Το Σ.Δ.Ε. Πύργου επισκέπτεται Μηχανουργείο-Μουσείο

Ένα Μηχανουργείο-Μουσείο, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1972, επισκέφθηκαν οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου την Τρίτη 1 Νοεμβρίου. Μηχανήματα και εγκαταστάσεις μεγάλης αξίας, τα οποία λειτουργούσαν ?προ κρίσης?, έχουν τεθεί αναγκαστικά σε ακινησία, όχι όμως σε αχρηστία. Κόφτες, γωνιοκόφτες, πυροκόφτες, μηχανές συγκόλλησης, πρέσσες, τόρνοι και γραμμή παραγωγής ήταν αρκετά από τα ενδιαφέροντα που είχαν να δουν οι ενήλικοι μαθητές σε αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη.

Ο Βασίλης Πλαστουργός παρουσιάζει τη σκαπτική μηχανή Olympia και εξηγεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

 

 

Η ξενάγηση ξεκίνησε στις 6:30 και τελείωσε στις 8:00 το βράδυ. Στην ερώτηση εκπαιδευόμενης «Συνεργείο είναι αυτό;» ο Βασίλης Πλαστουργός απαντά «Παρατηρήστε το χώρο, δείτε τι βλέπετε και βαφτίστε το όπως θέλετε!»

Οι πρώτες εικόνες για τους εκπαιδευόμενους έρχονται από τα προϊόντα της επιχείρησης με βασικότερο το ?Olympia6000?. Ο Βασίλης εξηγεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μηχανής, τα μέρη που απαρτίζουν τη σκαπτική μηχανή και εξηγεί σε αδρές γραμμές πως αυτά παράγονται στις διάφορες μηχανές και εργαλεία του μηχανουργείου. Ακολουθούν απαντήσεις σε ερωτήματα εκπαιδευομένων σχετικά με το καύσιμο των μηχανών, τους χρόνους λειτουργίας (δίχρονες, τετράχρονες) κτλ.

     

?Olympia 6000?. Τα μέρη που απαρτίζουν τη σκαπτική μηχανή έχουν ήδη κατασκευαστεί. Απαιτούνται ακόμα κάποιες εργασίες για τη συναρμολόγησή τους.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση κοψίματος λαμαρίνας και άλλων υλικών σε μηχανή πυροκοπής. Οι εκπαιδευόμενοι είδαν τα διάφορα μοτίβα κοπής, ενώ παρουσιάστηκε κοπή των μετάλλων. Έγινε επίσης στροφή των μετάλλων υπό διάφορες γωνίες. Εξηγήθηκε και παρουσιάστηκε η κοπή «στεφάνι» με μέσα και έξω κόψιμο.

Εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν επίδειξη πυροκοπής σε διάφορα μοτίβα  

Στο επόμενο στάδιο παρουσιάστηκαν συγκολλητικές μηχανές. Εξηγήθηκαν οι ιδιαιτερότητες κάθε συγκόλλησης και οι τεχνολογίες που συνήθως χρησιμοποιούνται. Αναφέρθηκαν στοιχεία για την ηλεκτρονική μηχανή συγκόλλησης Fronius, υδρόψυκτη, με πολύ καλή συμπεριφορά σε σίδερο και αλουμίνιο, με ραδιογράφημα για τις συγκολλήσεις, με την οποία πριν από 4 χρόνια κολλήθηκε το σασί της FormulaIII. Ο Βασίλης Πλαστουργός εκμυστηρεύτηκε τη συμπάθειά του στη συγκεκριμένη μηχανή αυστριακής προέλευσης, που δουλεύει 8άωρο στα 400 Amper,  καθώς τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσε και προηγούμενα μοντέλα της, αλλά και τη «γιαγιά-μηχανή» που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του πριν 40 χρόνια.

 

Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου παρακολουθούν επίδειξη «γωνιάσματος μιας λαμαρίνας»

 

Άλλες μηχανές που επιδείχθηκαν

·         Μηχανή κοπής Plasma, με δέσμη ενέργειας (σαν laser), με αναπτυσσόμενη θερμοκρασία 2,5 φορές τη θερμοκρασία του ήλιου, μηχανή που κόβει το ατσάλι!

·         Μηχανή κοπής με πίεση, σε σίδερο πάχους 8 χιλιοστών, σε διάφορα σχήματα όπως: κυκλικό, οβάλ, τετράγωνο, με ρυθμιζόμενη γωνία κτλ.

