον. 

 

Hits: 451