Εκδήλωση για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική

 Το Σ.Δ.Ε. Πύργου σε Εκδήλωση

για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική

Κλιμάκιο από εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου συμμετείχε στις εκπαιδευτικές δράσεις που διεξήχθησαν το τριήμερο 13-14-15 Ιανουαρίου 2017 και αφορούσαν στην έρευνα, καταγραφή και διάσωση της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, στις 5:30 το απόγευμα, στο ΚΑΠΗ Πύργου στην Αγία Βαρβάρα, συγκεντρώθηκαν τα μέλη του τοπικού Λυκείου των Ελληνίδων με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη του ΚΑΠΗ Πύργου και εκπροσώπους διαφόρων φορέων, προκειμένου να θυμηθούν και να αναπαράγουν παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, ήθη και έθιμα - να δουν, να ακούσουν και να μοιραστούν με τους άλλους τις εμπειρίες τους.

Κλιμάκιο από εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές του ΣΔΕ Πύργου παρακολουθεί την εκδήλωση 

Επίσημος καλεσμένος και κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας, βασικός συντελεστής και παρουσιαστής της εκπομπής «Το αλάτι της γης» της ΕΡΤ. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το «Κέντρο Ελληνικής Μουσικής ? Φοίβος Ανωγειανάκης» σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου. Η οικοδεσπότης, κα Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας Πύργου, υποδέχθηκε και προσφώνησε τους καλεσμένους, ενώ φρόντισε τις λεπτομέρειες για την επιτυχία της εκδήλωσης, με αποτέλεσμα να μείνουν ευχαριστημένοι όλοι όσοι συμμετείχαν.

Ο καθηγητής κος. Λάμπρος Λιάβας εξηγεί τη σημασία της παράδοσης, θεωρώντας την ως τη μόνη πραγματική κληρονομιά που αφήνουμε στους νεότερους.

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα εισήγηση του κ. Λιάβα ο οποίος μίλησε για τον πλούτο και τη ζωντάνια της λαϊκής μας παράδοσης, μουσικής και όχι μόνο. Τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης των παραδόσεων, τόσο με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, όσο και με τη συνεισφορά των γεροντότερων οι οποίοι μας μεταφέρουν την λαϊκή παράδοση μέσα από τα βιώματά τους και τις αναμνήσεις τους από την παιδική τους ηλικία. Ο κ. Λιάβας επισήμανε με χαρά ότι σήμερα υπάρχει μία στροφή των νέων προς την παραδοσιακή μουσική και στην εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων.

Το τραπέζι είναι στρωμένο για τους καλεσμένους. Η αντιδήμαρχος κα. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου φροντίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες! 

Το μεγαλύτερο κομμάτι της εκδήλωσης αφορούσε σε μουσικές που έπαιξαν λαϊκοί και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες ? μέλη του ΚΑΠΗ, παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσε χορωδία από τα μέλη του ΚΑΠΗ και του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου ενώ χόρεψαν υπό την εποπτεία του Κώστα Τζανέτου. Έγινε ένα ωραίο παραδοσιακό ελληνικό γλέντι με γουρνοπούλα, τζατζίκι, διάφορα εδέσματα και ντόπιο κρασί. Την παράσταση έκλεψε ο 90χρονος κ. Κώστας Γιαννακόπουλος με το καθαρό τραγούδι του, το λεβέντικο χορό του σε 2-3 παραδοσιακά τραγούδια, ιδίως δε με την απαγγελία του ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Ο Βράχος και το Κύμα», το οποίο απήγγειλε ολόκληρο από την αρχή μέχρι το τέλος!

Ο 90χρονος κ. Κώστας Γιαννακόπουλος απαγγέλλει το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Ο Βράχος και το Κύμα»

            Αξίζει να σημειωθεί ότι εκδηλώσεις σαν αυτή συμβάλλουν στη διάσωση της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην ευαισθητοποίηση και στον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης, ενώ βοηθούν στο να διατηρηθούν αναλλοίωτες στο χρόνο οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Για το λόγο αυτό ανάλογες δράσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικότερα ειδικά με σκοπό την ενημέρωση των νεότερων γενεών.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στη διεύθυνση: 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Τηλέφωνο & FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Μέλος του ΚΑΠΗ Πύργου τραγουδάει τοπικό παραδοσιακό τραγούδι ανάμεσα στους οργανοπαίκτες. Σε πρώτο πλάνο η χορωδία του ΚΑΠΗ Πύργου.

 

Ο καθηγητής κ. Λιάβας κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

 

Ο καθηγητής κ. Λιάβας συζητά με φόντο τον Κώστα Τζανέτο.

 

Μέλος του ΚΑΠΗ Πύργου τραγουδάει την «Αγγέλω»

 

Ο 90χρονος κ. Κώστας Γιαννακόπουλος χορεύει.

 

 

Η αίθουσα γέμισε από πολίτες, ιδίως δε από μέλη του ΚΑΠΗ Πύργου και του Λυκείου των Ελληνίδων.

 

Η αίθουσα γέμισε από πολίτες, ιδίως δε από μέλη του ΚΑΠΗ Πύργου και του Λυκείου των Ελληνίδων.

 

 

Μέλη του ΚΑΠΗ Πύργου συζητούν πριν την έναρξη της εκδήλωσης .

 

 

 Η Μαρίλντα ... απολαμβάνει Ελληνική παραδοσιακή μουσική και τραγούδια!

Η Αντιδήμαρχος Πύργου κα. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου τα λέει με το Διευθυντή του σχολείου κο. Δημήτρη Αγγελόπουλο.

 

Hits: 632