Το Σ.Δ.Ε. Πύργου παρακολουθεί Σεμινάριο Μαγειρικής στο REX

       Σκοπός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της εργασίας (Κανονισμός Οργάνωσης & Λειτουργίας Σ.Δ.Ε. - Άρθρο 2).

Αξιοποιώντας μια από τις πλευρές του κανονιστικού πλαισίου που ορίζει την οργάνωση και λειτουργία των Σ.Δ.Ε., το σχολείο του Πύργου συμμετείχε σε  Σεμινάριο Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Ομάδα Εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, παρακολουθεί το Σεμινάριο.

       Οι εκπαιδευόμενοι συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, την περασμένη Δευτέρα, έξω από την καφετέρια REX, προκειμένου να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος ?Πύργος-Όλοι Μαζί?. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, καθώς απουσίαζαν μόνο δύο ασθενείς από το Σ.Δ.Ε. Η αίθουσα του REX γέμισε γρήγορα, με τις κυρίες του Συλλόγου αλλά και με απλούς πολίτες που ήρθαν να παρακολουθήσουν.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου, κυρία Ζαβέα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, εξήγησε τη δομή των σεμιναρίων και προλόγισε το βασικό εισηγητή κο. Νίκο Χρυσανθόπουλο.

Το κοινό παρακολουθεί τον κ. Χρυσανθόπουλο, καθώς παρουσιάζει τα χρώματα των φυσικών τροφών και τα οφέλη που παράγουν για τον ανθρώπινο οργανισμό.

        «Τα πρώτα υλικά που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας για την παραγωγή γλυκισμάτων ήταν το λάδι, τα σιτηρά και το κρασί. Το πρώτο καταγεγραμμένο γλυκό στην ιστορία, το αναφέρει ο Όμηρος και μοιάζει με τα δικά μας τα κόλλυβα. Φτιάχνεται από βρασμένο κοπανισμένο σιτάρι, έχει μέλι αντί για ζάχαρη και περιέχει βότανα & ξηρούς καρπούς. Σερβιριζόταν μετά από γάμους, συμπόσια και μεγάλες νίκες. Τα πρώτα βιβλία μαγειρικής γράφτηκαν από τον Αρχέλαο. Η ελληνική κουζίνα έδωσε τα φώτα στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο κ. Χρυσανθόπουλος. 

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι η Μεσογειακή κουζίνα αποτελείται από υγιεινές τροφές, αποφεύγει τα ξενόφερτα είδη και φροντίζει ώστε να μεγαλώνουν σωστά οι νέες γενιές, καθώς επίσης: τα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα, τα μυρωδικά, το λευκό κρέας, το ψάρι, τα σιτηρά και το λάδι αποτελούν τη βάση της μεσογειακής κουζίνας. 

Χρυσανθόπουλος: Βάλτε λίγη ρίγανη στο φαγητό και θα δείτε τι μυρωδιά θα πάρει! Όσο λιγότερα υλικά έχει ένα φαγητό, τόσο πιο νόστιμο είναι και πιο υγιεινό! Αποφύγετε τις συσκευασμένες τροφές και το πολύ τσιγάρισμα!

Ακολούθως ανάπτυξε έναν απλό τρόπο για επιλογή τροφίμων ανάλογα με το χρώμα τους: λευκό (κουνουπίδι, σκόρδο, φασόλια), κόκκινο, πορτοκαλί (βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο), πράσινο και κίτρινο. Καταναλώνοντας τροφές από μια ομάδα χρώματος, επιτυγχάνουμε συγκεκριμένα οφέλη για τον οργανισμό μας όπως: Λευκό για το ανοσοποιητικό, κόκκινο για την καρδιά και το αίμα, πορτοκαλί για την πρόληψη του καρκίνου, πράσινο για τον καθαρισμό του οργανισμού και την αποτοξίνωση, το μωβ στη μακροζωία, το κίτρινο για την ελαστικότητα του δέρματος.

Στη συνέχεια ο Μάστερ Σεφ παρουσίασε το μοσχάρι και το χοιρινό, τις ονομασίες που έχουν τα μέρη του σώματός του κάθε κρέατος, ενώ πρότεινε τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος-ψησίματος για την κάθε μεριά κρέατος. Σε στοιχεία που πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής κατά την αγορά των τροφίμων αναφέρθηκε επίσης ο εισηγητής, καθώς και σε θέματα σχετικά με την ψύξη και κατάψυξη κρεάτων, λαχανικών και λοιπών τροφίμων. Στάθηκε στην αξία των ντόπιων και φρέσκων προϊόντων και ιδίως αυτών που παράγουμε εμείς οι ίδιοι στον κήπο ή στην αυλή μας.  

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου ?Πύργος-Όλοι Μαζί?, κα. Νικολοπούλου, περιστοιχισμένη από μέλη του Συλλόγου: παρακολουθούν με ενδιαφέρον το Σεμινάριο 

 Αρκετές ήταν οι απορίες των συμμετεχόντων, όπως:

·        Γιατί οι σεφ στην τηλεόραση χρησιμοποιούν πολλά υλικά (πάνω από δέκα) στις συνταγές τους ;

·        Της γιαγιάς και της μαμάς είναι οι καλύτερες συνταγές;

·        Πόσο πρέπει να διαρκεί το τσιγάρισμα;

·        Σε τι διαφέρει το σοτάρισμα από το τσιγάρισμα;

·        Σε τι ποσότητες μπορεί να ακολουθηθεί η μέθοδος των χρωμάτων;

·        Το χοιρινό είναι υγιεινό; Τι να αποφεύγουμε;

·        Πόσα κιλά μπορεί να είναι ένα μικρό σφάγιο;

·        Σε τι συχνότητα πρέπει να τρώμε κάθε κρέας;

·        Γιατί χτυπάει ο χασάπης το κρέας;

·        Πως διατηρούνται τα κατεψυγμένα; Αληθεύει ο μύθος της φορμόλης;

·        Σιτεύει το κρέας; Τι σημαίνει αυτό;

·        Είναι υγιεινό φαγητό η πίτσα;  

Ομάδα εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου συσκέπτεται για την επόμενη ερώτηση-απορία, ενώ η κυρία Φωτεινή (όπως πάντα) κρατά σημειώσεις!

Από την πλευρά του ΣΔΕ τις περισσότερες απορίες διατύπωσαν ο Γιώργος Χ. και η Φωτεινή Δ., ενώ ο κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, εκπαιδευτής του Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρατήρησε ότι κάποια απ? αυτά τα στοιχεία διδάχθηκαν στον περσινό Α? κύκλο μαθητών του σχολείου που σχετίζονται με τη Διατροφή και έγιναν στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, ο Διευθυντής του κ. Αγγελόπουλος και ευχήθηκε στο Σύλλογο ?Πύργος-Όλοι Μαζί? επιτυχία στη διεξαγωγή των Σεμιναρίων. Παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Σ.Δ.Ε. και κάλεσε όσους δεν έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο να διώξουν τις αναστολές και να γραφτούν στο σχολείο.

Το επόμενο ραντεβού για Σεμινάριο, ορίστηκε για τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.

 

Οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. αναπτύχθηκαν στο κέντρο της αίθουσας, όπου και κυριάρχησαν, αφήνοντας το Σύλλογο «Πύργος-Όλοι Μαζί» να αναπτυχθεί από τα δεξιά, ενώ άλλοι πολίτες ακροβολίστηκαν στις παρυφές της αίθουσας.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στη διεύθυνση: 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), στο κτίριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δημόσιου ΙΕΚ) στον Πύργο. Τηλέφωνο & FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

 

 

Hits: 409