·         Πρέσα υδραυλική και Πρέσα κρουστική με τα καλούπια που δένουν στον αφαλό της πρέσας, με χρήση αρσενικών και θηλυκών κοπτήρων, με δυνατότητα κοπής φύλλων μετάλλου, πάχους έως και 16 χιλιοστών

·         Αργή πρέσα διαμόρφωσης υλικού

·         Τόρνος υψηλής ακρίβειας (μικρόν) που λαξεύει κυλινδρικό πείρο διαμέτρου 2 ιντσών, με μέσα και έξω λάξευση

·         Πολλαπλός τόρνος 12 μοτίβων (κέντρο, τρύπα, σπάσιμο γωνίας, κτλ)

·         Εργαλείο αντιγραφής που διαβάζει 6 πάσα και τα αντιγράφει στο τελικά παραγόμενο μέταλλο

·         Γραναζοκόπτης, με ένα-προς-ένα κοπή δοντιών (γραναζιών)

·         Εργαλείο παραγωγής σφήνας, σε τροχαλίες, άξονες κτλ

·         Φρέζα για οριζόντια και κάθετη διεργασία, φινίρισμα & λείανση επιφανειών μετάλλων 

Σε ερώτηση για τη χρησιμότητα των παραπάνω μηχανών, ο Βασίλης Πλαστουργός απαντά: «Τα καλούπια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μηχανουργείου, αλλά και οι περισσότερες εγκαταστάσεις της επιχείρησης έχουν κατασκευαστεί με αυτά τα μηχανήματα που η ίδια διαθέτει! Σκεφθείτε την αξιοπιστία τους, καθώς πολλά έργα που παραδίδουμε απαιτούν προδιαγραφές TUV».

 

Οι ερωτήσεις και τα σχόλια από τα αγόρια ήταν περισσότερες, όμως τα κορίτσια με αρχηγό τη Βιολέτα, ...προχώρησαν πιο πέρα! 

 

Ορολογίες που άκουσαν για πρώτη φορά οι εκπαιδευόμενοι: 

  • Πρέσες 350 τόνων επάνω και 120 τόνων κάτω
  • κοπή «στεφάνι» (μέσα, έξω)
  • παστελωτό (μοτίβο λαμαρίνας)
  • ταμπακέρα (πλαϊνό κιβώτιο σκαπτικού)
  • Κρουστική πρέσα για ψαλιδισμό και διάτρηση
  • Καλούπια για διαμόρφωση με αργή κίνηση
  • Καλούπια με στόπ (στόπερ)
  • γλίστρες για ρύθμιση σε βίδες

     Το μηχανουργείο εξακολουθεί να διατηρεί την παραγωγική δυναμική του. Σαν επιχείρηση όμως, ενώ επωφελείται από το χαμηλό κόστος αναλώσιμων, δεν καταφέρνει να παίρνει τις ελάχιστες δουλειές που απαιτούνται για την ομαλή συνεχή λειτουργία της.

Ο χρόνος κύλησε σα νεράκι. Οι εκπαιδευόμενοι έλυσαν πολλές απορίες τους, αλλά είδαν και πολλές από τις δυνατότητες ενός Μηχανουργείου. Στην ερώτηση «Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;» οι περισσότεροι απαντούν: «Η μηχανή που έκοψε το σιδερένιο φύλλο πάχους 8 χιλιοστών, σα βούτυρο!»

 

Αναμνηστική φωτογραφία των εκπαιδευόμενων του Σ.Δ.Ε. Πύργου, με το Βασίλη Πλαστουργό και το γιό του Χάρη (στη μέση), μετά από την περιήγηση στους χώρους του Μηχανουργείου.

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στη διεύθυνση: 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.) στον Πύργο. Τηλέφωνο & FAX: 26210-20.350, 693.65.25.428.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

 

Φύλλα σιδήρου κόβονται κυκλικά, με μέσα και έξω κόψιμο, και παράγονται στρογγυλοί δίσκοι. Οι δίσκοι περνάν από τον τόρνο και το γραναζοκόφτη, οπότε δημιουργούνται γρανάζια όπως αυτό της φωτογραφίας. Το συγκεκριμένο λειτουργεί σαν βάση του τιμονιού του σκαπτικού και παράγει τη στροφή του σκαπτικού.

 

 

Ένα νέο ακυκλοφόρητο μοντέλο Olympia(7000 ?), που μόλις επιδείχθηκε στους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε., προστατευμένο από το φακό της δημοσιότητας.

 

 

 

Ανιχνευτική κίνηση των εκπαιδευομένων μέσα στο χώρο του μηχανουργείου, με το ενδιαφέρον έχει μοιραστεί : αριστερά σε κάποια μηχανήματα και δεξιά στη σχεδόν εγκαταλελειμμένη γραμμή παραγωγής

 

 

Εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν κοπή με ρυθμιζόμενη γωνία

 

 

Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. ανάμεσα στη γραμμή παραγωγής και σε διάφορα μηχανήματα του μηχανουργείου

 

Τι έγραψε ο τοπικός Τύπος για την επίσκεψη του ΣΔΕ στο Μηχανουργείο-Μουσείο

 

Hits: 1750