Το Σ.Δ.Ε. Πύργου στην Αρχαία Ολυμπία

Την Τρίτη 27 Ιουνίου, εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, υλοποίησαν την προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη τους στην Αρχαία Ολυμπία. Ξεναγός σε αυτή τους την ενασχόληση με την Αρχαία Ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, η φιλόλογος κ. Βασιλική Καρατζά. Πρώτος χώρος ξενάγησης, για τους διψώντες για μάθηση ενηλίκους, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην είσοδο του Μουσείου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν αναλυτική παρουσίαση της μακέτας του Αρχαιολογικού χώρου με την αναπαράσταση της «Ιεράς Άλτεως» από την κ. Καρατζά.

Ακολούθως επισκέφθηκαν την αίθουσα με τα (δύο) μεγάλα Αετώματα του Ναού του Δία και τις Μετώπες από το ναό, όπου αναπαριστώνται οι άθλοι του Ηρακλή. Στην επόμενη αίθουσα οι εκπαιδευόμενοι θαύμασαν την Άπτερο Νίκη και στη συνέχεια, το κράνος του Μιλτιάδη και διάφορα εκθέματα που βρέθηκαν στο χώρο.

Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μπροστά από τη μακέτα του Αρχαιολογικού χώρου. Η κ. Καρατζά (δεξιά), παρουσιάζει τα κτίρια, τους ναούς και το στάδιο, ενώ εξηγεί πως τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Στη συνέχεια πέρασαν στην αίθουσα με το Άγαλμα του Ερμή (του Πραξιτέλη), όπου οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν για την ιστορία του, την αναστήλωσή του και τον τρόπο προστασίας του από ενδεχόμενο σεισμό. Ακολούθησε ξενάγηση στην αίθουσα των Ρωμαϊκών εκθεμάτων από την κ. Καρατζά, και στη συνέχεια οι εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου πήραν το δρόμο για τον Αρχαιολογικό χώρο.

Η φιλόλογος κ. Καρατζά, υπεύθυνη για την ξενάγηση εκπαιδευτών κι εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρουσιάζει εκθέματα του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν και αποθανατίζουν.

 Το πρώτο που αντίκρισαν στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν το Γυμνάσιο, που εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα και το οποίο έχει αναστηλωθεί πρόσφατα. Ξεναγήθηκαν στην Παλαίστρα ? που χρησίμευε για την προπόνηση των αθλητών στην πυγμή, στην πάλη και στο άλμα, στο Λεωνιδαίο - μεγάλο πολυτελή ξενώνα που βρισκόταν στη νοτιοδυτική γωνία του ιερού, στο Φιλιππείο -το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα της Άλτεως. Η κ. Καρατζά έκανε ιδιαίτερα αναλυτική ξενάγηση στο Ναό της Ήρας απ΄όπου γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας κάθε τέσσερα (4) χρόνια.

Στον Αρχαιολογικό χώρο δεν ξέρει που να πρωτοκοιτάξει κανείς και τι να πρωτοθαυμάσει!

 Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο Ναό του Δία -όπου ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου,  στο Υδραγωγείο του Ηρώδου του Αττικού (γνωστό και ως Νυμφαίο) και μέσω της Κρύπτης οδηγήθηκαν στο Αρχαίο Στάδιο.

Έγινε αναφορά στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, με κυρίαρχο αγώνισμα το Στάδιο (192 μ.). Εκτός από το Στάδιο υπήρχαν και τα αγωνίσματα του Δίαυλου (δύο Στάδια, 384 μ.) και ο Δόλιχος (12 Δίαυλοι). Ο Γιώργος και ο Ζαφείρης, εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε αγώνα Σταδίου δρόμου, με νικητή το Ζαφείρη. Έγινε σύγκριση με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρθηκαν τα ιστορικά στοιχεία για την ανασύστασή τους και τη σημαντική προσφορά του Κουμπερτέν, προς τιμήν του οποίου υπάρχει στήλη με εγκιβωτισμένη την καρδιά του. Ο χρόνος επίεζε και ο χώρος επρόκειτο να κλείσει.  

Οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτές και διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου ευχαρίστησαν θερμά την κ. Καρατζά για την πλούσια και αναλυτική ξενάγησή της. Η ομάδα των «επισκεπτών» του Σ.Δ.Ε. Πύργου έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου και κατευθύνθηκε στο κοσμοπολίτικο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας για ξεκούραση και καφέ!


Οι «εκδρομείς» περνάνε κάτω από την Κρύπτη προκειμένου να οδηγηθούν στο Αρχαίο Στάδιο.

 

 

Οι συμμετέχοντες του Σ.Δ.Ε. Πύργου μόλις έχει εισέλθει στο Αρχαίο Στάδιο και παρακολουθούν την ξεναγό τους. Σε λίγο, ο Γιώργος (δεξιά) και ο Ζαφείρης (αριστερά) θα κάνουν αγώνα Σταδίου δρόμου, με νικητή το Ζαφείρη.

 

 


Αναμνηστική φωτογραφία με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου, από την εκπαιδευτική επίσκεψη τους στην Αρχαία Ολυμπία.

  

Την ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία, ακολούθησε καφές, αναψυκτικό και ?παρέα! 

 

 Την ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία, ακολούθησε καφές, αναψυκτικό και ?.παρέα!  

Φωτογραφίες από την ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

 

 

Hits: 323