Σπόροι και Καλλιέργειες στο Σ.Δ.Ε. Πύργου

Το ΣΔΕ Πύργου υλοποιεί ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Καλλιέργειες μικρής κλίμακας και βιώσιμες κοινότητες». Την περασμένη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο αυτού  του Προγράμματος, επισκέφθηκε το σχολείο  ο κ. Κώστας Μαντάς, αγρότης και βιολογικός καλλιεργητής. Ο κ. Μαντάς συμμετέχει σε περιβαλλοντικές ομάδες, όπως η ομάδα «Πελίτι» και ασχολείται επί σειρά ετών με τη  συλλογή, διατήρηση και διάδοση των σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών.

Ομάδα εκπαιδευομένων του ΣΔΕ Πύργου, δέχεται τις οδηγίες και συμβουλές από  κ. Μαντά, πριν αρχίσει το φύτεμα των σπόρων

 

Παρουσίασε στοιχεία που αφορούν τους παραδοσιακούς σπόρους, αλλά και τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, χωρίς τη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων. Μίλησε για τους κινδύνους που διατρέχει ο άνθρωπος αλλά και το περιβάλλον από τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα και συζητήθηκε με τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ, το θέμα της απόδοσης και του κόστους, σε σχέση με την παραδοσιακή καλλιέργεια. Προτάθηκαν εναλλακτικοί τρόποι δράσης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι διάφοροι κίνδυνοι. Αποτέλεσμα των προτάσεων του εισηγητή ήταν να δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από τους εκπαιδευόμενους, καθώς αρκετοί από αυτούς ασχολούνται με καλλιέργειες ενώ κάποιοι άλλοι σκέφτονται να κάνουν τα πρώτα καλλιεργητικά τους βήματα. 

Η Κατερίνα, η Ράνια και η Βάσω απλώνουν το χώμα στα πλαστικά κυπελάκια, προκειμένου να ακολουθήσει το φύτεμα των σπόρων.

 

Μετά την παρουσίαση των διαφόρων θεμάτων από τον κ. Μαντά, φυτεύτηκαν κάτω από τις οδηγίες του, περίπου 200 παραδοσιακοί σπόροι ντομάτας και πιπεριάς, οι οποίοι αργότερα πρόκειται να μεταφυτευτούν σε δειγματική καλλιέργεια στην αυλή του σχολείου.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου είναι σχολείο για Ενηλίκους και τους παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου σε δύο (2) χρόνια. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Τηλ./FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428. E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα: sde-pyrgou.ilei.sch.gr  

 

Hits: 193