Επίσκεψη σε Οινολογικό Εργαστήριο-Χημείο

Τρίτη 31 Μαΐου 2016. Οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου, μόλις έχουν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου. Μια ομάδα με τα πόδια και κάποιοι άλλοι με τα αυτοκίνητά τους κατευθύνονται προς το Χημείο Σκουτέρη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν οι εκπαιδευόμενοι αφ'ενός για θέματα που αφορούν το κρασί, ένα πολύ σημαντικό προϊόν για την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας, αφετέρου για θέματα αναλύσεων.
Ο υπεύθυνος του οικολογικού εργαστηρίου κος Γεώργιος Σκουτέρης μας υποδέχθηκε με πολύ χαρά. Άρχισε να παρουσιάζει τα θέματά του, όμως σύντομα διακόπηκε από τους εκπαιδευόμενους με ερωτήσεις σε θέματα νερού, ποιότητας νερού και αναλύσεώς του. Οι ενήλικοι μαθητές συνέχισαν ακάθεκτοι τις ερωτήσεις τους, μεταθέτοντας το επίκεντρο της συζήτησης-παρουσίασης σε θέματα που αφορούν άλλοτε το λάδι, τις ποικιλίες του, την ποιότητά του, τα στοιχεία των αναλύσεων του, άλλοτε στο χώμα, τη σύστασή του το pH του, και την καταλληλότητα του για κάθε καλλιέργεια και άλλοτε στο κρασί.
Με ένα απλό πείραμα υδροχλωρικού οξέος που έριξε σε λίγο χώμα και από τον αναβρασμό που προκλήθηκε, μας εξήγησε πως καταλαβαίνουμε την περιεκτικότητα του σε ανθρακικό ασβέστιο, σε ποιες καλλιέργειες συνίσταται για ποιες αντενδείκνυται και πώς μπορεί να τροποποιηθεί η σύστασή του με αντίστοιχα λιπάσματα.
Έγινε αρκετή συζήτηση για θέματα που αφορούν τα βαρέλια, το ξύλο κατασκευής τους, την ηλικία τους, τη συντήρησή τους και τον κύκλο ζωής τους.

Οι εκπαιδευόμενοι έδωσαν αφορμή για συζήτηση πάνω σε θέματα του κρασιού όπως: οι ποικιλίες του, η τιμή του κρασιού, η φυσικότητα του κόκκινου χρώματος, το ίζημα , οι βαθμοί, η γλυκύτητα κλπ.

Διάρκεσε μιάμιση ώρα

Πήραν περισσότερο απαντήσεις σε θέματα που τους ενδιέφεραν γύρω από το κρασί, το νερό, το λάδι και το χώμα του χωραφιού τους.Hits: 404